Principală  —  Video  —  Anchete   —   VIDEO/ Doi reporteri ai ZdG…

VIDEO Doi reporteri ai ZdG – martori în dosarul finanțării ilegale a fostului Partid „Șor”. Procuror: „Probele reflectă anumite circumstanțe esențiale pentru buna soluționare a procesului”

Reporterii Ziarului de Gardă, Natalia Zaharescu și Vasile Ursachi, au fost audiați în calitate de martori în dosarul finanțării ilegale a Partidului „Șor”, declarat, între timp,  neconstituțional și radiat din Registrul persoanelor juridice, episodul Marina Tauber. Cei doi au depus mărturii după ce în septembrie 2022 s-au infiltrat printre protestatarii lui Șor și au arătat în cadrul investigației „Protestatari în chirie” cum erau plătiți oamenii care erau aduși organizat la Chișinău și cum funcționa mașinăria de protest. 

În cadrul audierilor, avocații deputatei au vrut să afle de la reporteri la îndemnul cui a fost realizată investigația „Protestatari în chirie”, dacă reporterii susțin fostul partid „Șor”, dacă au participat la protestele organizate de Platforma DA, PAS sau alte  formațiuni politice și ce au făcut cu cei 400 de lei pe care i-au primit pentru participarea sub acoperire la protestul din 18 septembrie 2022 din centrul Chișinăului.

La rândul ei, Marina Tauber a spus că fostul Partid „Șor” nu le-a oferit oamenilor bani pentru a participa la proteste, dar a precizat că Ilan Șor obișnuia să le ofere manifestanților bani pentru apă și mâncare. Atât ea, cât și avocații ei, pun la îndoială faptul că protestul la care reporterii ZdG au participat sub acoperire și au scos la iveală schema de remunerare a manifestanților a fost organizat de fostul Partid „Șor”, asta chiar dacă în timpul manifestației, Ilan Șor, fugar pe atunci în Israel, le-a vorbit de pe un ecran oamenilor veniți la protest. 

La Judecătorie, cu protestatari 

Marți, 14 mai, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani a continuat audierea martorilor acuzării în dosarul finanțării ilegale a Partidului „Șor”, radiat între timp, dosar în care este inculpată și deputata Marina Tauber, vicepreședinta fostului partid. Deputata și-a făcut apariția la judecătorie cu o oră mai devreme, când a fost fixată ședința de judecată în dosarul în care aceasta este învinuită de imixtiune în înfăptuirea justiției. Ședința însă nu a avut loc, întrucât avocații deputatei au depus o cerere de comasare a respectivului proces cu cel privind finanțarea ilegală a fostului Partid „Șor”. 

Între cele două ședințe, Tauber a făcut baie de mulțime în fața Judecătoriei, unde zeci de oameni au venit pentru a o susține și a scanda lozinci antiguvernamentale. S-a scandat „Marina, noi suntem cu tine”, „Victorie” și „Jos Maia Sandu”. De partea cealaltă a carosabilului, două femei au organizat un contraprotest, scandând „Hoațo, la pușcărie” și „Jos Marina Tauber”. 

Marina Tauber în fața susținătorilor. Foto: ZdG

Fiind amânată ședința în dosarul în care Tauber este acuzată de imixtiune în înfăptuirea justiției, a continuat ședința în celălalt dosar în care este vizată deputata – cel în care este acuzată de falsificarea raportului financiar al fostului Partid „Șor”, declarat neconstituțional și de acceptarea cu bună știință a finanțării formațiunii de către un grup criminal organizat. 

„A fost o investigație sub acoperire, în care am folosit nume de cod”

Audiați în instanță au fost și reporterii ZdG, Natalia Zaharescu și Vasile Ursachi. Ei au povestit cum s-au infiltrat în rândurile protestatarilor Partidului „Șor”, declarat ulterior neconstituțional, în ajunul protestului din 18 septembrie 2022, organizat în Chișinău. „A fost o investigație sub acoperire, în care am folosit nume de cod”, au explicat reporterii ZdG. 

„Am fost invitați în instanța de judecată pentru a da declarații în dosarul privind finanțarea ilegală a fostului Partid «Șor», deoarece, fiind jurnaliști la ZdG, am realizat o investigație sub acoperire – «Protestatari în chirie», acea investigație despre care a vorbit întreaga societate și în cadrul căreia noi am mers la proteste, am văzut cum sunt organizate și cum oamenii sunt duși și aduși organizat de la manifestație, iar în final, cum sunt plătiți. Noi înșine am primit câte 400 de lei”, a punctat Natalia Zaharescu după audieri. 

Natalia Zaharescu, reporteră ZdG. Foto: ZdG

„Mărturiile s-au bazat pe investigația noastră făcută în septembrie 2022, în care ne-am infiltrat sub acoperire printre protestatari și am arătat întreg procesul, de la organizare până la plata protestatarilor”, a spus Vasile Ursachi. 

