Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Dosarul finanțării ilegale a…

VIDEO Dosarul finanțării ilegale a fostului partid „Șor”. Procurorii acuză și sunt acuzați de tergiversare

„Comasarea celor două cauze penale (cel privind amestecul Marinei Tauber în înfăptuirea justiției cu cel privind finanțarea ilegală a fostului Partid «Șor») va duce la tergiversarea dosarului de bază”, se îngrijorau procurorii în cazul finanțării ilegale a fostului Partid „Șor”, în care este vizată deputata Marina Tauber. 

Potrivit Marinei Tauber însă, procurorii s-ar face responsabili de tergiversarea dosarului prin faptul că nu se prezintă în instanță. „Noi venim la fiecare ședință, dar unde este domnul procuror Epure, care în timpul rămas din ședința de astăzi trebuia să prezinte probele pe cauza finanțării ilegale, pentru că probele din dosarul privind amestecul în înfăptuirea justiției tocmai au fost epuizate?” – acuză Tauber.


La Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani continuă examinarea dosarului finanțării ilegale a fostului partid „Șor”, episodul în care este vizată deputata Marina Tauber. Examinarea dosarului se află la etapa administrării probelor acuzării. Ziarul de Gardă a participat la cele mai recente două ședințe de judecată, din data de 25 și 27 noiembrie. 

Ședință încheiată mai devreme din cauza lipsei procurorului pe cazul finanțării ilegale 

Ședința din 25 noiembrie a durat 30 de minute. Marina Tauber, însoțită de trei consiliere, și-a făcut apariția în sala de ședințe, după ce în perioada 14-21 noiembrie, dosarul în care este vizată a fost examinat în absența ei din motivul plecării sale în afara țării pentru efectuarea unor investigații medicale. 

În cadrul ședinței din 25 noiembrie a fost audiat ultimul martor pe cauza penală privind amestecul în înfăptuirea justiției, conexată la dosarul de bază. Este vorba despre Silvia Gîrbu, una dintre judecătoarele completului Curții de Apel Chișinău care a examinat dosarul intitulat generic „Frauda bancară”, episodul în care este vizat Ilan Șor. 

Ședința de judecată din 25 noiembrie

Gîrbu a declarat în ședință că Marina Tauber punea presiune pe judecătorii care examinau dosarul lui Ilan Șor, insultând instanța. „Se apropia chiar de masa judecătorilor și striga în megafon cuvinte de insultă la adresa noastră, a judecătorilor”, afirmă Gîrbu.

Magistrata Gîrbu spune că nu cunoaște să se mai fi deschis dosare pe așa speță, însă spune că acest fapt este „salutabil”. „Cazuri de perturbări în ședința de judecată au mai fost, dar nu venite din adresa unui deputat care are imunitate, poliția neavând prea multe pârghii să o liniștească. Este salutabilă inițierea unui asemenea dosar, pentru că așa se creează un precedent prin care spunem că este inadmisibil amestecul în activitatea instanței”, a menționat Gîrbu. 

Ședința a durat 30 de minute și s-a încheiat înainte ca timpul programat să expire. În timp ce judecătoarea Olga Bejenari a menționat că timpul alocat ședinței nu a fost epuizat și examinarea trebuie să continue,  procuroarea Nadejda Busuioc a punctat că probele și martorii pe cauza imixtiunii Marinei Tauber în înfăptuirea justiției au fost prezentate în totalitate și că urmează să fie analizate probele și martorii pe cazul finanțării ilegale. Niciun procuror care administrează dosarul finanțării ilegale nu s-a prezentat însă în instanță. 

Procuroarea Nadejda Busuioc a refuzat să comenteze lipsa procurorilor pe cazul finanțării ilegale, solicitând să transmitem întrebările către Procuratura Anticorupție (PA). 

Tauber acuză procurorii de tergiversare

Imediat după ședință, într-o reacție pentru Ziarul de Gardă, întrebată dacă această comasare a   dosarelor, pe care a cerut-o în luna mai, nu duce la tergiversare și amânarea sentinței, întrucât probele acuzării  pe dosarul care a fost conexat au fost epuizate, Tauber spune că tergiversarea nu este cauzată de acest fapt, ci de lipsa procurorului pe cazul de bază, Ghennadi Epure. 

„Noi venim la fiecare ședință, dar unde este domnul procuror Epure, care în timpul rămas din ședința de astăzi trebuia să prezinte probele pe cauza finanțării ilegale, pentru că probele din dosarul privind amestecul în înfăptuirea justiției tocmai au fost epuizate?” – acuză Tauber. 

Marina Tauber

Epure a refuzat să ofere o replică, însă procurorul Roman Porubin a menționat că aceste acuzații sunt o încercare a părți apărării de „a impune anumite alegații, însă ele nu sunt veridice”. Mai mult, spune el, pentru ședința din 25 noiembrie a fost planificată doar audierea martorei Silvia Gîrbu, fapt care s-a și întâmplat. 

Procurorul Roman Porubin

Judecătoare: „Doamnă Tauber, alegeți tonalitatea vocii, nu sunteți la proteste!”

Examinarea dosarului în care este vizată Marina Tauber a continuat la 27 noiembrie, cu analiza probelor materiale. Apărarea deputatei însă a solicitat amânarea ședinței, motivând că nu s-ar fi prezentat în instanță martorul pentru care și-ar fi pregătit întrebările, adică fostul deputat Vladimir Vitiuc. 

