ULTIMA ORĂ Olesea Stamate a fost exclusă din PAS. Președintele Parlamentului: „Îi cerem să-și depună mandatul de deputat”

Fosta președintă a Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunităţi, Olesea Stamate, a fost exclusă vineri, 4 aprilie, din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). Anunțul a fost făcut de către președintele Parlamentului, Igor Grosu, și vine în contextul modificărilor Legii amnistiei.
Totodată, membrii PAS îi cer Olesei Stamate să-și depună mandatul de deputat.
„Din cauza unui abuz de încredere, am votat o lege modificată de o colegă, specialist în domeniu, a cărei bună credință nu a fost pusă la îndoială la acea vreme. Suntem conștienți de efectele grave ale acestei scheme puse la punct de-a lungul a mai multor ani și anunțăm următoarele:
Azi Olesea Stamate, prin decizia Biroului Permanent Național PAS, a fost exclusă din Partidul Acțiune și Solidaritate.
Îi cerem să-și depună mandatul de deputat, de care a făcut uz pentru a crea acest proces viciat.
Trebuie să oprim imediat posibilitatea de abuz în baza lacunelor legislative. În ședința parlamentului de azi, vom vota o lege de interpretare care să excludă posibilitatea de a beneficia de două opțiuni concomitent – comutarea pedepsei pe amnistie și liberarea condiționată conform art. 91 din Codul penal. Prin urmare, dacă un deținut are pedeapsa „detenție pe viață”, acesta să nu poată obține mai întâi comutarea din detenție pe viață în închisoare de 30 de ani și, apoi, liberarea condiționată conform art. 91 din Codul penal.
Aceste concluzii sunt făcute în urma unei analize preliminare. În urma unei analize comprehensive a tuturor factorilor, ne rezervăm dreptul să venim și cu alte decizii. Cerem instituțiilor de drept să investigheze toate persoanele implicate”, a spus Grosu.
Reprezentanții PAS menționează într-un comunicat că în ședința Parlamentului de vineri, 4 aprilie, urmează să fie votată o lege de interpretare care să excludă posibilitatea de a beneficia de două opțiuni concomitent – comutarea pedepsei pe amnistie și liberarea condiționată conform art. 91 din Codul penal.
„Prin urmare, dacă un deținut are pedeapsa „detenție pe viață”, acesta să nu poată obține mai întâi comutarea din detenție pe viață în închisoare de 30 de ani și, apoi, liberarea condiționată conform art. 91 din Codul penal (…).
(…) Din cauza unor lacune create deliberat în legislație, dar și din cauza unor abuzuri în sistemul de justiție, au fost create premisele eliberării din penitenciare a unor persoane periculoase condamnate la detenție pe viață. Unele prevederi ale legii au fost inserate pentru a servi la eliberarea unor deținuți cu infracțiuni excesiv de grave.
Am constatat, în urma analizei atente a întregului proces, că fosta șefa a Comisiei juridice, numiri și imunități, Stamate Olesea, a introdus mai multe amendamente la legea amnistiei (3 la număr), care au permis, într-un final, eliberarea deținuților din închisoare. Odată introdusă în legea amnistiei posibilitatea comutării detenției pe viață la închisoare pentru 30 de ani – a devenit posibilă aplicarea prevederilor Articolului 91 alin. (4) lit. b), care permit liberarea condiţionată a celor care au ispășit ⅔ din termen.
Ce s-a schimbat și a permis acest lucru?
De exemplu, într-un caz foarte mediatizat, s-a mers pe eliberarea unui deținut periculos în 2 pași. În primul pas, prin aplicarea amnistiei, s-a comutat, adică s-a transformat, pedeapsa de detenție pe viață în închisoare pe 30 de ani. În al doilea pas, s-a solicitat eliberarea condiționată pentru că acesta ar fi ispășit ⅔ din pedeapsă. Și instanța a considerat că el a ispășit acest termen. Menționăm că, din punctul nostru de vedere, decizia dată este abuzivă și a fost contestată în ordine de recurs. Autoritățile competente trebuie să se expună.
Prin mai multe modificări consecutive, aparent minore, la lege, deținuților pe viață li s-a oferit posibilitatea ca într-un final să fie eliberați. În special este vorba de modificările din iulie 2022 și, mai ales, din noiembrie 2022. Ambele modificări au fost operate prin amendamente, inserate în contextul modificării mai multor legi. Prin amendamentul din iulie 2022, s-a exclus condiția de a demonstra lipsa riscului de recidivă pentru aplicarea amnistiei față de condamnații pe viață. Prin amendamentul din noiembrie 2022, s-a introdus posibilitatea comutării detenției pe viață cu închisoarea de 30 de ani. De ce a fost nevoie de asta? Deoarece termenul inițial prevăzut în legea amnistiei – cel de reducere a termenului pedepsei – nu se aplica deținuților pe viață. De aceea, s-a completat legea cu termenul de ”comutare”, care a permis, la primă etapă, schimbarea pedepsei celor condamnați la detenție pe viață în pedeapsă cu închisoare pe 30 de ani. La a doua etapă – având pedeapsa redusă la 30 de ani de închisoare, deținutul putea apela la prevederile art.91 alin.4 lit.d) Cod penal, care permite eliberarea din închisoare a deținuților care au ispășit 2/3 din termen. Aceste amendamente au fost introduse de Olesea Stamate – primul la proiectul de lege pentru modificarea Codului penal al Republicii Moldova, nr. 394 din 15.12.2021, al doilea – la proiectul de lege care se referă la asigurarea drepturilor victimelor în cazul infracțiunilor privind viața sexuală și violența în familie.
Într-adevăr, din cauza unui abuz de încredere, am votat o lege modificată de o colegă, specialist în domeniu, a cărei bună credință nu a fost pusă la îndoială la acea vreme. Suntem conștienți de efectele grave ale acestei scheme puse la punct de-a lungul a mai multor ani și anunțăm următoarele:
Azi Olesea Stamate, prin decizia Biroului Permanent Național PAS, a fost exclusă din Partidul Acțiune și Solidaritate. Îi cerem să-și depună mandatul de deputat, de care a făcut uz pentru a crea acest proces viciat. Trebuie să oprim imediat posibilitatea de abuz în baza lacunelor legislative”, spune PAS.
Olesea Stamate este avocată de profesie, și ex-vicepreședintă a PAS. A condus Ministerul Justiției în perioada în care Maia Sandu s-a aflat în fruntea Guvernului, iar ulterior a fost candidata PAS la alegerile din circumscripția nr. 38, Hîncești, însă a fost învinsă de candidatul socialist, Ștefan Gațcan. Până a intra în politică, Stamate a condus, timp de cinci ani, Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă, unde figurează ca membru fondator. Ulterior a deținut funcția de consilieră a șefei statului în domeniul justiției.