„Oamenii vorbeau că vom fi remunerați, dar nu știam exact cu ce sume”

În instanță, reporterii au relatat cum au pornit împreună cu protestatarii din mai multe locații din Orhei, aflate din timp, iar ulterior, timp de mai multe zile, au documentat din interior modul cum sunt mobilizați, transportați organizat și plătiți oamenii ca să-și manifeste „atitudinea civică”.

„În dimineața zilei protestului, în mai multe locații din Orhei se făceau liste pentru participarea la manifestație. O femeie care avea rolul de organizatoare scria numele și un număr de telefon pe un blocnot cu insigna Partidului «Șor»”, a spus Vasile Ursachi în instanță. 

Vasile Ursachi, reporter ZdG. Foto: ZdG

„Am ajuns la Chișinău cu autobuzul. În timpul călătoriei, numele oamenilor și un număr  de telefon au fost trecute într-o altă listă. Oamenii vorbeau că vom fi remunerați, dar nu știam exact cu ce sume. Ne-au dat tichete, astfel încât, dacă urma să fim stopați de poliție, să putem spune că la Chișinău mergem în scopuri personale. La Chișinău am participat la protest, apoi cu același autobuz ne-am întors la Orhei”, a spus Natalia Zaharescu. 

Colegii noștri au mai povestit cum la câteva zile după ce au participat la protest, au fost remunerați de către persoanele responsabile de recrutarea protestatarilor, așa-zisele „patratiste”, cu 400 de lei fiecare. Banii au fost primiți în diferite locații din Orhei, iar tot procesul a fost filmat și documentat de ZdG.

„Am primit banii lângă stadionul din Orhei, locul de unde am pornit la protest”, a spus Natalia.

„Eu am primit banii într-un magazin unde se vând țigări de lângă stadionul din Orhei”, a declarat Vasile. 

Natalia a mai spus că a aflat de la femeia care i-a dat cei 400 de lei că pentru două nopți petrecute în corturile instalate în fața Parlamentului oamenii erau remunerați cu 200 de dolari fiecare.

Avocații, curioși dacă la ZdG există un „departament al jurnaliștilor sub acoperire”

Reporterii ZdG au mai spus în instanță că după publicarea investigației au fost citați la Centrul Național Anticorupție (CNA), unde au depus mărturii despre cele investigate și au predat banii primiți. 

Avocații Marinei Tauber au vrut să afle de la reporteri la îndemnul cui a fost realizată investigația și dacă „ideea a fost colectivă sau a cuiva”. Tot ei au întrebat dacă la ZdG există un „departament al jurnaliștilor sub acoperire”.  

Avocatul Sergiu Mocanu și deputata Marina Tauber. Foto ZdG

În cadrul audierilor, reportera Natalia Zaharescu a fost întrebată de patru ori, prin  formulări diferite, despre simpatiile ei politice. Într-un final, avocatul Sergiu Moraru a întrebat-o direct: Sunteți sau nu un susținător al Partidului «Șor»?”

O altă întrebare adresată reporterei a fost dacă „în calitate de jurnalist sau cetățean, a participat la protestele Platformei DA, PAS sau ale oricărei alte formațiuni politice.” 

„De ce un jurnalist ar trebui să demonstreze că acele proteste erau organizate de Partidul «Șor?»”

Avocatul Sergiu Moraru a pus la îndoială faptul că protestul la care reporterii ZdG au participat sub acoperire și au scos la iveală schema de remunerare a manifestanților a fost organizat de fostul Partid „Șor”. „De unde aveți certitudinea că protestul a fost organizat de Partidul «Șor», întrucât președintele și vicepreședintele nu participau, unul se afla peste hotare, iar altul în arest la domiciliu?” – a întrebat avocatul. 

Atât în cadrul audierilor, cât și după, reportera Natalia Zaharescu a amintit că la manifestație puteau fi văzute fețe apropiate fostului Partid „Șor”, printre care și deputați ai acestei formațiuni.

„Întrebarea, cel puțin, mi s-a părut curioasă. De ce un jurnalist ar trebui să demonstreze că acele proteste erau organizate de Partidul «Șor»? Noi am văzut la protest exponenți ai acestui partid, lideri și deputați ai Partidului «Șor». Însuși Ilan Șor apărea pe ecrane, transmițând mesaje, el fiind atunci în Israel. Am constatat în acest fel că aceste proteste erau organizate în interesul acestui partid”, a spus Natalia Zaharescu după audieri. 

Ilan Șor, deputatul fugar care se află în Israel, le-a vorbit de un ecran oamenilor veniți la protestul din 18 septembrie. Sursa foto: partidulsor.md

Avocații Marinei Tauber au întrebat de mai multe ori de ce ZdG nu a mers până în pânzele albe pentru a demonstra de unde vin banii primiți de reporteri. 

