Deputații transfugi, la cumpărături
În 2020, deputații care au schimbat partidele pe listele cărora au ajuns în Parlament, pe fundalul unor acuzații de corupție, au făcut mai multe achiziții. Zece din cei 18 au făcut cumpărături de sute de mii de lei, iar alți doi au fost mai modești în declarații. Întrebați dacă este o coincidență că au obținut bunuri de valoare în anul în care au fost acuzați că ar fi primit bani pentru a-și părăsi fracțiunile, aleșii poporului au invocat faptul că își pot justifica averea.
În anul în care parlamentarii au votat o declarație privind condamnarea traseismului și coruperii politice, 18 deputați și-au părăsit partidul pe platforma căruia au reușit să intre în Parlament și, pe fundalul acuzațiilor de corupție, au aderat la alte mișcări politice sau grupuri parlamentare.
„Au început să curgă ofertele pentru deputați, primari, consilieri, fără număr. Câteva sute de mii ca să treci la Candu, ceva mai mult ca să treci la grupul Șor, de parcă ar exista o diferență. Zilnic, primarii, consilierii și deputații noștri au fost terorizați cu sume grase să părăsească partidul și să se alăture, la alegere, uneia dintre aceste două organizații care, de fapt, sunt același grup. Dacă până acum vorbeam de oferte de sute de mii, iată că zilele acestea disperarea a ajuns și la șase zerouri”, declara, în iunie 2020, Pavel Filip, liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM), care a rămas cu 18 deputați mai puțin în actualul Legislativ.
„Deja este 2 milioane de euro deputatul. Cei care au plecat primii deja regretă, pentru că au luat numai 300 de mii, acum taxele s-au ridicat”, menționa și Igor Dodon în iulie 2020.
Averea deputaților transfugi din „Pentru Moldova”
Toți deputații care, în 2020, au schimbat fracțiunea din Parlament, au ajuns în Legislativ pe platforma PDM. Anul trecut, unii dintre ei au decis să adere la „Pro Moldova”, fondat de fostul democrat Andrian Candu, alții au fuzionat cu Partidul „Șor”, iar un grup de foști democrați s-a alăturat ulterior Platformei Parlamentare „Pentru Moldova”, din care fac parte și deputații lui Ilan Șor.
Patru dintre cei șase deputați care au intrat în grupul „Pentru Moldova” s-au evidențiat printre ceilalți aleși ai poporului prin achiziții de automobile scumpe, valoarea unora ajungând la circa un milion de lei. Familia deputatei Ruxanda Glavan a intrat în proprietatea unui automobil de model Toyota LC-150, fabricat în 2020 și procurat în 2021, al cărui valoare indicată este de circa 968 de mii de lei. Deputata declarase anterior un automobil de același model, fabricat însă în 2013, care nu se mai regăsește în actuala sa declarație. Solicitată să explice acest lucru, parlamentara ne-a spus că a vândut automobilul și că venitul obținut îl va indica în declarația pentru anul viitor.
Întrebată dacă nu i se pare o coincidență că în anul în care au existat acuzații de cumpărare a deputaților, mai mulți aleși ai poporului au făcut achiziții scumpe, Ruxanda Glavan ne-a răspuns scurt: „E o calomnie și o acuzație mincinoasă din partea dvs. la adresa mea”.
Averea soției lui Sergiu Sîrbu
Bunuri de valoare a declarat și colegul de platformă al Ruxandei Glavan, Sergiu Sîrbu. Familia acestuia a obținut în proprietate un automobil de model BMW X5 și un Renault Megane, evaluate la circa un milion de lei, bunuri pe care familia sa le declarase anterior, doar că le deținea în folosință. Soția deputatului a mai primit sub formă de donație și cote-părți din mai multe bunuri imobile. Este vorba de câte ½ din cinci terenuri, trei spații comerciale, o casă de locuit și alte trei imobile. Totodată, soția deputatului a devenit una dintre cele două proprietare ale companiei „Veritan-prim” SRL. Pentru toate aceste donații, alesul poporului are însă o explicație.
