Declarațiile prim-ministrului Dorin Recean, după ședința CSE: „Din alegeri este scoasă o grupare criminală organizată, dar nu un partid politic”
Prim-ministrul Dorin Recean susține vineri, 3 noiembrie, un briefing de presă, după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE).
„(…) Planul Federației Ruse este să subordoneze Moldova intereselor sale, printr-un atac constant la adresa instituțiilor de stat și a securității naționale. Ei vor să ne rupă țara, să o divizeze, să alimenteze separatismul și să arunce societatea în haos și violență. Vin cu un apel către toate instituțiile statului, dar și către societatea civilă – avem datoria să intervenim, ignorarea unor asemenea atacuri asupra statului nu este doar imoral, dar și împotriva Legii!
Federația Rusă nu poate intra cu tancurile azi în Republica Moldova, așa cum a intrat în Ucraina, dar intră cu crimă organizată pe care o finanțează cu zeci de milioane de euro bani murdari care să corupă justiția, să corupă funcționarii publici, să finanțeze atacuri cibernetice, cu subminarea instituțiilor, corupere politică, distrugerea sistemului electoral, dezinformare și război informațional. Astfel, provocările sus-menționate sunt sistemice:
- Coruperea sistemului de justiție – ca să nu acționeze și să lase criminalii să-și continue activitatea subversivă;
- Coruperea sistemului electoral – ca să fie blocat și incapabil să gestioneze sutele și miile de încălcări ale legislației electorale;
- Coruperea alegătorilor – ca să fie distorsionat votul și denaturat procesul democratic;
- Coruperea unor posturi TV, pagini online, canale informaționale – ca să promoveze narațiuni false, să inducă ură, să ațâțe tensiuni interetnice, să divizeze societatea și să transforme dezbaterile publice, de altfel normale într-o societate democratică, într-un câmp de luptă.
Este un război hibrid cu tot arsenalul specific acestuia. Statul Republica Moldova are sarcina și obligația să curme aceste tentative de a semăna haos, panică și banditism. Din păcate, oamenii, cetățeni ai Republicii Moldova, sunt folosiți în asemenea scopuri meschine. Nu blamez oamenii. Dar noi nu mai vorbim de un candidat undeva într-o localitate care distribuie hrișcă. Este mult mai serios și mă refer la provocări de securitate. Un plan de deturnare a procesului democratic și subminare a democrației, de o schemă în câteva etape:
- au început în vara anului trecut cu zeci și sute de alerte false și atacuri cibernetice ca să atace și să blocheze sistemele noastre, au vrut să bage țara în întuneric. Am reușit să-i oprim.
- în 2022, au finanțat proteste, cu oameni antrenați în acțiuni violente – toate aceste lucruri sunt documentate – cu scopul de a face dezordini în masă care să răstoarne guvernarea democratică. Nu le-a reușit. I-am oprit.
- au vrut să creeze din Moldova un spațiu de anarhie mediatică finanțată de Șor și Plahotniuc. Am stopat temporar activitatea acestor posturi TV care promovau propaganda pro-Kremlin și pro-război. Am stopat și asta.
- În ultimele luni, pentru prima dată în istoria țării, au început să cumpere alegeri la propriu – bani pentru candidați, bani pentru voturi, bani pentru funcționari. Un actor din afară, și anume Federația Rusă, cu sume imense plătite pentru o rețea criminală organizată transfrontalieră a pompat peste 1 miliard de lei. Ca să înțelegem cu toții ce înseamnă această sumă – 1 miliard de lei înseamnă bugetul pentru un an ca să funcționeze și Institutul Oncologic, și Institutul Mamei și Copilului. Sau ar asigura funcționarea a peste 300 de școli. Vorbim de oameni care au nevoie de îngrijiri medicale și de copii.
Tot acest plan are un singur scop – să distrugă statul și procesele electorale. Mai simplu, să arate că Republica Moldova nu există ca stat. Vreau să accentuez cum s-au produs aceste lucruri:
Federația Rusă prin grupul criminal organizat Șor din subordine a creat un sistem complicat care acoperă în proporție de 95% toate localitățile Republicii Moldova. Nu vorbim de cazuri izolate, vorbim de o schemă la nivel național, în majoritatea localităților. A fost pusă la cale o rețea națională de coordonatori, trezorieri, persoane care racolează, toți organizați ierarhic, dotați cu aplicații electronice speciale criptate, de transferuri de bani, care au acces la baza de date personale ale cetățenilor Republicii Moldova, colectate pe parcursul anilor (prin intermediul coruperii funcționarilor de stat). Au fost folosite mai multe modalități de a aduce banii în țară – atât fizic, în genți, în sacoșe, cât și prin mijloace electronice – carduri, transferuri online, aplicații. Ei au construit sistemul în mod intenționat în așa fel, încât pentru a-i fi oprit pe ei, trebuia să creăm probleme tuturor cetățenilor noștri.
Nu am admis să închidem toate intrările și ieșirile din Republica Moldova și să creăm probleme cetățenilor noștri, din cauza acestor criminali, trădători, care azi lucrează pentru Kremlin, sunt gata să vândă și să distrugă propria țară.
Subliniez că suma care se folosește pentru aceste scopuri este fără precedent în Republica Moldova – ea depășește de câteva ori costurile de campanie ale tuturor partidelor politice în 2 scrutine electorale.