„Au insistat foarte mult cu aceste întrebări. Noi am considerat că rolul nostru ca jurnaliști a fost să demonstrăm că există un asemenea fenomen, adică de remunerare a protestatarilor, filmând aceste situații când oamenii primesc bani și am lăsat în grija organelor de drept să demonstreze de unde vin acești bani. Cu siguranță, organele de drept au mai multe instrumente de investigații decât un jurnalist”, a spus Natalia. 

„Personal, am primit 400 de lei, pe care i-am oferit organelor de drept. Am fost audiați, am depus mărturii și iată că acum am depus depoziții și în instanța de judecată. Noi am publicat investigația în perioada în care se organizau acele proteste. Este o decizie a redacției. Mai departe, organele de drept ar trebui să-și facă munca”, a spus Vasile Ursachi. 

Marina Tauber: „Domnul Ilan Șor a spus deschis de mai multe ori că susține protestatarii, în sensul transportării și asigurării cu alimentație și apă”

Deputata Marina Tauber a menționat că fostul Partid „Șor” nu le-a oferit oamenilor bani pentru a participa la proteste, dar a precizat că Ilan Șor obișnuia să le ofere manifestanților bani pentru apă și mâncare.

„Nu prea am înțeles declarațiile martorilor. Intenționat nu am adresat nicio întrebare doamnei și domnului jurnalist de la ZdG, pentru că sunt foarte multe aspecte juridice care au fost atinse de apărare și statutul lor de jurnaliști sub acoperire seamănă cu un film detectiv. Cu referire la unele sume alocate protestatarilor, domnul Ilan Șor a spus deschis de mai multe ori că susține protestatarii, în sensul transportării și asigurării cu alimentație și apă. Dar ceea ce au în vedere domnii jurnaliști mie nu îmi este clar. Nu îmi este clar nici cine a comunicat cu ei. Sunt foarte multe semne de întrebare”, a spus Marina Tauber. 

Deputata susține că nu poate spune cu certitudine cine sunt organizatorii protestului la care jurnaliștii ZdG au participat sub acoperire. 

„Acum, din păcate, nu pot să vă spun, pentru că eu am fost în arest la domiciliu. Partidul «Șor» a organizat foarte multe proteste și flashmob-uri și noi am participat la mai multe evenimente care au fost organizate de alți colegi. Nu vă pot spune dacă la 18 septembrie 2022 protestul a fost organizat de noi sau de altcineva”, a spus Marina Tauber. 

Procuror: „Probele respective sunt importante și, într-adevăr, reflectă anumite circumstanțe esențiale pentru buna soluționare a procesului”

Procurorul Roman Porubin spune că investigația realizată de ZdG și probele prezentate de reporteri reflectă anumite circumstanțe importante pentru buna soluționare a procesului. 

Roman Porubin, procuror. foto: ZdG

„Conform listei probelor, prezentată instanței de partea acuzări, două persoane care s-au dovedit a fi angajați ai ZdG cunosc anumite evenimente la care au participat, iar informațiile pe care le cunosc s-au adeverit a fi importante pentru buna soluționare a cauzei. Probele respective sunt importante și, într-adevăr, reflectă anumite circumstanțe esențiale pentru buna soluționare a procesului”, a punctat procurorul. 

În mai 2023, investigația ZdG „Protestatari în chirie” a fost prezentată în fața Curții Constituționale în procesul în care s-a examinat sesizarea Guvernului privind verificarea constituționalității Partidului „Șor”, soldată cu decizia Înaltei Curți de a declara formațiunea politică drept neconstituțională și cu radierea din registrul partidelor. 

Marina Tauber, de jumătate de an pe banca acuzaților

Marina Tauber este judecată mai bine de jumătate de an pentru complicitate la finanțarea ilegală a fostului Partid „Șor” și falsificarea raportului financiar din alegerile pentru funcția de primar al orașului Bălți din 2021, funcție la care a candidat.

În același dosar, Partidul „Șor” a avut statut de învinuit ca persoană juridică. În ianuarie 2024, partidul a fost lichidat și radiat din Registrul persoanelor juridice, ca urmare a deciziei Curții Constituționale, care l-a scos în afara legii.

La sfârșitul lunii aprilie curent, pe masa judecătorilor a ajuns dosarul penal în care bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul și o secretară din cadrul Oficiului Central al fostului Partid Politic „Șor” sunt inculpate de acceptarea cu bună ştiinţă a finanţării concurentului electoral din partea unui grup criminal organizat, în formă prelungită, în calitate de complice. Procuratura mai investighează un dosar de finanțare ilegală a fostului Partid „Șor”, în care peste 50 de persoane au statut de învinuiți.