„Este vorba despre averea soției. Adică, anul acesta, soția a intrat în posesia mai multor bunuri mobile și imobile care sunt afiliate afacerii de familie a soției din Căușeni. De fapt, este vorba de o cotă-parte a moștenirii lăsată de către tatăl soției – afacerea din Căușeni care are mai bine de 20 de ani, legată de materiale de construcție, comerț. Anul acesta, mama soției a decis să perfecteze juridic pe fiice afacerea și cu bunurile afiliate afacerii. Eu, personal, nu am nimic cu aceste bunuri și cu această afacere. E afacerea de familie moștenită de soție cu sora sa”, declară deputatul Sîrbu.
„Eu înțeleg, această întrebare permanent va fi. Eu vreau să vorbesc pentru mine și pot să vă spun și de colegii mei. Sunt niște acuzații false, sunt declarații politice”, comentează alesul poporului.
„Eu nu am venit în funcția de deputat ca să îmi procur mașină”
Și-a mărit averea și deputatul Grigore Repeșciuc, care anul trecut a migrat, la fel ca și Sergiu Sîrbu, de la PDM la „Pro Moldova”, condus de Andrian Candu, iar ulterior – la platforma „Pentru Moldova”. Alesul poporului și-a sporit averea oficială cu un apartament, două spații comerciale de producție, unul dintre care este în posesie și altul – în proprietate, dar și cu două automobile. Deputatul a indicat că, din 2020, familia sa are în folosință un Mercedes S350D, fabricat în 2018, luat în leasing și evaluat la 58 de mii de euro, dar și un automobil de model KIA Sportage, fabricat în 2019 și a cărui valoare indicată este de circa 377 de mii de lei. Deputatul nu a dorit să răspundă la întrebările ZdG și nu a dat curs apelurilor și mesajelor transmise.
Familia deputatului Corneliu Padnevici, care a schimbat și el PDM pentru grupul afiliat lui Ilan Șor, „Pentru Moldova”, a făcut în 2020 o singură achiziție – un automobil de model Nissan X Trail, fabricat în 2016. Parlamentarul a indicat că valoarea bunului este de circa 290 de mii de lei, echivalentul salariului său de deputat pentru un an și jumătate. Alesul poporului ne-a comunicat că, anterior, a avut un automobil de model Skoda Superb pe care l-a vândut, iar la banii obținuți a mai adăugat diferența și și-a procurat Nissan-ul „la mâna a doua”. Cât despre efectuarea achizițiilor în anul în care au existat acuzații de corupție, Corneliu Padnevici a declarat că poate răspunde doar pentru sine.
„Nu pot să dau o apreciere. Eu pot să răspund de mine doar. Nu pot să cunosc care sunt veniturile unor colegi. […] Eu nu am venit în funcția de deputat ca să îmi procur mașină. Eu am venit deja cu mașină, cu apartament, cu casă, am activat și la privat”, spune parlamentarul.
Acuzații de corupție în ograda „Pro Moldova”
Primii care au ajuns în lumina acuzațiilor că ar fi primit bani pentru a pleca de la PDM au fost deputații care au creat partidul „Pro Moldova”, condus de Andrian Candu.
„În culoarele Parlamentului se vorbesc despre sume enorme de bani alocate deputaților care au plecat. Este vorba de 150-250 de mii de euro, plus plata lunară a acestor deputați, câte 5 mii de euro. Mai mult ca atât, grupul Pro Moldova oferă salarii membrilor de partid care părăsesc partidul și aderă la Pro Moldova. Este vorba de 2 mii de euro pe lună, așa vorbește lumea care pleacă”, preciza, în martie 2020, deputatul Eugeniu Nichiforciuc.
Declarațiile lui Nichiforciuc au fost interpretate atunci de către cei din „Pro Moldova” ca fiind calomnioase și denigratoare. Membrii grupului l-au acționat atunci în judecată pe Nichiforciuc pentru „denigrare și fals în declarații”. La 15 ianuarie 2021, Andrian Candu a solicitat însă încetarea procesului de judecată, precizând ulterior că a luat decizia, pe motiv că și-ar pierde extrem de mulți bani pentru serviciile de avocatură.
,,Am făcut împreună cu avocații o examinare a dosarelor și mi-am dat seama că voi avea cheltuieli mari pe parcursul timpului, nu voi câștiga mare lucru și aceste dosare vor dura la nesfârșit”, a comentat Andrian Candu în cadrul unei emisiuni de la TV8.
