Un deputat PSRM spune de ce, totuși, Maiei Sandu i-a fost acordată astăzi protecție și pază de stat: „Serviciul a comunicat careva informații, că există pericole”
Deputatul socialist Adrian Lebedinschi susține că legal, noul președinte ales al R. Moldova urma să beneficieze de protecție și pază de stat abia după învestirea în funcție, însă, potrivit parlamentarului, „SPPS a comunicat careva informații precum că există careva pericole” astfel că Maiei Sandu i-a fost acordată protecție și pază de stat începând de joi, 19 noiembrie.
În context, deputatul PAS, Igor Grosu, susține că după afișarea rezultatelor preliminare finale, care au arătat că Maia Sandu este noul președinte ales al R. Moldova, între Serviciul de Protecție și Pază de Stat (SPPS) și Președinție au început mai multe dispute în legătură cu acordarea protecției și pazei de stat noului președinte ales.
Tot aici, deputatul Platformei DA, Chiril Moțpan, menționează că SPPS nu era obligat ca să se consulte cu Igor Dodon pentru a lua o deciziei în aces sens.
Declarațiile au fost făcute de către deputați în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la postul Jurnal TV.
„Lui Dodon îi este frică, pentru că el crede că instituțiile, bodyguarzii care umblă în stânga și în dreapta în jurul lui, cumva o să-l păzească, o să-l apere de toate măgăriile pe care le-a făcut. Doamna Sandu, spre deosebire de domnul Dodon, umblă fără pază, singură.
Știți care a fost ideea faza cu pază. De luni, de duminică seara lumea întrebă – a venit cineva de la SPPS. Acolo, la SPPS, la Președinție, s-au început polemici, trebuie să vină, nu trebuie să vină, ca azi, să vină o păsărică de la Dodon și să spună – „dacă voi o să-l rugați pe Igor Dodon o să dea dispoziția, o să vă dea pază”. Noi am spus: transmite-i dragă păsărică celui care conduce cu SPPS că el conduce o instituție și el să aplice acel instrument din legi, din legislația pe care o are. Nu Dodon este cel care decide să-i dea cuiva, să nu-i dea cuiva protecție și așa mai departe. Iată așa înțelege Dodon funcționarea instituțiilor. S-au făcut de râs oricum. Acolo mai sunt băieți de treabă și au îndrăznit să vină către conducerea SPPS și să spună – auziți domnule director, haideți totuși să asigurăm cumva protecția și paza. Pentru asta li s-a spus că premii pentru această lună nu veți vedea băieți, pentru că prea multă inițiativă… Acum el își târâie aceste instituții după el”, a declarat Grosu.
Și deputatul Platformei DA, Chiril Moțpan afirmă că SPPS nu este obligat ca să se consulte cu președintele în exercițiu în legătură cu acordarea protecției și pază de stat noului președinte ales al R. Moldova, Maia Sandu.
„Era un gest de onoare, bărbătesc al cerul de la SPPS să ia o decizie. Nu era obligat SPPS să se consulte cu Dodon nici într-un caz și domnul Dodon e timpul să fie măcar odată bărbat și să se comporte ca un bărbat, ca un om care crede că ceva mai poate. Eu sunt convins că o să regrete colegii aceștia ai mei de la SPPS comportamentul acesta pentru că este unul descalificabil, dezonorant. Pur și simplu s-au lăsat manipulați și influențați de Dodon, ceea ce este grav. Acest individ, care deja nu mai este președinte al țării, continuă să se impună prin frică”, a declarat Moțpan.
Deputatul PSRM Adrian Lebedinschi susține că legal, noul președinte ales urma să beneficieze de protecție și pază de stat abia după învestirea în funcție, însă, potrivit parlamentarului, „SPPS a comunicat careva informații precum că există careva pericole” astfel că Maiei Sandu i-a fost acordată protecție de stat începând de joi, 19 noiembrie.
„Legal, doamna sa în urma să beneficieze de pază din momentul inaugurării. Probabil că Servicul a comunicat careva informații, că există careva pericole și anume pentru aceasta i-a fost oferită pază. Trebuia cumva să-i asigure securitatea și de aceea i s-a propus și s-a recomandat probabil”, a declarat parlamentarul socialist.
Joi, la amiază, 19 noiembrie, la sediul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) a apărut un agent al Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS). Reprezentanții PAS ne-au spus că, astăzi, noul președinte ales al R. Moldova, Maia Sandu, a fost notificat despre acordarea pazei de stat, a unui automobil de serviciu și șofer.
Acest lucru se întâmplă la patru zile de la afișarea rezultatelor preliminare finale, care au arătat că Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale din 15 noiembrie, urmând să fie prima femeie președintă a Republicii Moldova.
Solicitați de ZdG, responsabilii din cadrul SPPS ne-au confirmat câ începând de joi, 19 noiembrie, noul președinte ales al R. Moldova beneficiază de protecție și pază de stat, însă nu ne-au putut comunica la indicațiile cui a fost dispus acest lucru.
Igor Dodon a pierdut alegerile prezidențiale în fața candidatei PAS, Maia Sandu. Rezultatele preliminare finale arată că Maia Sandu a acumulat 57,72% (943.006) dintre voturi, iar Igor Dodon – 42,28% (690 615).