Un bărbat a fost reținut la postul vamal Sculeni, după ce ar fi încercat să introducă în țară peste 500 mii de euro nedeclarați. Banii urmau să fie utilizați pentru finanțarea unor candidați ai partidului „ȘANSĂ”
Un bărbat a fost reținut de vameșii de la postul vamal Sculeni în timp ce încerca să introducă în R. Moldova peste 500 mii euro nedeclarați. Cazul a fost documentat în dimineața zilei de joi, 5 septembrie. Bărbatul este suspectat de afiliere la fostul partid „Șor”, iar banii urmau să fie utilizați pentru finanțarea unor candidați din partea formațiunii „ȘANSĂ”, notează deschide.md.
Solicitată de Ziarul de Gardă, purtătoarea de cuvânt a Serviciului Vamal, Tatiana Șompol, a confirmat că la postul vamal Sculeni a fost reținut un bărbat, ce avea o sumă mare de bani nedeclarată, însă a spus că nu ne poate oferi detalii.
„La moment sunt în desfășurare acțiuni de urmărire penală. Din acest considerent nu putem oferi detalii pe caz. Mâine vom reveni cu informații, după finalizarea acțiunilor de urmărire penală”, a spus Tatiana Șompol.
Președintele partidului Alexei Lungu a negat că banii urmau să fie utilizați de formațiunea pe care o conduce.
Potrivit deschide.md, la punctul de trecere pe direcția de intrare în R. Moldova s-a prezentat un bărbat de 58 de ani. În cadrul verificării bagajului, vameșii au depistat circa 550 mii euro – suma nedeclarată organului vamal. Fiind audiat, bărbatul a refuzat să facă declarații, însă a precizat că intenționa să ajungă în R.Moldova pentru a-și vizita părinții, locuitorii unui sat din raionul Strășeni.
Șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, și directorul adjunct al Centrului Național Anticorupție (CNA), Alexandr Pînzari, au susținut joi, 5 octombrie, un briefing de presă cu referire la documentarea unei noi forme de spălare a banilor, realizată de exponenții unei „grupări criminale” pentru finanțarea partidelor politice.
Potrivit Poliției R. Moldova, s-a stabilit că a fost implementată o nouă formă de finanțare a partidelor politice, care constă în excluderea operării cu surse financiare în numerar și crearea unui nou mecanism prin intermediul cartelelor PYYPL și a tehnologiilor digitale. Astfel, la începutul lunii septembrie, potrivit organelor de drept, trei persoane (doi de origine străină și un cetățean al R. Moldova) intenționau să introducă în țară peste 1975 de carduri bancare. Acestea urmau a fi repartizate unor persoane-cheie din rândul unor formațiuni politice nou create afiliate fostului partid Șor.
Oamenii legii au desfășurat miercuri, 4 octombrie, percheziții la reprezentanți a două formațiuni politice apărute în atenția publică în contextul declarării partidului Șor neconstituțional. Despre măsurile care au fost desfășurate pe întreg teritoriul țării, partidele Renaștere și Șansă au anunțat în comunicate de presă. Partidul Renaștere a mai fost recent supus perchezițiilor, dar este pentru prima dată când membri ai partidului Șansă sunt vizați.