Viceprim-ministrul Spînu, despre situația din sectorul energetic: „La etapa actuală, nu există niciun risc ca Termoelectrica să rămână fără păcură pentru sezonul de încălzire”
La etapa actuală, nu există niciun risc ca SA „Termoelectrica” să rămână fără păcură pentru sezonul rece. Asta afirmă viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, care, precizează că joi, 21 octombrie, va pleca, la Moscova, împreună cu viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski, pentru a discuta despre aprovizionarea R. Moldova cu gaze naturale.
În cadrul întrevederii cu administrația prezidențială de la Moscova, Andrei Spînu susține că urmează să se negocieze prelungirea contractului de tranzitare și furnizare a gazelor naturale dintre „Moldovagaz” și „Gazprom”.
„Reafirm că poziția R. Moldova la aceste discuții va fi prelungirea contractului în baza condițiilor avute pentru anul 2020-2021 și, suplimentar, vom discuta despre datoriile istorice acumulate, inclusiv implementarea pachetului 3 energetic în domeniul gazelor.
(…). Termoelectrica a început să lucreze pe păcură la sfârșitul săptămânii trecute. Avea 800 de tone de păcură în propria rezervă. Vineri vom aproba o altă hotărâre de Guvern prin care vom aloca din rezerva de stat aproximativ 16 500 de tone de păcură și mai avem rezerva de stat care este cu titlu secret. La etapa actuală, nu există niciun risc ca Termoelectrica să rămână fără păcură pentru sezonul de încălzire”, a declarat Andrei Spînu în cadrul unei conferințe de presă.
Viceprim-ministrul Spînu afirmă că duce discuții și cu Ministerul Energiei din România în vederea achiziționării unor cantități de păcură.
„Vă informez că sunt în discuții și cu Ministerul Energiei din România, inclusiv am făcut și solicitare oficială pentru a achiziționa păcură suplimentară pentru sezonul de încălzire și sper să avem foarte curând vom avea un răspuns din partea colegilor din România”, a menționat Spînu.
Pe 13 octombrie curent, în R. Moldova a fost instituită stare de alertă în sectorul de gaze naturale pentru ca instituțiile responsabile să poată întreprinde măsuri concrete pentru a proteja cetățenii și securitatea energetică a țării. Anunțul a fost făcut de viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE). Detalii aici.
Pe 30 septembrie curent, contractul pentru tranzitare și furnizare a gazelor naturale dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” a fost prelungit cu o lună. Detalii aici.