„E a zecea ședință când domnul Vitiuc, audierea căruia nu a fost încheiată într-o ședință de judecată, nu se prezintă în fața instanței. Ce măsuri ați întreprins pentru a-l aduce?”, s-a arătat nemulțumită Tauber. 

În replică, procurorii au menționat că nu renunță la martori și îi vor aduce în fața instanței până la finalizarea etapei de analiză a probelor acuzării. Mai mult, procurorul Roman Porubin a menționat că este dreptul acuzării să stabilească ordinea prezentării probelor. 

Schimbul de replici a continuat cu ridicarea tonalității, Tauber acuzând judecătoarea de partizanat: „De ce îl apărați pe domnul procuror și avocat?”. 

În replică, judecătoarea Olga Bejenari a solicitat calmarea spirirtelor: „Doamnă Tauber, alegeți tonalitatea vocii, nu sunteți la proteste!”

Tauber, cercetată pentru finanțări de peste 200 de milioane de lei

La mijlocul lunii iunie 2023, PA a anunțat că dosarul finanțării ilegale a Partidului „Șor”, pornit împotriva Marinei Tauber și a partidului „Șor”, declarat neconstituțional și radiat între timp din Registrul persoanelor juridice, a fost trimis în instanța de judecată.

Potrivit procurorilor, Marina Tauber, în scopuri electorale, a recepționat de la grupul criminal organizat condus de fostul deputat Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, mijloace bănești în sumă de aproape 10 milioane de lei, dintre care peste 740 de mii de lei i-ar fi introdus fals în formularele de donații din numele a 104 persoane fizice.

De asemenea, Tauber mai este învinuită că fiind vicepreședintă a partidului „Șor”, a acceptat cu bună știință finanțarea formațiunii cu peste 195 de milioane de lei din partea aceluiași grup criminal organizat.

Examinarea dosarului a început în 29 iunie 2023 la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, cauza fiind repartizată magistratei Olga Bejenari.

Tauber, învinuită pentru amestec în înfăptuirea justiției 

La 2 aprilie curent, PA a anunțat că a expediat în instanța de judecată pentru examinare în fond și cauza penală de învinuire a deputatei Marina Tauber în săvârșirea infracțiunii de amestec în înfăptuirea justiției. 

Potrivit unui comunicat al PA, cauza penală a fost pornită pe 2 mai 2023 de către procurorul general interimar Ion Munteanu, în baza unei sesizări.

Potrivit materialelor dosarului, pe 12 aprilie 2023, deputata Marina Tauber, folosindu-se de „situația de serviciu, urmărind scopul împiedicării examinării cauzei penale de învinuire a lui Ilan Șor de comiterea infracțiunilor de escrocherie și spălare de bani și pronunțării unei hotărâri judecătorești ilegale, a comis amestecul în judecarea cauzei în ordine de apel la Curtea de Apel Chișinău, manifestat sub forma unor intimidări și ofense ce lezează onoarea și demnitatea judecătorilor ce făceau parte din completul de judecată și a procurorului ce reprezenta acuzarea de stat”.

Conform procurorilor, utilizând difuzorul de mare putere de tip megafon, Tauber a amenințat completul de judecată cu blocarea procesului, invocând faptul că afară așteaptă 3000 de susținători care vor periclita în continuare desfășurarea ședinței de judecată.

„În asemenea circumstanțe, completul de judecată a fost nevoit să întrerupă ședința și să se retragă din sală, ulterior calificând aceste acțiuni ca fiind îndreptate spre perturbarea ședinței de judecată, împiedicarea desfășurării ședinței de judecată, periclitarea înfăptuirii actului de justiție și care urmăreau scopul intimidării judecătorilor, împiedicării exercitării atribuțiilor profesionale și ofensând onoarea și demnitatea judecătorilor”, precizează PA.

Cauze penale conexate la cerere apărării Marinei Tauber

La 17 mai curent, urmare a solicitării avocaților Marinei Tauber, a fost decisă conexarea dosarului privind amestecul fostei deputate a partidului „Șor”, Marina Tauber, în înfăptuirea justiției cu cel privind finanțarea ilegală a fostei formațiuni politice. 

Procurorul Roman Porubin a solicitat însă respingerea cererii pe motiv că acesta este neîntemeiată și că prin conexarea celor două dosare se urmărește tergiversarea dosarului de bază, adică cel cu privire la finanțarea ilegală a fostului Partid Șor. 

„Procesul pe care apărarea solicită să fie comasat nu are la bază o faptă la fel de complexă precum fapta pe care o examinăm în acest proces (finanțarea ilegală a fostului Partid Șor – n.r.). Aici suntem la etapa cercetării probelor, suntem într-o fază avansată, dar la celălalt dosar suntem la etapa ședinței preliminare. Deci, dacă vor fi comasate, nu se știe când vom începe cercetarea penală. O comasare a dosarelor va duce la tergiversarea dosarului de bază. Solicităm ca această cerere să fie respinsă ca fiind nefondată și neîntemeiată legal”, spunea anterior procurorul Roman Porubin.

Până în momentul de față, deputatei Marina Tauber i-a fost ridicată imunitatea de nouă ori: prima oară în 2019, de patru ori în 2022, de trei ori în 2023 și o dată în 2024. Totuși, doar două dosare penale au ajuns în instanță, ulterior, fiind comasate. 

„Acest articol a fost elaborat cu sprijinul poporului american, prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Conținutul acestui articol este responsabilitatea Asociației „Media-Guard” și nu reflectă neapărat opinia USAID sau a Guvernului Statelor Unite ale Americii.”