Curtea Constituțională a decis: există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului de la Chișinău
Curtea Constituțională (CC) a examinat joi, 15 aprilie, sesizarea depusă de președinta R. Moldova, Maia Sandu, privind constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului.
LIVE TEXT:
Curtea Constituțională a decis că există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului de la Chișinău.
11:35 Magistrații Curții Constituționale s-au retras pentru deliberări.
11:16 Reprezentantul Parlamentului Lilian Enciu a ținut un discurs de la tribuna principală a CC. La final, Enciu a menționat că nu există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului și a solicitat Înaltei Curți respingerea sesizării în acest sens.
10:50 Reprezentantul Parlamentului Radu Radu vorbește de la tribuna centrală a CC.
„Considerăm că nu există circumstanțe care să justifice dizolvarea Parlamentului și solicităm Înaltei Curți respingerea sesizării drept nefondată”, a menționat Radu Radu.
10:40 Reprezentantul Parlamentului a cerut recuzarea unui magistrat CC, însă președinta CC i-a comunicat că astfel de cereri trebuiau să fie înaintate la începutul ședinței, cererea în acest sens fiind respinsă.
10:33 Președinta R. Moldova răspunde la întrebările judecătorilor Curții Constituționale.
10:08 Președinta Sandu vorbește de la tribuna principală a CC.
„Din respect pentru Înalta Curte, am decis să vin astăzi personal pentru a-mi susține punctul de vedere. Voi expune care sunt motivele, dar și circumstanțele pentru care am venit cu o astfel de sesizare.
Această sesizare este diferită prin natura ei. Dreptatea nu se face pentru una dintre părți, dreptatea se face pentru cetățeni. În temeiul celor expuse, solicit onoratei Curți să constate circumstanțele care să justifice dizolvarea Parlamentului”, a declarat Maia Sandu.
10:03 Președinta Curții Constituționale (CC), Domnica Manole, a declarat că ședința este deliberativă. La ședința participă și președinta R. Moldova, Maia Sandu, autoarea sesizării privind circumstanțele dizolvării Parlamentului.
10:00 Ședința CC a început.
Pe 30 martie, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a depus la CC sesizarea privind constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului. Documentul, care conține 13 pagini, a fost publicat pe site-ul Înaltei Curții.
În textul sesizării, se menționează că „la data de 25 martie 2021, s-a constatat termenul de 45 de zile și cea de-a doua tentativă de formare a Guvernului, ceea ce constituie temei de dizolvare a Parlamentului în sensul art. 85 alin. (2) din Constituție”.
Pe 26 martie, deputații Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Partidului politic „SOR”, Platformei „Pentru Moldova” și cei ai grupului Pro Moldova, în total 54 la număr, au votat pentru adoptarea Declarației socialiștilor privind dezacordul dizolvării Parlamentului. În lipsa mai multor deputați ai Partidului „Șor” și Platformei Pentru Moldova, fără voturile Grupului parlamentar PRO Moldova, condus de Andrian Candu, socialiștii nu ar fi avut voturile necesare pentru adoptarea „Declarației cu privire la dezacordul dizolvării Parlamentului”.
Pe 25 martie, tentativa de învestire a Guvernului Grosu a eșuat, din lipsă de cvorum. Asta după ce deputații PSRM, „Șor” și cei din Pentru Moldova au părăsit ședința Parlamentului.
Citește și:
- VIDEO/ Tentativa de învestire a Guvernului Grosu a eșuat, din lipsă de cvorum. Expert politic: „A doua tentativă, care este după Constituție, este eșuată și atunci avem cale deschisă pentru alegeri anticipate”
- Europarlamentar, despre situația politică din R. Moldova: E nevoie imediată de alegeri, unele în care moldovenii să își exprime în mod asumat opțiunile politice în acest context politic, economic și geostrategic complicat
- Curtea Constituțională a anunțat când va examina sesizarea depusă de președinta Sandu în vederea dizolvării Parlamentului