1,2 milioane de euro din vânzarea mai multor apartamente
Pe parcursul anului 2020, familia deputatului „Pro Moldova”, Vladimir Cebotari, a obținut circa 1,2 milioane de euro, după ce a vândut, cel puțin, 35 de apartamente. Bunurile sunt amplasate într-un complex locativ din bd. Decebal și aparțineau inițial firmei „Impex Businesscom” SRL, la care soția parlamentarului este asociată din 2019. La scurt timp după ce au fost cumpărate de către soția deputatului, bunurile imobile au fost vândute altor persoane.
„Se procură și se vând bunurile. Așa și se procedează. Este o activitate și trebuie să ne bucurăm că statul are de unde să primească impozite. Dacă ați observat, tranzacțiile sunt la valoarea de piață. Nimic nu se ascunde. Este un exemplu pentru toată lumea cum trebuie să activeze. Dacă o să vă uitați, cumperi și vinzi imediat aceleași active. Dacă o să vă uitați la declarațiile din anii precedenți, observați că rămân și rezerve pentru procurarea acelor bunuri”, a menționat deputatul Vladimir Cebotari cu privire la bunurile înstrăinate de către soția sa.
Deputatul cu două automobile marca Porsche
Averea familiei lui Vladimir Cebotari a mai fost completată anul trecut cu un teren intravilan, dar și cu patru spații comerciale. Totodată, alături de automobilul Porsche Panamera, pe care deputatul îl declarase anterior, a mai apărut unul nou, de aceeași marcă: un Porsche Cayenne, fabricat în 2020, pe care familia Cebotari îl are doar în posesie. Acesta aparține companiei „Breitman Grup” SRL, la care soacra deputatului este printre proprietari, alături de partenerii de afaceri ai familiei deputatului din compania aeriană „Fly One”. Cebotari a mai trecut în declarația sa de avere pentru anul trecut și o datorie de circa 10 milioane de lei contractată de la compania de la care soția sa procurase cele 35 de bunuri imobile, „Impex Businesscom” SRL.
Solicitat să comenteze faptul că declarațiile de avere ale deputaților care și-au părăsit fracțiunile au fost completate cu noi averi, asta în timp ce asupra lor planează acuzații de corupție, Vladimir Cebotari ne-a sugerat să îi întrebăm pe deputații cu pricina.
„Îi întrebați pe ei. Eu am diferite activități, inclusiv în domeniul imobiliar, care le-am declarat în toți anii precedenți. Apropo, ca să știți, în 2019 am plătit diferite taxe și impozite la stat care ajung pentru 34 de mii de pensii. Sper că și asta o să apară la dvs.”, a adăugat membrul grupului „Pro Moldova”.
„Fiecare își are averea și contabilitatea sa”
Familia lui Andrian Candu, liderul Pro Moldova, și-a cumpărat în 2021 o Skoda Kodiaq, fabricată în 2017, pentru care a plătit echivalentul a circa 32 de mii de euro.
„Eu am să vorbesc în nume propriu. Ce ține de vânzări, cumpărări, active, bunuri sau altele, ale colegilor, vă rog să vorbiți cu ei. Fiecare își are averea și contabilitatea sa. Eu am să vorbesc însă în nume propriu. În familie la noi a fost o singură vânzare și o singură cumpărare. A fost vândută o mașină și în schimb a fost cumpărată altă mașină, cu o mică diferență de preț, care a fost luată din economiile care erau în bancă și care au fost declarate. Banii sunt de ani de zile declarați și sunt din bancă, nici nu e vorba de numerar”, comentează liderul „Pro Moldova”.
Cu un automobil nou s-a ales anul trecut și Vasile Bîrca, alt deputat din „Pro Moldova”. Acesta și-a achiziționat o Toyota Camry, fabricată în 2020, a cărei valoare indicată este de circa 35 de mii de dolari. Ghenadie Verdeș, un alt deputat din „Pro Moldova”, nu a făcut cumpărături de valoare anul trecut. În schimb, venitul familiei sale a fost completat cu 4,5 mii de euro primiți de la două persoane fizice sub formă de donație.
Mai modești în achiziții au fost deputații Elena Bacalu și Oleg Sîrbu. Familia Elenei Bacalu a intrat în proprietatea unui autoturism de model Lada, iar Oleg Sîrbu și-a completat averea cu încă 9 terenuri agricole.