Știu că mulți cetățeni se întreabă ce au făcut instituțiile. Vă răspund. Pentru a monitoriza și a opri această tentativă de distrugere a statului și sistemului democratic, au fost antrenați peste 5 000 de oameni din instituțiile de aplicare a legii (dintre care tocmai 2500 de polițiști care, în loc să patruleze străzile, trebuiau să alerge după pungile negre în toate localitățile țării). Pentru comparație, zilnic toate străzile din RM sunt monitorizate de circa 700 de polițiști. Au fost întocmite peste 160 de volume de dosare penale, dintre care aproape 70 deja sunt trimise în judecată și urmează multe altele. Instituțiile statului lucrează la capacitate maximă de mai multe luni.
Atenție. Așa ceva în istoria țării nu a mai fost! Ar fi naiv să considerăm, după aceste probe, cifre, realități din fiecare sat și oraș din țară, că acestea sunt fapte de devianță politică. Nu. Aceste lucruri nu înseamnă altceva decât o tactică de război hibrid îndreptată împotriva statului Republica Moldova. Acest grup criminal organizat a încălcat toate legile statului, în repetate rânduri, pun în aplicare scheme de corupere a alegerilor, are loc la scară națională.
Vreau să accentuez câteva lucruri – gruparea criminală și-a schimbat doar numele, dintr-un partid scos în afara legii, în alte formațiuni politice, dar aceiași oameni își continuă activitățile criminale, prin aceleași metode. Finanțarea ilegală și obscură, bani aduși în pungi, bani aduși pe carduri, prin aplicații, prin transferuri nu reprezintă fenomene izolate într-un raion sau altul – sunt un fenomen național. În condițiile în care justiția este și ea coruptă, acest grup criminal amenință direct securitatea națională.
Până acum Federația Rusă cumpăra câțiva conducători care să le servească interesele. Acum acest lucru e imposibil. Și Federația Rusă acum planifică să cumpere voturi, la alegerile care ar trebuie să fie libere și corecte. Au fost acumulate sute de probe audio, video, mii de mărturii, din localități din Sudul, Centrul și Nordul țării, care atestă un val de corupere politică al cetățenilor, în special cei vulnerabili, cu obiectivul să fragmenteze și polarizeze țara și să tulbure ordinea din comunitățile locale.
În cadrul ședinței CSE, au fost audiate în mod repetat toate rapoartele instituțiilor de drept din Republica Moldova. A fost făcută încă o dată o inventariere a tuturor categoriilor de probe. Am analizat, împreună cu colegii, cum instituțiile statului au acționat, în baza informațiilor și atenționărilor primite pe parcursul ultimilor ani de la partenerii noștri externi – în special Ucraina, România și SUA. Tentativele de distrugere a ordinii constituționale despre care am fost informați s-au confirmat și au fost documentate. De fiecare dată, instituțiile au reușit să le contracareze și să protejeze securitatea statului (…).
(…) În astfel de situații, în conformitate cu Constituția Republicii Moldova, în conformitate cu mandatul CSE și în baza legii privind SIS nr. 136/2023 și Legii securității statului nr. 618/1995, în special art. 4 alin. (2) lit. 1) din această lege. În baza faptului că au fost identificate activități de influențare a proceselor electorale pe teritoriul țării, în scopul promovării intereselor statului străin Federația Rusă, prin intermediul unui grup criminal organizat condus de cetățeanul Ilan Șor, prin partidul politic „Șansa”, decizia Comisiei Situații Excepționale este următoarea:
Prin derogare de la prevederile art. 72 alin (4), art. 102 alin (2) și (5) din Codul Electoral al Republicii Moldova nr.325/2022, se anulează înregistrarea concurenților electorali desemnați de către Partidul Politic „Șansa” în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023. Comisia Electorală Centrală, prin intermediul Consiliilor de Circumscripție, va asigura informarea imediată a tuturor birourilor electorale ale secțiilor de votare despre prezenta măsură, care, cel târziu până la sfârșitul zilei de 4 noiembrie 2023, în conformitate cu prevederile art. 72, alin. 4 din Codul Electoral al Republicii Moldova nr.325/2022, vor aplica ștampila cu mențiunea „Retras” în toate buletinele de vot, în dreptul tuturor concurenților electorali din partea Partidului Politic „Șansa”.
Accentuez, acest lucru este despre securitatea națională și implicarea unui actor străin inamic în procesul electoral, procesul fundamental democratic al Republicii Moldova, nu va fi admis. Dacă cineva a crezut și încă mai crede că noi doar vom observa și fugi după toți purtătorii de sacoșe greșește amarnic. Cât de tare am dori să evităm un răspuns dur, dar just, noi nu avem voie să procedăm prin ignorare și evitare, deoarece Constituția și legile țării ne obligă să acționăm”, a declarat Dorin Recean.
Directorul SIS, Alexandru Musteața, a anunțat, în cadrul unui briefing de presă, că Federația Rusă ar fi alocat peste 1 miliard de lei pentru destabilizare R. Moldova. Acesta a mai declarat că banii ar fi utilizați, inclusiv, de fostul deputat fugar Ilan Șor pentru finanțarea partidului Șansă, după ce partidul Șor a fost declarat neconstituțional.
SIS susține că „grupul criminal Șor, în scop de influență electorală subversivă, este susținut de grupul criminal Plahotniuc”. „Aceștia au creat un tandem cu obiectivul de a prelua puterea în stat în contextul următoarelor scrutine electorale”, cred organele de drept.