Principală  —  IMPORTANTE   —   Uniți împotriva referendumului privind aderarea…

Uniți împotriva referendumului privind aderarea la UE a R. Moldova. Tehnicile de luptă anti-referendum utilizate de unii „politicieni”

Falsuri, campanii de „informare”, postări sponsorizate pe rețelele de socializare, pliante „informative” și îndemnuri publice la boicot – toate sunt menite să compromită referendumul privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană (UE). Ziarul de Gardă a analizat ce „tehnici de luptă” împotriva referendumului utilizează unii „politicieni” din R. Moldova.

Imediat după decizia Consiliului European de a deschide negocierile privind aderarea R. Moldova și a Ucrainei la UE, în decembrie 2023, președinta Maia Sandu a solicitat desfășurarea unui referendum în acest sens, venind către Parlament cu cererea de începere a procedurilor de organizare a plebiscitului. 

La scurt timp, Parlamentul a votat un proiect de lege prin care organizarea unui referendum în aceeași zi cu alegerile prezidențiale sau parlamentare poate fi posibilă. Astfel, în luna mai curent, în Legislativ a fost votată organizarea alegerilor prezidențiale și a referendumului privind integrarea la UE în aceeași zi, la 20 octombrie 2024. 

Referendumul, contestat de deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor: „Această prevedere este ilegală”

La scurt timp după modificările legislative operate de majoritatea parlamentară, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), printre care Vladimir Voronin și Vlad Batrîncea, au solicitat Curții Constituționale (CC) să verifice legalitatea articolului care permite organizarea unui referendum republican în aceeași zi cu alegerile parlamentare sau prezidențiale. 

Sursă: socialistii.md

Totuși, Curtea Constituțională, în răspuns, a precizat că articolul 38 din Constituție, la care făceau referire deputații, nu conține nicio restricție privind organizarea alegerilor și a unui referendum la aceeași dată.

Pliante cu îndemnul „Boicot”

La mijlocul lunii martie curent, în mai multe orașe ale țării, inclusiv la Chișinău, au fost distribuite pliante ce conțineau același text în două limbi – rusă și română, cu îndemnul la boicotarea referendumului. Foile volante nu conțineau însă detalii despre autori. Totuși, acestea au apărut la scurt timp după ce reprezentanții Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au anunțat boicotarea plebiscitului. 

Cu text roșu, oamenii erau „informați” despre ilegalitatea organizării unui referendum în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, întrucât, potrivit autorilor, „Curtea Constituțională, în repetate rânduri, s-a pronunțat împotrivă” și despre faptul că reprezentanții Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei nu recomandă o astfel de combinare, chiar dacă, în răspuns la solicitarea deputaților BCS, CC a precizat că organizarea și desfășurarea concomitentă a mai multor scrutine reprezintă o practică uzuală în statele europene, iar Codul bunelor practici în materie de referendum, revizuit de Comisia de la Veneția în iunie 2022, nu exclude posibilitatea desfășurării alegerilor și a referendumului la  aceeași dată.

Campania „Stop UE”: „La 20 octombrie, fiecare dintre noi va spune un Nu! hotărât aderării la UE”

La sfârșitul lunii mai, prin câteva postări pe rețelele de socializare, Marina Tauber anunța despre lansarea campaniei „Stop UE”. Potrivit acesteia, reprezentanții blocului politic „Victorie”, creat la sfârșitul lunii aprilie curent la Moscova, au avut mai multe deplasări în teritoriu pentru a discuta cu cetățenii „despre problemele la care a împins țara politica ticăloasă a regimului Sandu”. După cum susține Tauber, în cadrul campaniei, reprezentanții blocului „Victorie” le-au declarat oamenilor că „singura cale pentru noi este restabilirea piețelor cu cumpărătorii noștri de încredere – țările Uniunii Economice Euroasiatice”. 

