Principală  —  Investigatii  —  Dosar   —   VIDEO/ Cum au avut loc…

VIDEO Cum au avut loc concursurile „pe bandă rulantă” de la CSM pentru funcții de conducere a mai multor instanțe

În ședința din 28 iulie, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au numit în funcții de conducere mai mulți judecători. În timp ce concursul pentru fotoliul de președinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ) a eșuat, membrii CSM au reușit să îl avanseze într-o funcție importantă, cea de președinte al Curții de Apel (CA) Chișinău, pe magistratul Vladislav Clima, cel care a menținut decizia de invalidare a alegerilor locale din 2018. Clima e și cel care a pronunțat mai multe hotărâri care au trezit nemulțumiri în societate. 

CSM a ales și doi câștigători ai concursului pentru fotoliile de vicepreședinte al CSJ, unul dintre care va fi ocupat de către magistrata Tamara Chișca-Doneva, parte a completului de judecători care a luat decizia finală în dosarul „Gemeni”, pentru care statului trebuie să achite circa 3,6 milioane de euro în urma unei decizii CtEDO.

Concursurile pe bandă rulantă au atras atenția societății, dar și a opoziției parlamentare, care a organizat manifestații în timpul ședinței CSM.

Concursul pentru funcția de președinte al CA Chișinău s-a desfășurat fără surprize, câștigător fiind desemnat Vladislav Clima, despre care se cunoștea deja în spațiul public că ar fi favoritul cursei. Clima a avut un singur contracandidat, vicepreședintele CA Chișinău, Iurie Iordan, ambii obținând calificativul „excelent” și câte 80 de puncte în cadrul colegiilor CSM. Deși ambii magistrați au acumulat inițial un punctaj identic, după etapa interviului, câștigător al concursului a devenit Vladislav Clima, pentru care au votat nouă membri ai CSM, alții trei votând împotrivă.

Ședința CSM din 28 iulie. Iurie Iordan (stânga), Vladislav Clima (dreapta)

Vladislav Clima este fiul lui Nicolae Clima, fost președinte al CSM, fost judecător la CSJ și fost șef al inspecției Judiciare de pe lângă CSM. În sistem, Clima a intrat în 2006, activând inițial la Judecătoria Ciocana. În februarie 2017, în temeiul unui decret al președintelui Igor Dodon, Clima a ajuns judecător la CA Chișinău. Din 2019, judecătorul ocupă și fotoliul de președinte al Asociației Judecătorilor, funcție deținută anterior, timp de opt ani, de către fostul judecător al CSJ, Ion Druță. 

Clima, judecătorul care a menținut decizia de anulare a alegerilor locale

De-a lungul carierei sale judecătorești, Vladislav Clima a emis mai multe hotărâri controversate care au servit drept subiect de discuție în societate. Una dintre cele mai răsunătoare este cea de anulare a rezultatelor alegerilor locale din 2018 pentru funcția de primar general de Chișinău. Clima a făcut parte din completul de trei judecători de la CA Chișinău care au menținut decizia primei instanțe, privind anularea rezultatelor alegerilor câștigate de Andrei Năstase. Un an mai târziu, cu câteva luni înainte de alegerile noi, tot Clima s-a numărat printre judecătorii care au hotărât, într-un final, să valideze scrutinul din 2018. 

Vladislav Clima s-a numărat și printre judecătorii care, în toamna anului 2019, au încercat revocarea actualilor membri ai CSM.

Foto: privesc.eu

Magistratul a făcut parte din completul de judecători care, în octombrie 2019, a decis să anuleze hotărârea CSM prin care judecătorul Oleg Melniciuc, învinuit în două dosare penale, a fost suspendat din funcție. Ulterior, CSJ a decis să ridice cauza de la examinarea admisibilității recursului depus de CSM și să o remită Curții de Apel pentru motivarea hotărârii din octombrie.

