Cum comentează situația din regiunea transnistreană purtătorul de cuvânt al Kremlinului: „Asta ar duce la o catastrofă”
„Departe de a fi previzibilă și calmă”. Astfel a catalogat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, situația din regiunea transnistreană, într-un discurs susținut la Festivalul Mondial al Tineretului de la Soci. Acesta a acuzat din nou autoritățile de la Chișinău că sunt „împotriva oricărui dialog” cu ei și a spus că „Rusia este deschisă să acorde ajutor” pentru oamenii din stânga Nistrului.
Totodată, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin a invocat faptul că „în unele țări sunt lideri care consideră că trebuie să se orienteze spre Europa (Uniunea Europeană, n.red.), dar ca să se orienteze spre Europa, ei trebuie să devină dușmanii” Rusiei, avertizând Chișinăul că trebuie „să înțeleagă cât de mare este această greșeală”.
„Acolo (în regiunea transnistreană, n.r.), situația este departe de a fi previzibilă și calmă. Acolo trăiesc oameni care nu sunt de acord cu multe din ceea ce fac autoritățile de la Chișinău. Desigur, noi sperăm că autoritățile de la Chișinău vor lua în considerare părerea acestor oameni. Guvernarea e obligată să ia în considerare părerea oamenilor și să nu asculte sfaturile unor alte state sau să aleagă calea unei confruntări și represiuni a oamenilor. Asta ar duce la o catastrofă. Oamenii care trăiesc în Transnistria, au un condiții de viață foarte grele. Ei, cu siguranță, au nevoie de ajutor și Rusia este deschisă să acorde acest ajutor, dar orice problemă dorim să o rezolvăm prin dialog politic.
Întotdeauna am fost și suntem pentru restabilirea dialogului nostru cu guvernarea de la Chișinău (…). Din păcate, această rusofobie acolo se înmulțește și la conducere sunt oameni care sunt împotriva oricărui dialog cu noi (…). Dintr-un oarecare motiv, în unele țări sunt lideri care consideră că trebuie să se orienteze spre Europa (Uniunea Europeană, n.red.), dar ca să se orienteze spre Europa, ei trebuie să devină dușmanii țării noastre. Este o greșeală foarte mare. Sperăm ca la Chișinău să înțeleagă cât de mare e această greșeală”, a declarat Peskov.
Armata rusă poate ocupa regiunea transnistreană într-o noapte, însă n-o poate ține nici măcar trei zile, întrucât forțele ucrainene nu vor tolera prezență militară masivă la Tiraspol. Declarația a fost făcută marți seară, 5 martie, de către fostul președinte al României Traian Băsescu, membru al Parlamentului European, pentru Jurnalul de Seară de la Digi 24. În opinia lui Traian Băsescu, obiectivul principal al președintelui rus Vladimir Putin este să ajungă la gurile Dunării. Conform acestui scenariu, atunci Rusia ar putea lua regiunea transnistreană și „dacă vrea poate lua și R. Moldova”.
Generalul american David Petraeus, fost director al serviciilor secrete americane, care a condus intervențiile SUA în Irak și în Afganistan, a declarat recent într-un interviu că Occidentul trebuie să continue să sprijine Ucraina în războiul provocat de Federația Rusă. În opinia generalului american, „Putin nu se va opri la Ucraina”.