Sursă: Instagram/ Marina Tauber

„Iată de ce, fiecare dintre noi, la 20 octombrie, va spune un Nu! hotărât aderării la UE. Acesta va fi primul pas, începutul unui nou drum – spre un viitor fericit pentru Moldova noastră!” – a adăugat deputata Marina Tauber în postările sale de totalizare a activităților desfășurate în cadrul campaniei „Stop UE”. 

Campania a avut până recent și pagină de Facebook, care la fel ca alte pagini create pentru a dezinforma, distribuia falsuri despre Uniunea Europeană și situația politică din R. Moldova, toate consolidând poziția ex-deputatului fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”. Pagina însă a fost ștearsă, alături de celelalte, în cadrul unei campanii lansate de META – companie care deține mai multe rețele de socializare, printre care și Facebook –  de înlăturare a conturilor și paginilor care dezinformează. 

Falsuri despre integrarea în UE

Imediat după anunțul privind organizarea referendumului, mai multe falsuri au fost răspândite pe internet. 

Pe pagina web Pentru Referendum au fost selectate și dezmințite zece falsuri. 

Mit: „Dacă vom intra în UE, Rusia ne va ataca.”
Adevăr: Nicio țară membră UE nu a avut vreodată război pe teritoriul ei și nu a fost atacată de altă țară.

Mit: „Dacă vom intra în UE, vom fi obligați să legalizăm căsătoriile LGBT+.”
Adevăr: Uniunea Europeană asigură drepturi egale pentru toți cetățenii, indiferent de sex, rasă, naționalitate, limbă, origine, avere sau statut, loc de reședință, religie, convingeri, apartenență la asociații publice, precum și orice alte criterii.

Mit: „Dacă vom intra în UE, prețurile vor crește și mai mult, dar salariile vor rămâne aceleași.”
Adevăr: Salariile în UE sunt mult mai mari decât în Moldova și permit oamenilor să aibă un trai bun, să-și permită să cumpere mâncare sănătoasă, să călătorească și să facă economii.

Mit: „În UE o să fim impuși să acceptăm mulți imigranți din Orientul Mijlociu și să le dăm ajutoare materiale.”
Adevăr: În UE există libera circulație între cetățenii din țările UE, dar nu și pentru cetățenii din afara UE. Dimpotrivă, o dată ajunși membri ai UE, vom fi ajutați să ne controlăm frontierele mai bine. Mai mult, Uniunea Europeană planifică să facă mai riguroasă politica privind migranții.

Mit: „Dacă intrăm în UE, vom provoca un conflict local cu regiunea transnistreană și UE nu o să permită aderarea noastră din această cauză.”
Adevăr: Oficialii europeni au zis de mai multe ori public faptul că situația privind  conflictul transnistrean nu va fi un obstacol în calea aderării.

Mit: „În UE educația costă mulți bani.”
Adevăr: Fiecare țară își păstrează propriile reguli în sistemul de învățământ.

Mit: „Dacă vom intra în UE, standardele europene vor fi o presiune mare și vor dăuna agricultorilor noștri.”
Adevăr: Uniunea Europeană susține masiv agricultura în țările membre – 31% din întreg bugetul UE (54 de miliarde de euro anual) este utilizat pentru susținerea agriculturii.

Mit: „Dacă vom intra în UE, cei cu diferite viziuni, ideologii și etnii din Moldova se vor certa între ei.”
Adevăr: În UE toate popoarele și etniile trăiesc în bună înțelegere și își respectă liber tradițiile.

Mit: „Dacă vom intra în UE, vom pierde din control și suveranitate.”
Adevăr: În Uniunea Europeană există 27 de state independente, cu propriile guverne și frontiere.

Mit: „Dacă vom intra în UE, ne vor lua pământurile și vor dispărea satele.”
Adevăr: În niciun document oficial al UE nu există obligativitatea ca țările membre să permită vânzarea pământurilor străinilor, preluarea acestora de către UE sau dispariția satelor.