Un deputat al Platformei DA anunță că CSS se va convoca vineri în ședință: „Se vor analiza riscurile și provocările pe care le implică actuala campanie electorală”
Deputatul Platformei DA Chiril Moțpan, membru al Consiliului Suprem de Securitate (CSS), anunță că vineri, 28 aprilie, CSS se va întruni în ședință, în cadrul căreia, potrivit deputatului, vor fi analizate riscurile și provocările pe care le implică actuala campanie electorală.
Chiril Moțpan susține că unele dintre riscurile pe care le implică actuala campanie electorală se referă la finanțarea partidelor și blocurilor electorale, precum și la activitatea secțiilor de votare.
„Au existat precedente referitoare la finanțarea unor partide din surse offshore și nici până în prezent nu s-a ajuns la o condamnare în aceste cazuri. Practica finanțării din surse obscure este una curentă pentru partidele politice locale (…) Al doilea este legat de însăși activitatea secțiilor de votare. Sub pretextul absenței banilor în buget, s-a propus ca în activitatea secțiilor de votare să fie implicați voluntari. Este necesar un control strict asupra intențiilor acestor persoane, asupra pregătirii lor și a măsurii în care ele vor corespunde exigențelor. Riscăm să avem, în ziua votării și după, un proces electoral viciat, afectat de lipsa de pregătire a persoanelor implicate în organizarea secțiilor”, a scris Moțpan într-o postare pe Facebook.
Deputatul Platformei DA susține că și votul din diaspora ridică probleme majore. Potrivit acestuia, sunt necesare măsuri de asigurare a secțiilor de vot cu personal suficient și buletine suficiente pentru a evita consumarea buletinelor de vot înainte ca toate persoanele ajunse la secție să-și poată exprima votul.
„În contextul campaniei electorale, judecând după campaniile precedente, dar și după activizarea anumitor medii la etapa actuală, putem anticipa că multiple noi portaluri de știri și canale pe rețelele de socializare vor difuza informații false ori tendențioase, care vor afecta opțiunea cetățenilor. Din păcate, nu există mecanisme legale clare care ar putea asigura evitarea acestei situații. Procesele de calomnie durează. Este necesară o monitorizare atentă și demontarea în spațiul public a miturilor și minciunilor lansate de anumiți concurenți electorali. În plus, insultele directe la adresa unor concurenți electorali sau a partenerilor de dezvoltare au înțesat deja spațiul public. Aici este necesar un parteneriat cu societatea civilă, pentru a taxa asemenea declarații”, a conchis deputatul.
Până acum, zece partide au depus actele la CEC pentru înregistrarea în cursa pentru anticipate.
- Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” ;
- Partidului Politic „Partidul Acțiunii Comune — Congresul Civic”;
- Blocul electoral „RENATO USATÎI”;
- Partidul Politic „Șor”;
- Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate;
- Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor;
- Partidului Mișcarea Profesioniștilor „Speranţa – Надежда”
- Partidul Democrat din R. Moldova
- Partidul Politic Platforma DA
- Partidul Unității Naționale (PUN)
Pe 11 aprilie 2021, în R. Moldova urmează să aibă loc alegeri parlamentare anticipate.