Clima s-a regăsit și printre judecătorii care, în noiembrie 2019, au admis cererea depusă de către Oleg Sternioală, învinuit de spălare de bani și îmbogățire ilicită, și au dispus suspendarea executării deciziei CSM privind eliberarea acordului pentru efectuarea unor acțiuni de urmărire penală în privința judecătorului. Ulterior, decizia a fost anulată de către CSJ.

„Toate acele decizii pe care le-am adoptat, în opinia mea, sunt profesioniste”

O altă hotărâre care a trezit diverse reacții în spațiul public datează din 2016, atunci când judecătorul a adoptat o decizie prin care era dispusă încasarea unei sume de 700 de mii de dolari de la o companie off-shore din Panama în favoarea unei firme care avea legături cu „Metalferos”. Ulterior, în vara anului 2019, fostul ministru de Interne, Andrei Năstase, solicita procuraturii să dispună intentarea unei cauze penale în privința lui Clima. O altă decizie controversată emisă de judecător ține și de atribuirea a unui teren de circa 1,1 ha de la Moldexpo pentru compania „Finpar Invest”, beneficiarul căreia era Vladimir Plahotniuc. Aceste două hotărâri au servit și drept temei pentru sesizarea Inspecției judiciare.

Vladislav Clima

În cadrul ședinței CSM din 29 iulie magistratul a precizat însă că Inspecția judiciară nu a constatat elemente ale abaterilor disciplinare sau care ar trezi dubii de ilegalitate. Dorel Musteață, membru al CSM, cel care a sesizat Inspecția, a precizat, la rândul său, că urmează să conteste decizia.

Judecătorul declară că, în opinia sa, toate aceste decizii au fost „profesioniste”.

„Ceea ce reflectă presa sau politicul nu este altceva decât o reflecție personalizată, sau emoțională, sau politică, asupra situației juridice concrete a unei părți”, a declarat judecătorul în cadrul ședinței CSM în cadrul căreia a fost numit în funcția de președinte al CA Chișinău.

Averea declarată de Vladislav Clima

Conform informațiilor din declarația de avere și interese personale pentru 2019, familia lui Vladislav Clima deține în proprietate o casă de 295 m.p. construcția căreia a început pe un teren de 12 ari în baza autorizației obținute în 2014. Imobilul, localizat de ZdG în suburbia Trușeni a mun. Chișinău, se află în faza de construcție de câțiva ani. Pe lângă casa nefinisată de la Trușeni, familia Clima deține și două apartamente: unul de 55 m.p. și altul de 70 m.p.. Totodată, Vladislav Clima indică în declarație un apartament de 193 m.p., folosit în baza unui contract de comodat. Judecătorul declară că proprietara acestui apartament este o oarecare Raisa Prisejnii. 

Imobilul familiei Clima, localizat în suburbia Trușeni a mun. Chișinău

În 2019 Vladislav Clima a ridicat un salariu de 299,3 mii lei de la CA Chișinău, 41,8 mii lei din activitatea didactică de la Universitatea de Stat din Moldova și 38,5 mii de la Institutul Național al Justiției. Alte 119 mii lei au intrat în buzunarul familiei Clima sub formă de „plată a despăgubirii de asigurare RCA”. Tot în 2019 Vladislav Clima declară că a primit donații de 30 de mii de dolari de la fratele și tatăl său (fostul judecător Nicolae Clima) sub formă de „ajutor financiar pentru studii în beneficiul membrului familiei Clima Vlad-Tudor). Și în 2017 Vladislav Clima a declarat că a primit donații de 10 mii de euro de la tatăl său.

Familia lui Vladislav Clima deține în proprietate două automobile: un Land Rover Discovery Sport, produs în 2015 și cumpărat în 2016 cu 38 de mii euro, și un Volkswagen Passat Comfortline fabricat în 2017 cu o valoare declarată de 20 de mii de euro. 

