Ce spune președinta Maia Sandu despre sancțiunile impuse Rusiei și presupusa mobilizare de trupe în regiunea transnistreană
Șefa statului, Maia Sandu, afirmă că băncile din R. Moldova respectă toate politicile și restricțiile impuse de sistemele de plăți internaționale Rusiei după ce a invadat Ucraina.
Totodată, președinta Maia Sandu susține că nu există informații care să confirme mobilizarea de trupe în regiunea transnistreană.
„Pacificatorii intră în regiunea transnistreană prin punctele de trecere controlate de organele constituționale din R. Moldova, așa că nu avem o creștere și nu are cum să se întâmple această creștere, fără ca organele constituționale să cunoască acest lucru. Ceea ce avem în presă sunt discuții despre o anumită înviorare sau anumite mișcări pe teritoriul transnistrean. Aici am văzut reacțiile Ministerului de Interne, Ministerului Apărării, al Biroului de Reintegrare, care pentru moment nu se confirmă. Din informațiile noastre, dar și din informațiilor partenerilor de dezvoltare, pentru că noi facem schimb de informații în mod curent. Nu pretindem că putem să cunoaștem toate lucrurile. Deci, ne sprijinim și pe informațiile partenerilor noștri externi. Pentru moment nu vedem lucruri care ar indica o schimbare majoră acolo, dar oricând situația se poate schimba, foarte repede se poate schimba și de aceea rămânem vigilenți”, a spus Maia Sandu.
Șefa statului spune că nu se știe cu certitudine dacă neutralitatea R. Moldova va fi respectată.
„Neutralitatea se referă securitate și se referă la aspecte militare, pentru că uneori neutralitatea este amestecată cu sancțiunile și astea sunt lucruri diferite. Evident că noi ne dorim ca neutralitatea noastră să fie respectată, dar am spus-o de fiecare dată, am spus-o și astăzi, suntem o țară vulnerabilă, inclusiv din perspectiva securității. Ne dorim, sperăm ca această neutralitate să fie respectată. Avem o situația în care pe teritoriul R. Moldova sunt în mod ilegal trupele ruse. Deci, asta este deja o încălcare a acestui statut de neutralitate. Nu putem spune cu certitudine dacă această neutralitate a R. Moldova va fi respectată în viitor”, a declarat șefa statului.
Cât privește sancțiunile impuse Federației Ruse, președinta Maia Sandu a spus că R. Moldova nu se poate alinia sancțiunilor din cauza unor „vulnerabilități”, însă a remarcat faptul că pe dimensiunea financiară și bancară se respectă toate interdicțiile, inclusiv ceea ce ține de restricțiile aplicate de SWIFT sau de sistemele de carduri VISA sau MasterCard.
„R. Moldova a condamnat din prima zi agresiunea Federației Ruse în Ucraina. R. Moldova din prima zi a chemat la pace și R. Moldova din prima zi s-a angajat să ajute acolo unde poate. Știu că sunt multe discuții pe sancțiuni, dar cred că trebuie să intrăm în detalii, ce înseamnă sancțiuni. Sancțiunile sunt niște decizii/acțiuni menite să impună anumite costuri pentru țara agresor, în cazul de față Federația Rusă și sancțiunile trebuie să țină cont de particularitățile relațiilor economice, pentru că pentru o anumită țară sancțiunile înseamnă un lucru, pentru o anumită țară înseamnă un lucru. În cazul R. Moldova, în tot ceea ce ține de sistemul financiar, sistemul bancar, băncile noastre respectă toate politicile și toate restricțiile impuse de sistemele de plăți internaționale. Deci, pe dimensiunea financiară și bancară se respectă toate aceste interdicții, inclusiv ceea ce ține de restricțiile aplicate de SWIFT sau de sisteme de carduri VISA sau MasterCard. Aceste sancțiuni sunt respectate”, a spus președinta.
Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.
Pe 16 martie, Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a ordonat Rusiei să suspende invadarea Ucrainei. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a cerut Rusiei să se conformeze „imediat” deciziei Curții de la Haga. Ulterior, Kremlinul a declarat că nu se va conforma ordinului Curții Internaționale de Justiție de la Haga.
Anterior, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a spus că nu există premise pentru ca R. Moldova să se confrunte cu un atac militar din partea Federației Ruse. Șefa statului a menționat că în regiunea transnistreană nu au fost sesizate mișcări care induc pregătirea unor acțiuni militare.