ULTIMA ORĂ Parlamentul European a votat asistența macrofinanciară de 145 milioane de euro pentru R. Moldova
Plenul Parlamentului European votat marți, 9 mai, cu largă majoritate, asistența macrofinanciară de 145 milioane de euro pentru R. Moldova, anunță europarlamentarul Siegfried Mureşan, preşedintele Delegaţiei Parlamentului European pentru relațiile cu R. Moldova.
Decizia a fost adoptată cu 561 de voturi pentru, 43 împotrivă și 20 de abțineri, ceea ce, potrivit europarlamentarului, „arată, din nou, că Parlamentul European este unit în a ajuta R. Moldova”.
„Sunt bucuros că am adoptat rapid acest nou sprijin financiar. Era esențial ca noua asistență să fie aprobată fără întârziere pentru ca banii să ajungă cât mai repede în R. Moldova, în a doua parte a acestui an.
Tocmai de aceea, ca raportor pentru avizul Comisiei pentru bugete din Parlamentul European privind acest sprijin, am recomandat colegilor să avizăm decizia de asistență în forma propusă de Comisia Europeană, fără a depune amendamente. Astfel, am reușit să avizăm ajutorul financiar în Comisia pentru bugete încă din data de 17 aprilie. Acest lucru a permis și Comisiei pentru comerț internațional să aprobe rapid sprijinul, pe 27 aprilie, iar astăzi am putut să dăm deja votul final în plenul Parlamentului European.
R. Moldova este stat candidat la Uniunea Europeană și are nevoie de cât mai mult sprijin din partea noastră pentru a continua parcursul european, în paralel cu gestionarea tuturor provocărilor care se confruntă, precum rata crescută a inflației, creșterea prețului la energie determinată de șantajul cu gaz din partea Federației Ruse, dar și gestionarea amenințărilor de securitate generate de situația din regiune. De aceea, trebuie să continuăm și să creștem sprijinul pentru autoritățile de la Chișinău fiindcă numai ajutând R. Moldova să rămână stabilă și să continue integrarea europeană, putem garanta siguranța la granițele noastre și în interiorul Uniunii Europene”, susține europarlamentarul.
În luna ianuarie curent, Comisia Europeană (CE) a propus majorarea asistenței macrofinanciare în curs de acordare R. Moldova cu până la 145 de milioane de euro, ceea ce ridică suma totală a sprijinului la 295 de milioane de euro.
Conform Comisiei, cele două plăți suplimentare în cadrul propunerii de majorare a asistenței macrofinanciare „ar fi strict condiționate de progresele satisfăcătoare înregistrate în cadrul programului Fondului Monetar Internațional și de punerea în aplicare a unor noi condiții de politică care urmează să fie convenite între R. Moldova și UE și adăugate la memorandumul de înțelegere existent”.
Aceste condiții de politică ar viza abordarea unora dintre „deficiențele fundamentale expuse în ultimii ani în economia și sistemul de guvernanță economică” din R. Moldova, precum și în alte domenii-cheie, inclusiv buna guvernanță și lupta împotriva corupției, statul de drept și securitatea energetică.