Declarațiile președintei Maia Sandu, după ședința CSS: „CSM-ul urmează să fie funcțional în 30 de zile, nu mai târziu”
Președinta Maia Sandu a susținut luni, 20 martie, declarații de presă după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS) în cadrul căreia urmau a fi discutate „blocajele din procesul de reformă a justiţiei şi modalităţile de depăşire eficientă a acestora”.
„(…) Am văzut cu toții ce s-a întâmplat la Adunarea Generală a Judecătorilor de vineri, acolo unde urmau să se aleagă membrii Consiliul Superior al Magistraturii. Din păcate, votul nu a avut loc. Adunarea s-a desfășurat cu încălcarea legii. Spre exemplu, legea nu prevede posibilitatea întreruperii ședinței. Mai mult decât atât, persoanele care au fost implicate în organizarea și conducerea acestei ședințe se aflau în conflict de interes. Unii dintre ei nu au fost reconfirmați în funcție, iar alții nu au fost admiși, pentru a candida la CSM de către Comisia de evaluare externă. Tot ce au reușit să arate judecătorii în această adunare deschis și în văzul lumii este că justiția a putrezit și nu-și dorește sau nu poate să se trateze. Unii judecători au demonstrat că scopul lor nu este să facă justiție, ci să compromită justiția (…).
CSS a venit cu următoarele decizii și recomandări:
- Accelerarea creării CSM-ului. CSM urmează să fie funcțional în timp de 30 de zile, nu mai târziu. Parlamentul va numi membrii non-judecători care au trecut evaluarea Comisiei Pre-Vetting și din acești membri se va crea CSM și va funcționa indiferent de ce decid judecătorii.
- Parlamentul va pregăti cadrul legal pentru a crearea Curții Anticorupție în termeni restrânși și, ulterior, noul CSM va anunța concurs pentru selectarea judecătorilor pentru Curtea Anticorupție. Această Curte va investiga dosarele de corupție mare și se va ocupa de corupția din sistemul judecătoresc. Această Curte trebuie să fie funcțională în cel mult 3 luni.
De asemenea, am discutat despre necesitatea accelerării aducerii în sistemul judecătoresc a unor tineri judecători. Aici este sarcina Ministerului Justiției, împreună cu Institutul Național al Justiției, și, evident, noul CSM. Este timpul să aducem în sistemul judecătoresc tineri care au învățat bine, educați, cinstiți, onești și nu rude ale judecătorilor corupți promovate până de curând nu pe merite, dar pe interese personale și corupte”, a declarat șefa statului.
Adunarea Generală a Judecătorilor s-a întrunit pe 17 martie 2023 în ședință. Pe ordinea de zi au fost incluse doar două subiecte: aprobarea modificărilor operate în Regulamentul cu privire la funcționarea Adunării Generale a Judecătorilor și alegerea membrilor permanenți ai CSM din rândul judecătorilor. După ce timp de câteva ore, mai mulți magistrați au ținut discursuri în care au vorbit despre „salariile mici” și „influența politicului asupra sistemului judecătoresc”, s-a votat întreruperea Adunării Generale a Judecătorilor și amânarea votării membrilor CSM. Întreruperea a fost anunțată până pe 28 aprilie.