Alexandr Stoianoglo, un an în funcția de procuror general. Ce (nu) a reușit să facă în această perioadă
Astăzi se împlinește un an de la numirea lui Alexandr Stoianoglo în funcția de procuror general.
Pe 29 noiembrie 2019, șeful statului, Igor Dodon, semna decretul de numire în funcția de șef al Procuraturii Generale a lui Alexandr Stoianoglo, după un consurs la care au participat 16 candidați.
Cum a ajuns Alexandr Stoianoglo procuror general?
Cine este Alexandr Stoianoglo?
Procesul de selectare a procurorului general al R. Moldova a dus la căderea Guvernului Maia Sandu, pe 12 noiembrie 2019. S-a întâmplat după ce Guvernul Sandu și-a asumat răspunderea pentru un proiect de lege care i-ar fi permis premierului să facă preselecția candidaților pentru funcția de procuror general. Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Sandu, inițiată de fracțiunea PSRM, a fost votată de 63 de parlamentari. În discursul său din legislativ, Maia Sandu a menționat, printre altele, că a insistat aspra numirii unui procuror general independent.
La un an de mandat al actualului procuror general, mai multe dosare de rezonanță, printre care cele privind frauda de proporții din sistemul bancar și „Spălătoria rusească”, nu au o finalitate.
Dosarul lui Ilan Șor este tergiversat. Au existat peste 40 de amânări ale ședințelor la Curtea de Apel Cahul.
Procurorul general, despre dosarele lui Ilan Șor: „Tatăl său era un bărbat cu demnitate”, februarie 2020
Nici cauzele deschise pe numele lui Vladimir Plahotniuc, care a fugit din R. Moldova în iunie 2019, nu au avansat prea mult, consideră experții de la Institutul pentru Politici și Reforme Europene, care au întocmit un studiu despre un an de activitate a lui Alexandr Stoianoglo în funcția de procuror general.
Ce spunea Alexandr Stoianogle despre cererile de extrădare ale lui Vladimir Plahotniuc? 22 octombrie 2020
Dosarele miliardului furat: Cum (nu) are loc recuperarea banilor
De asemenea, Veaceslav Platon a fost eliberat din închisoare pe 15 iunie 2020, iar dosarul său este reexaminat. Ce spune Platon despre mersul investigațiilor în cadrul dosarului privind jaful din sistemul bancar, vedeți aici:
În cadrul ședinței plenare a legislativului din 26 noiembrie, Stoianoglo a fost invitat la audieri în Parlament pe marginea dosarului care vizează frauda bancară. Procuratura Generală a răspuns însă că „nu le va da muniție” celor implicați în acest dosar și că „va duce investigația până la final, supunându-se doar Legii”, iar rezultatele vor fi aduse la cunoștința societății „în timpul cel mai apropiat”.
Cinci judecători vizați în dosarul „Laundromat” au revenit în funcții și vor primi salariile pentru perioada în care au fost suspendați. S-a renunțat la învinuire în cazul a 13 judecători care ar fi fost implicați în „Spălătoria rusească”.
Judecătorii din „Laundromat” revin în funcții
Tot în acest an de activitate a lui Stoianoglo, Procuratura Generală a declarat că guvernarea PDM ar fi fost deschise 38 de dosare penale care ar fi fost instrumentate din motive politice. 19 dintre acestea au fost reevaluate până la începutul lunii noiembrie 2020.