Donații la evenimente de familie și automobile luate în leasing
Cu averi noi s-au ales anul trecut și deputații Vladimir Andronachi și Eugeniu Nichiforciuc, care în august au fost excluși din PDM, devenind neafiliați. Deși nu au aderat la un alt partid, cei doi votează împreună cu deputații din PSRM și din „Pentru Moldova”, inclusiv pentru candidaturile socialiștilor la funcția de premier. Eugeniu Nichiforciuc a primit, anul trecut, 350 de mii de lei sub formă de donații la un eveniment de familie, sumă ce depășește salariul anual al său și al soției. Totodată, familia alesului poporului a decis să procure și un nou automobil, plătind 48 de mii de euro pentru un Mercedes G350, fabricat în 2016.
Cu automobile scumpe se laudă și Vladimir Andronachi. Acesta și-a completat averea cu două mașini noi, pe care însă le are doar în posesie. Este vorba de un Mercedes Benz GLE, fabricat în 2018, a cărui valoare indicată este de 1,3 milioane de lei, dar și un BMW X7, fabricat în 2020 și evaluat la 1,9 milioane de lei. Abordat înainte de una dintre ședințele Parlamentului, deputatul ne-a spus că automobilele sunt luate în leasing și le are în posesie pentru că nu-i ajung bani să le procure. Întrebat despre coincidența schimbărilor din declarația de avere în anul în care a devenit neafiliat, alesul poporului a declarat că el în fiecare an își schimbă mașinile, iar restul „sunt doar acuzații”.
În pofida pandemiei, anul 2020 a fost prosper și pentru ceilalți aleși ai poporului care nu au schimbat partidele cu ajutorul cărora au ajuns în Parlament. 27 dintre aceștia și-au achiziționat automobile de sute de mii de lei, și-au cumpărat terenuri și spații comerciale, au primit donații de mii de euro sau au ajuns să conducă automobile pe care nu le dețin în proprietate.
Lista celorlalți deputați care au primit donații sau au făcut cumpărături importante în 2020
Fracțiunea PSRM:
– Corneliu Furculiță – familia sa a primit drept donație ¾ dintr-un teren intravilan și ¾ dintr-o casă de locuit de 235 m.p. din Chișinău (donație);
– Vasile Bolea – apartament de 56 m.p. (proprietate);
– Vitalii Evtodiev – teren intravilan (proprietate); autoturism Skoda Superb (proprietate);
– Alexandru Jolnaci – autoturism BMW (posesie);
– Adrian Lebedinschi – 1,4 milioane lei (moștenire); autoturism Lexus ES300H (proprietate);
– Oleg Lipskii – teren extravilan (donație); autoturism Toyota (posesie);
– Vladimir Mizdrenco – autoturism Toyota Rav 4 (proprietate);
– Vladimir Odnostalco – autoturism Toyota Camry (posesie);
– Gheorghii Para – autoturism Audi Q5 (proprietate);
– Nicolae Pascaru – teren intravilan (proprietate);
– Oleg Savva – două terenuri, o casă de locuit și o avere imobilă (moștenire);
– Alexandr Suhodolski – autoturism Audi A8 (proprietate);
– Chiril Tatarlî – 10 terenuri agricole (proprietate);
– Alexandr Usatîi – autoturism Toyota Auris (proprietate);
– Grigorii Uzun – 15 mii USD și 100 mii RUB (donații);
– Gaik Vartanean – autoturism Renault Megane (proprietate);
Fracțiunea PAS:
– Dan Perciun – 3 000 lire sterline (donație); ½ apartament (proprietate);
– Petru Frunze – 3 000 euro (donație); autoturism Land Rover Evoque (proprietate);
– Doina Gherman – 2 terenuri și cote-părți în alte patru terenuri (donație); remorcă HMITZ SKO24 (proprietate);
Fracțiunea PDM:
– Igor Vremea – autoturism Lexus (proprietate);
– Monica Babuc – 172 mii lei (donație);
– Nicolae Ciubuc – BMW X4 (posesie);
Fracțiunea Partidului „Șor”:
– Petru Jardan – avere imobilă (posesie);
– Marina Tauber – 5 mii USD și 12 mii euro (zi de naștere); două seturi de cercei și inel ce depășesc suma a 10 salarii medii pe economie (cadou);
– Reghina Apostolova – 3 mii euro (zi de naștere);
– Igor Himici – 15 mii euro (donație); 96 de mii de lei și 4 mii euro (zile de naștere); Mercedes GLE (posesie);
– Denis Ulanov – Mazda CX5 (posesie);