Europa nu a contribuit la dezvoltarea Moldovei? Falsurile politicienilor și datele reale
Mai mulți politicieni au lansat un șir de falsuri legate de Uniunea Europeană și procesul de integrare a Moldovei. Deputatul Bogdan Țîrdea a declarat că integrarea în UE reprezintă lichidarea țării, iar colegul său din Parlament, Alexandr Nesterovschi, a spus că Moldova a primit doar miliarde de împrumuturi pentru aplicarea tiraniei. Aceste mesaje au fost preluate și de oficialiI ruși.
Unele mesaje ale politicienilor au fost preluate și de locuitorii capitalei. Există însă și oameni care au o altă părere și apreciază ajutorul oferit de Uniunea Europeană. Informațiile publice, dar și experții, confirmă faptul că R. Moldova a beneficiat foarte mult de pe urma relațiilor cu Uniunea Europeană după semnarea acordului de asociere din 2014.
Maria Zaharova, reprezentanta Ministerului de Externe al Federației Ruse a declarat în cadrul unui briefing de presă că „Uniunea Europeană a devenit, în sens direct, departamentul economic al NATO. Asta în primul rând, în al doilea, pentru că acolo (în UE, n.r.) nu s-au obișnuit să investească, să se dezvolte, să investească în numele viitorului noilor săi membri sau oamenii lor și cu atât mai mult pentru cei care nu sunt membrii lor, sunt obișnuiți să preia, să folosească, să redistribuie, cum iubesc ei să spună și să optimizeze, pentru binele lor”.
Asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova din partea Uniunii Europene aflată în curs de desfășurare, are o valoare totală de până la 295 de milioane de euro, din care peste 75 de milioane de euro sunt sub formă de granturi. Totodată, 64% dintre exporturile Republicii Moldova au ajuns pe piețele europene în ianuarie – septembrie 2023, arată datele publice.
Mihaela Sirițanu, expertă asociată la WatchDog a declarat că R. Moldova a beneficiat foarte mult de pe urma relațiilor cu Uniunea Europeană după semnarea acordului de asociere din 2014. „Vorbim de o finanțare semnificativă, când vine vorba de dezvoltare, vorbim de infrastructură, de drumuri, de susținere pentru mediul de afaceri, pentru agricultură și așa mai departe. Vorbim de un proces de facilitare a comerțului cu Uniunea Europeană. Aici, iarăși, producătorii noștri locali au posibilitatea de a exporta produsele lor în Uniunea Europeană. În felul acesta, au acces la o piață mult mai largă și își pot crește beneficiile și veniturile lor în urma activității economice”, a declarat experta.
ZdG a întrebat părerea oamenilor din capitală despre ajutorul oferit de către UE pentru R. Moldova, aceștia având păreri diferite față de suportul UE.
„Europa până acum nu ne-a dat nimic. Eu n-am văzut din partea Europei nimic și părerea mea e că trebuie să fim așa cum suntem, fără integrare. Independenți, să trăim cu toții bine, dar să fim noi. Eu știu că ceva se vorbește, dar eu văd, noi trăim la sat, noi nu trăim la oraș și eu n-aș zice, dacă au făcut un acoperiș – asta înseamnă că ne-a dat Europa”, a declarat o femeie.
„Foarte multe ajutoare ne-au dat, adică Europa de când s-a început cu vecinii noștri care au avut război, s-a început războiul, ne-au ajutat și pe noi, puțin, dar mai mult pe cei care au fost în nevoie. Sigur și noi avem nevoie, să ne ajute și pe noi, să nu uite și pe noi, pentru că baza cea mai principală suntem noi, depinde de noi tot. Noi facem, ajutăm și respectiv vrem și noi să fim ajutați, cât de cât”, a declarat o altă femeie.