Ambasadorul SUA la Chișinău, despre anticipate: „Moldovenii vor o luptă reală împotriva corupției în țară. Îndemnăm autoritățile să asigure un proces electoral liber, corect și transparent”
Ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck J. Hogan, a anunțat marți, 18 mai, că Washingtonul va monitoriza atent modul în care se desfășoară alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie și a îndemnat autoritățile din R. Moldova să organizeze un proces electoral liber, corect și transparent, astfel încât „fiecare candidat la funcția de deputat să concureze în condiții egale”.
În cadrul unei intervenții live, ambasadorul SUA la Chișinău a declarat că scrutinul prezidențial din noiembrie 2020 „a demonstrat că cetățenii R. Moldova așteaptă schimbări și o guvernare mai responsabilă, însă, potrivit lui, politicienii le-au răspuns cu cinism”.
„R. Moldova se află din nou într-un moment decisiv de cotitură. (…) În noiembrie anul trecut un număr record de moldoveni au votat pentru alegerea primei femei președintă a țării și au cerut o guvernare mai responsabilă, dar apelurile au fost întâmpinate cu cinsim și dorința de a sacrifica totul și de a face parteneriate cu forțele oligarhice și maligne din străinătate, chiar de a face amenințări la adresa independenței instituțiilor din R. Moldova. Toate astea au fost făcute pentru a păstra puterea cu orice preț. Democrația este fragilă și necesită o vigilență constantă pentru a fi păstrată. În iulie moldovenii vor merge din nou la urne pentru a alege cine îi va reprezenta în Parlament. Nu pentru a reprezenta interesele unei persoane, partid sau a unei țări străine, ci pe a dumneavoastră. Rezultatele de la sfârșitul anului trecut când atâția moldoveni din țară și de peste hotare au ieșit la vot pentru a-și determina viitorul ar trebui să ne ofere tuturor motive de stimă. SUA vor monitoriza aceste alegeri și îndemnăm autoritățile să asigure un proces electoral liber, corect și transparent, unde toți candidații concurează în condiții egale fără frică de hărțuire sau intimidare. Mai presus de toate, rezultatul alegerilor să reflecte voința oamenilor. Suntem gata să lucrăm cu orice Guvern moldovenesc care este gata să îmbunătățească viețile tuturor moldovenilor. (…) Moldovenii vor ceva diferit, iar diferența va fi o determinare ca să consolideze instituțiile democratice. Moldovenii vor o luptă reală împotriva corupției în țară, vor o politică economică care să ridice nivelul de bunăstare a tuturor moldovenilor. Sper că aceste alegeri vor oferi ceva diferit și bun pentru oamenii R. Moldova”, a declarat ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck J. Hogan.
Pe 12 mai,ministrul Afacerilor Externe din România, Bogdan Aurescu, și-a exprimat „speranța” că alegerile anticipate convocate în R. Moldova pentru 11 iulie se vor desfășura transparent și „cu deplină corectitudine”. El a reiterat sprijinul deplin al Bucureștiului pentru „agenda reformatoare” a președintei Maia Sandu.
La 28 aprilie curent, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului și a anunțat data alegerilor parlamentare anticipate – 11 iulie 2021, asta după ce Curtea Constituțională a decis tot miercuri, 28 aprilie, că instituirea stării de urgență de PSRM – ȘOR este neconstituțională.
Guvernul anunța la 12 mai că alocă pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate 70 milioane de lei și a îndeamnat Comisia Electorală Centrală (CEC) să-și revizuiască devizul de cheltuieli.