Un vicepreședinte al Parlamentului susține că președinta socialistă a Legislativului, Zinaida Greceanîi, a interpretat „tendențios” răspunsul Secretarului General al Consiliului Europei: „Încearcă să manipuleze opinia publică și să pună presiune pe judecătorii CC”
Vicepreședintele Parlamentului, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Mihail Popșoi susține că președinta socialistă a Legislativului, Zinaida Greceanîi, a interpretat răspunsul Secretarului General al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, iar prin acest fapt socialista „încearcă să manipuleze opinia publică și să pună presiune pe judecătorii Curții Constituționale”.
Într-o postare pe Facebook, parlamentarul PAS susține că nota informativă prin care Parlamentul a informat despre faptul că Zinaida Greceanîi a primit răspunsul Secretarului General al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, la demersul prin care a denunțat că „în acțiunile Președintelui R. Moldova se atestă o tentativă de violare a obligațiilor sale constituționale ca putere neutră, fiind create blocaje instituționale cu consecințe imprevizibile pentru democrație și statul de drept”, este tendențioasă.
„Modul în care PSRM și Gruparea Criminală Șor se țin de putere este strigător la cer. Zinaida Greceanii încearcă să manipuleze opinia publică și să pună presiune pe Judecătorii Curții Constituționale. Zinaida Greceanii a emis un comunicat tendențios prin care interpretează răspunsul SG al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić. Asta în timp ce toate prevederile Constituționale privind dizolvarea Parlamentului au fost îndeplinite – trei luni au trecut și două tentative de numire a guvernului au eșuat. Atât litera cât și spiritul Constituției, inclusiv jurisprudența Curții Constituționale au fost respectate, așa cum s-au expus practic toți constituționaliștii din Republica Moldova și așa cum îndeamnă dna Burić și alți parteneri ai țării noastre”, menționează Mihail Popșoi în postarea de pe Facebook.
Parlamentul R. Moldova a anunțat marți, 13 aprilie, că Zinaida Greceanîi, a primit răspunsul Secretarului General al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, la demersul prin care denunță că „în acțiunile Președintelui R. Moldova se atestă o tentativă de violare a obligațiilor sale constituționale ca putere neutră, fiind create blocaje instituționale cu consecințe imprevizibile pentru democrație și statul de drept”. În context, Parlamentul a mai anunțat că răspunsul va fi remis Curții Constituționale (CC).
Zinaida Greceanîi a solicitat Curții Constituționale interpelarea avizului amicus curiae al Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei în privința Sesizării cu privire la constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a.
În răspunsul recepționat de Greceanîi Secretarul General al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, menționează că intituția europeană (Consiliul Europei) atribuie cea mai mare importanță respectării democrației și statului de drept, pentru care constituționalismul este un principiu fundamental. Tot în răspuns, Secretarul General al Consiliului Europei scrie că regulile de formare a Guvernului și de dizolvare a Parlamentului sunt stipulate în Constituție și interpretate de Curtea Constituțională.
Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a depus la 30 martie, Curtea Constituțională (CC) sesizarea privind constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului.
În textul sesizării, se menționează că „la data de 25 martie 2021, s-a constatat termenul de 45 de zile și cea de-a doua tentativă de formare a Guvernului, ceea ce constituie temei de dizolvare a Parlamentului în sensul art. 85 alin. (2) din Constituție”.
Curtea Constituțională (CC) a anunțat că va examina la 15 aprilie sesizarea depusă de președinta R. Moldova Maia Sandu privind constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului.â