Un deputat PAS sesizează PG cu privire la gestionarea frauduloasă a patrimoniului sindical din R. Moldova. Carp: „A fost prejudiciat în jur de un miliard de lei”
Deputatul Fracțiunii parlamentare „Partidul Acțiune și Solidaritate” Lilian Carp sesizează Procuratura Generală (PG) cu privire la gestionarea frauduloasă a patrimoniului sindical din R. Moldova.
„Sesizarea este legată de activitatea Confederației Sindicatelor, dacă tot ieri și-a anunțat demisia din fruntea confederației, domnul Oleg Budza (…) Mergem cu un demers către Procuratura Generală cu tot pachetul de acte la care a lucrat comisia de anchetă. Anterior am mai trimis informații despre fraudele care au fost făcute de Confederația Sindicatelor, condusă în acea perioadă de Oleg Budza, dar astăzi am hotărât să trimit toate materialele. Sunt câteva zeci de anexe despre calculele care au fost făcute privind prejudiciul care a fost adus patrimoniului sindical, despre anumite bunuri, cum au fost vândute, cum anumiți politicieni au fost implicați în fraudarea patrimoniului sindical. (…) A fost prejudiciat în jur de un miliard de lei”.
Deputatul PAS consideră de cuviință ca PG să facă cunoștință cu toate materialele prezentate „și de ce nu, să verifice și faptul de îmbogățire ilicită a unor conducători ai Confederației Naționale a Sindicatelor deoarece simpla plecare din fruntea acestei instituții nu este deajuns”.
Comisia de anchetă pentru elucidarea înstrăinării patrimoniului sindicatelor a fost constituită de Parlament, la 13 februarie 2020, din 9 membri, reprezentanți ai tuturor fracțiunilor parlamentare: președinte – Lilian Carp, vicepreședinte – Angel Agache, secretar – Vitalii Eftodiev, membrii comisiei: Anatolie Labuneț, Vasile Bîtca, Veronica Roșca, Stela Macari, Vasile-Andrei Năstase, Denis Ulanov.
Pe 26 noiembrie 2020, Parlamentul a prelungit până la 1 februarie 2021 mandatul Comisiei de anchetă pentru elucidarea înstrăinării patrimoniului sindicatelor.
„În legătură cu situația epidemiologică prin infecția cu COVID-19 și declararea la 17 martie 2020 a stării de urgență în R. Moldova, din motive obiective și care nu depind de voința membrilor Comisiei de anchetă, activitatea Comisiei a fost în imposibilitate de a fi desfășurată, motiv pentru care se solicită prelungirea termenului de activitate a acesteia care a expirat în luna mai. Pentru a oferi posibilitatea membrilor să-și finalizeze misiunea acordată de Parlament și pentru a asigura efectuarea unei anchete detaliate în scopul întocmirii unui raport cu privire la circumstanțele de fapt și de drept privind înstrăinarea patrimoniului sindicatelor, care urmează a fi prezentat Parlamentului, se solicită prelungirea mandatului comisiei”, se menționează în nota informativă a proiectului.
Pe 22 aprilie 2021, Legislativul a aprobat din nou extinderea activității Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor înstrăinării patrimoniului sindicatelor. Comisia și-a prelungit termenul de activitate până la 15 mai 2021.
„Lipsa de responsabilitate a persoanelor implicate în procesul decizional la gestiunea și înstrăinarea patrimoniului de facto a însemnat lipsa capacității instituționale de valorificare a acestor obiective patrimoniale, ceea ce și a dus la acțiuni de natură penală, soldate cu cauzarea de prejudicii/fraude de aproape un miliard de lei, daca e să ne referim strict la fraudele estimate în cadrul Comisiei de anchetă”, se arată în raport.