Noi vicepreședinți la CSJ

În cadrul ședinței din 28 iulie, CSM a ales și doi noi vicepreședinți: Nadejda Toma, aleasă pentru funcția de vicepreședintă a CSJ și președintă a Colegiului Penal, dar și Tamara Chișca-Doneva, câștigătoarea a concursului pentru funcția de vicepreședintă a CSJ și președintă a Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ.

Tamara Chișca-Doneva

Tamara Chișca-Doneva activează în sistemul judecătoresc din 1987, iar la CSJ a ajuns în 2003. Magistrata a făcut parte din completul de judecători de la CSJ care au luat decizia finală în cazul „Gemeni” în urma căreia statul a fost obligat de către CtEDO să achite prejudicii de circa 3,6 milioane de euro. Procurorul general Alexandr Stoianoglo a declarat în martie că Procuratura va porni în timpul apropiat o procedură penală „pentru clarificarea lucrurilor care au avut loc atunci, când au fost adoptate deciziile respective”. 

În 2014, ZdG a scris că judecătoarea și soțul său locuiau într-o casă din sectorul Râșcani, cu două niveluri, estimată, pe atunci, la 7-8 milioane de lei. 


Nadejda Toma

Nadejda Toma, la rândul său, a fost numită în 2014 în funcția de judecător al CSJ până la atingerea plafonului de vârstă. Din ianuarie 2018 aceasta ocupă fotoliul de președinte al Colegiului Disciplinar al CSM. 

Toma a făcut parte din completul de judecători de la CSJ care în 2018 a declarat inadmisibile recursurile depuse de avocații lui Veaceslav Platon, menținând în acest fel condamnarea acestuia la 18 ani. În februarie 2017, aceasta a făcut parte din completul CSJ care a dat citirii verdictului instanței supreme în dosarul Filat, condamnat la nouă ani de închisoare, prin care a fost respins recursul ordinar declarat de avocații ex-premierului.

Concurs eșuat pentru funcția de președinte al CSJ

Tot în cadrul ședinței din 28 iulie a avut loc și examinarea concursului pentru funcția de președinte al CSJ pentru care au pretins magistrații Liliana Catan și Anatolie Țurcan. Deși în spațiul public se vehicula că Liliana Catan ar fi favorita concursului, membrii CSM au decis anularea acestuia și organizarea unei noi competiții pentru că niciun candidat nu a obținut numărul necesar de voturi din partea membrilor CSM. 

Ședința din 28 iulie. Anatolie Țurcan, alături de Liliana Catan

Magistrata Liliana Catan face parte din Consiliul consultativ de experți privind reforma sistemului justitiei, de pe lângă președintele R. Moldova, Igor Dodon. Aceasta a făcut parte din completele de la CSJ din cauza cărora statul a pierdut mai multe dosare la CtEDO. După ședința CSM, întrebată dacă va candida și la următorul concurs la șefia CSJ, magistrata a precizat că urmează să decidă. Cât privește dosarele pierdute la CtEDO, Catan declară că nu comentează deciziile respective.


Fără succes a fost și intenția membrilor CSM din rândul profesorilor de drept cu privire la alegerea președintelui CSM, funcție ocupată în prezent de către Anatol Pahopol, cu titlul de președinte interimar. După mai multe discuții în contradictoriu, subiectul cu privire la numirea președintelui a fost scos de pe agendă.


În schimb, CSM a promovat doi noi vicepreședinți de instanță. Este vorba despre Victor Olărescu, ales vicepreședinte al Judecătoriei Hâncești, dar și Petru Triboi, desemnat vicepreședinte al Judecătoriei Ungheni. Candidaturilor celor doi urmează a fi expediate președintelui R. Moldova, Igor Dodon.

Victor Olărescu
Petru Triboi

Potrivit agendei, membrii CSM urmau la 29 iulie să numească în funcție și mai mulți judecători la CSJ și CA Chișinău. Desfășurarea concursurilor a fost însă amânată în contextul în care, în seara zilei de 28 iulie, un angajat din cadrul CSM a fost diagnosticat pozitiv la COVID-19.