Directorul general pentru vecinătate şi negocieri privind extinderea UE: „Salut munca asiduă a R. Moldova și progresul excelent în implementarea celor nouă recomandări ale Comisiei Europene”
Directorul general pentru vecinătate şi negocieri privind extinderea UE, Gert Jan Koopman, care a efectuat o vizită de lucru la Chișinău, a salutat „munca asiduă a R. Moldova și progresul excelent în implementarea celor nouă recomandări ale Comisiei Europene”.
„A fost o vizită foarte, foarte frumoasă, trebuie să spun, un timp minunat, dar și întâlniri excelente. Sunt impresionat de puternica orientare proeuropeană, dar sunt foarte impresionat și de munca extrem de grea pe care ați făcut-o pe cele nouă recomandări. În mod clar, mai este de lucru. Începutul este bun și continuăm colaborarea excelentă. Mesajul meu este că autoritățile de la Chișinău să muncească foarte mult. Țara se îndreaptă cu siguranță către UE. Asta e clar. Însă mai este de lucru și trebuie să muncim împreună pentru a duce la capăt toate cele începute”, a declarat Gert Jan Koopman.
Zilele trecute, directorul general pentru politica europeană de vecinătate și negocierile privind extinderea din cadrul Comisiei Europene, Gert Jan Koopman, a efectuat o vizită de lucru la Chișinău. Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, a avut o întrevedere cu Gert Jan Koopman, la care au participat și reprezentanții Cancelariei de Stat, Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Ministerului Finanțelor, Ministerului Afacerilor Interne, Centrului Național Anticorupție, Consiliului Concurenței, Consiliului Audiovizualului și Agenției Relații Interetnice.
Conform Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), reuniunea a fost dedicată implementării de către R. Moldova a celor nouă recomandări propuse de către Comisia Europeană în iunie 2022 în Avizul său privind cererea de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană. S-au discutat în detalii progresele în realizarea de către țara noastră a recomandărilor cu privire la „dezoligarhizare, creșterea capacităților administrative, gestionarea finanțelor publice și creșterea implicării societății civile în procesele decizionale”.
Vicepremierul Nicu Popescu a subliniat: „Implementarea recomandărilor Comisiei Europene a fost, pe tot parcursul de după obținerea statutului de candidat pentru aderarea la UE, și actualmente rămâne a fi o prioritate a autorităților. Am reușit să obținem un progres semnificativ în realizarea recomandărilor și continuăm să lucrăm asupra implementării acestora, pentru a asigura durabilitatea impactului. Sperăm că eforturile Republicii Moldova vor constitui o bază solidă pentru Comisia Europeană pentru a recomanda, în toamna anului 2023, lansarea negocierilor de aderare”.