Averile și achizițiile politicienilor din Parlament și Guvern în 2019
Anul 2019 a fost prosper pentru unii politicieni din R. Moldova aflați în Parlament sau la Guvern. Aceștia și-au cumpărat mașini, case sau apartamente noi, iar pe lângă salarii s-au ales și cu dividende de milioane sau donații de mii de euro.
Ziarul de Gardă a radiografiat noile declarații de avere și interese personale și i-a identificat pe deputații și miniștrii care au făcut cumpărături și au avut venituri prospere pe parcursul anului trecut.
Cumpărăturile lui Andrian Candu
Una dintre cele mai importante și valoroase investiții din 2019 îi aparține deputatului Andrian Candu. Acesta și-a completat declarația de avere cu un nou bun imobil de 134 m2, dar și cu două garaje. Bunurile imobile au fost procurate de la nașul său de cununie, Vladimir Plahotniuc, pentru 1,1 milioane lei. După plecarea din Parlament, Vlad Plahotniuc a indicat în declarația sa de avere că i-a vândut finului și apartamentul de 243 m2 din strada Bulgară, la prețul de 4,7 milioane de lei. Andrian Candu locuia în acel apartament și până acum, în baza unui contract de comodat. (sunt imagini cu blocul intr-un video din august 2017 cu averile deputatilor. Pe youtube nu am putut gasi)
Pe lângă achizițiile de valoare pe care le-a făcut în 2019, Andrian Candu s-a ales și cu o datorie de trei milioane de lei față de nașul său, care a părăsit R. Moldova în vara anului trecut, fiind acum anunțat în căutare internațională. Banii ar urma să fie restituiți până în 2024, la o rată a dobânzii de 0%.
Familia deputatei PAS, Doina Gherman a făcut două achiziții anul trecut. Aceasta și-a cumpărat două noi automobile, printre care și un Lexus a cărui valoare indicată este de 35 de mii de euro.
Noile mașini ale deputaților
Un nou automobil indică în declarația sa de avere și interese personale și democratul Vasile Bîtca. Deputatul și-a cumpărat anul trecut un automobil de model Toyota Camry, fabricat în 2019, la prețul de circa 34 de mii de dolari.
În timp ce unii deputați și-au cumpărat noi automobile, alții s-au ales cu mașini scumpe primite în folosință. De exemplu, președintele fracțiunii socialiștilor în Parlament, Corneliu Furculiță, are, de anul trecut, în folosință o Toyota LC150, fabricată în 2019.
Un Range Rovers Sport, fabricat în 2019 și a cărui valoare indicată este de peste 26 mii de euro, are în folosință și familia democratului Eugen Nichiforciuc. Iar posesoarea unui BMW X5, fabricat în 2018 a devenit familia democratului Vladimir Andronachi. Valoarea bunului se ridică la peste 1,3 milioane de lei.
Cu o Toyota Camry, fabricată în 2019, s-a ales și familia fostului ministru al Agriculturii, actualul deputat Nicolae Ciubuc. Acesta indică faptul că are automobilul în posesie și că valoarea lui este de 30 de mii de euro.
Deputatul PSRM, Adrian Lebedinschi, a vândut două apartamente anul trecut și și-a cumpărat unul nou, cu o suprafață de peste 200 m2, a cărui valoare indicată este de 57 de mii de euro. Și colegul său de partid, Vladimir Golovatiuc, a decis anul trecut să facă o nouă investiție. Acesta și-a cumpărat un nou apartament de 73 m2 cu o valoare de circa 960 de mii de lei.
Dividende de 9 milioane de lei pentru deputatul Cebotari
Proprietara unui nou apartament de peste 100 m2 a devenit și familia deputatului PAS, Dumitru Alaiba, care indică faptul că valoarea bunului este de 92 mii de euro.
Și-a completat averea imobilă în 2019 și deputatul Radu Rebeja. Familia democratului deține trei bunuri imobile, două case de locuit și nouă apartamente, iar din 2019 la toată această avere se mai adaugă încă un apartament.
Unii aleși ai poporului au câștigat în urma organizării evenimentelor de familie sute de mii de lei. Alții au primit însă donații de valoare și fără ocazii.
