CSE a abilitat compania Energocom să negocieze direct cu Centrala de la Cuciurgan pentru procurarea energiei electrice. Gavrilița: „Am obținut un preț de 59,5 de dolari pentru un MW”
Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a abilitat compania Energocom să negocieze direct cu Centrala de la Cuciurgan pentru o lună, în vederea achiziționării energiei electrice „la cel mai mic preț posibil”. În rezultatul negocierilor, autoritățile de la Chișinău au obținut un preț de 59,5 de dolari pentru un MW/h, contractele fiind în proces de semnare. Declarațiile prim-ministrei Natalia Gavrilița au fost făcute vineri, 29 aprilie, în cadrul unui briefing de presă, după ședința CSE.
Licitația pentru procurarea energiei electrice, anunțată de compania Energocom la începutul lunii aprilie, a fost anulată. Potrivit șefei Cabinetului de miniștri, toate ofertele companiilor care au participat la licitație au fost scumpe. Cea mai ieftină ofertă a fost de 96,5 de dolari pentru un MW/h, ceea ce constituie „un preț dublu față de prețul actual”.
„Asta ar fi însemnat o creștere semnificativă pentru consumatori și o creștere în lanț a prețurilor la majoritatea produselor. Tariful la energia electrică este o componentă formatoare de preț pentru majoritatea produselor de larg consum.
În aceste condiții, Guvernul, în paralel cu procesul de achiziție, a inițiat negocieri directe cu mai mulți producători pentru a găsi o soluție acceptabilă. Astfel, a fost identificată o soluție temporară, care va permite pentru o lună să avem prețuri comparabile cu cele de până acum. CSE a abilitat Energocom să negocieze direct cu Centrala de la Cuciurgan pentru o lună, pentru a achiziționa energie electrică la cel mai mic preț posibil. În rezultatul negocierilor, am obținut un preț de 59,5 de dolari per MW/h și contractele sunt în proces de semnare. Astfel, avem un răgaz de o lună să căutăm soluții de durată acceptabile din punct de vedere a prețului”, a declarat prim-ministra.
O altă decizie luată vineri de CSE a fost să asigure, prin intermediul Ministerului Mediului, eliberarea unei autorizații temporare de mediu pentru Uzina Metalurgică din Râbnița. Prim-ministra Natalia Gavrilița dă asigurări că tariful la energia electrică pentru luna mai nu va fi ajustat.
„Este vorba despre o autorizație pe o perioadă de o lună, valabilă până pe 31 mai. Prin urmare, Guvernul a asigurat livrarea de energie electrică la un preț avantajos care nu necesită ajustarea tarifului pentru luna mai. Țin să menționez că în condițiile actuale, de război, provocări, creșteri de prețuri și transport, pentru Guvern este extrem de important să descurajeze creșterea prețurilor și să protejeze nivelul de trai al populației de imprevizibilitatea creată”, a precizat Gavrilița.
Pe parcursul lunii mai 2022, SA „Energocom” va încheia contracte de achiziție a energiei electrice în baza negocierilor directe, iar procedura de achiziție inițiată anterior, va fi anulată. Pentru perioada menționată, furnizorii serviciului universal, furnizorii de ultimă opțiune și operatorii de sistem vor procura energia necesară consumatorilor finali în baza contractelor bilaterale, încheiate cu SA „Energocom”, iar în cazul în care vor interveni modificări, vor fi încheiate acorduri adiționale, în decurs de 2 zile lucrătoare.
Potrivit Guvernului, în cazul majorării prețurilor la energia electrică procurată pe piața angro de către furnizori, ANRE va analiza necesitatea ajustării tarifelor, în baza unei cereri. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va modifica data intrării în vigoare a Regulilor pieței energiei electrice, astfel încât acestea să nu se aplice până la data de 31 mai curent. Până la adoptarea unei Hotărâri în acest sens, prevederile Regulilor pieței energiei electrice se vor aplica în regim de testare, fără a implica responsabilități financiare între participanții la piața de energie electrică.