De exemplu, nelipsite din declarațiile de avere ale democratului Eugeniu Nichiforciuc sunt donațiile obținute de familia sa. În 2019 acestea au constituit 300 de mii de lei, comparativ cu 50 de mii de euro în 2018 și 200 de mii de lei în 2017. Deputatul Sergiu Sîrbu, de exemplu, a câștigat 20 de mii de euro în urma organizării evenimentelor de familie.
Unul dintre cei mai tineri deputați din Parlament, socialistul Nichita Țurcan, indică că a primit anul trecut, în baza unui contract de donație, un apartament de 67 metri pătrați.
Anul 2019 a fost prosper și pentru deputatul Vladimir Cebotari. Fostul ministru declară că familia sa s-a ales cu o moștenire de 200 de mii de franci elvețieni, echivalentul a circa 3,6 milioane de lei, dar și dividende de circa 9 milioane de lei. Donația de 200 de mii de franci elvețieni deputatul i-a dat-o însă unei rude cu împrumut, la o dobândă de 0%.
„Proiectele” deputatei Tauber
Întrebată anterior din ce surse financiare își asigură traiul, deputata Marina Tauber declara că banii provin din proiectele în care este implicată. În martie 2020 deputata a depus declarația de avere și interese personale, doar că în aceasta se regăsește doar salariul său de parlamentar, în mărime de circa 105 de mii de lei. Alte venituri din proiecte, Tauber nu raportează.
Solicitată să ne spună care sunt proiectele din care este alimentat bugetul său, Marina Tauber a precizat că ar putea să își completeze ulterior declarația de avere. „M-am consultat cu avocatul meu privind declarația mea așa că mai este timp, până la sfârșitul lunii aprilie, ca ea să fie completată sau modificată. Probabil, în declarația mea, vor fi introduse anumite modificări sau rectificări”.
Tauber a mai trecut în declarația sa de avere o sumă de 15 mii de euro pe care a câștigat-o la ziua sa de naștere. Tot anul trecut, Tauber s-a ales cu un un nou automobil de model VW Passat, cu o valoare de circa 18 mii de euro și pe care deputata îl are îl folosință. Deputata a primit două cadouri de valoare: un ceas Rolex și cercei Van Cleef. Totodată, Marina Tauber a luat și un împrumut anul trecut, în mărime de 900 de mii de lei, pe care l-a contractat de la mama vitregă a lui Ilan Șor.
Miniștrii din Guvernul Chicu nu s-au remarcat în 2019 prin achiziții importante
Cea mai costisitoare cumpărătură a membrilor cabinetului Chicu a făcut-o Oleg Țulea, noul ministru al Afacerilor Externe, care a cumpărat o casă de locuit cu o valoare cadastrală de 1,45 de milioane de lei. Oficialul a raportat pentru anul 2019 un salariu în valoare de 202 mii de lei. Fiind ambasador al R. Moldova în Ungaria, el a încasat o îndemnizație de 34,5 mii de euro, iar soția sa avut venituri de la Agenția Uniunii Europene pentru formare în aplicarea legii în sumă de 33,4 mii de euro.
Un an prosper a avut și Serghei Răilean, noul ministru al Economiei. Deși nu a făcut achiziții, acesta a raportat pentru anul 2019 un venit de peste 800 de mii de lei de la Agenția Servicii Publice, instituție pe care a condus-o până în luna iulie 2019. Dintre acești bani, 36 de mii de lei reprezintă un „ajutor material”, iar 219 mii de lei o „compensare de eliberare” din funcție.
Și Sergiu Pușcuța, ministrul Finanțelor a avut un an bun. În 2019 acesta a declarat venituri de la locul de muncă de bază, Serviciul Fiscal de Stat, unde a fost șef până în luna noiembrie 2019, de 472 de mii de lei. Familia sa a mai raportat venituri de aproximativ 1 milion de lei de la darea în arendă a terenurilor agricole sau din activitate pe bază de patentă. În schimb, din declarație au dispărut cele aproximativ o mie de terenuri cu suprafețe ce variază de la câțiva ari până la câteva hectare, declarate anterior. Oficialul nu a indicat ce a făcut cu aceste bunuri.