ULTIMA ORĂ! Natalia Gavrilița – este propunerea președintei Sandu la funcția de premieră a R. Moldova
Natalia Gavrilița este propunerea președintei Maia Sandu la funcția de premieră a R. Moldova. Anunțul a fost făcut astăzi, 27 ianuarie, în cadrul unui briefing de presă de către președinta R. Moldova, Maia Sandu.
„Am luat decizia astăzi să înaintez drept candidat la funcția de prim-ministru pe Natalia Gavrilița, un om în care am încredere, o profesionistă integră și responsabilă. I-am dat doamnei Gavrilița sarcina sa creeze echipa guvernamentală și să pregătească un program de guvernare axat pe dezvoltarea economică și pe curățarea instituțiilor statului de corupție.
În continuare consider că alegerile parlamentare anticipate sunt singura cale pentru a ieși din impasul politic în care ne-am pomenit. Cetățenii trebuie să aibă dreptul să-și aleagă deputații și să se facă o majoritate responsabilă care să lucreze în următorul parlament în interesul cetățenilor. Acum fracțiunile din parlament vor avea posibilitatea ca să demonstreze dacă cu adevărat își doresc alegeri parlamentare anticipate sau dacă umblă cu minciuni și încearcă să pună capcane”, a declarat Sandu.
Anterior, Natalia Gavrilița a ocupat funcția de ministră a Finanțelor în Guvernul condus de Maia Sandu.
Natalia Gavrilița este directoare generală a Fondului Global pentru Inovare (GIF) cu sediul la Londra, Marea Britanie. În 2013-2015, a fost angajată la Chișinău, la Ministerul Educației, fiind secretară de stat și șefă a Cabinetului. În 2009-2013, a activat la Oxford Policy Management ca manager de portofoliu și consultant superior. Înainte de asta a fost angajată în Guvern, șefă a departamentului de politică și coordonare a ajutoarelor. În 2007-2008, a lucrat la Ministerul Economiei și Comerțului, în calitate de șefă a departamentului pentru politici și dezvoltare macroeconomică. Până a ajunge în Guvern, a activat la mai multe instituții din străinătate.
De la 1 ianuarie, funcția de premier interimar îl ocupă fostul jurnalist și diplomat, Aureliu Ciocoi.
Aureliu Ciocoi a devenit premier interimar după ce Ion Chicu a refuzat să exercite interimatul acestei funcții, după demisia Guvernului pe care l-a condus, iar legea obligă președintele țării să numească un premier interimar din rândul miniștrilor rămași în funcții.
Anterior, șefa statului susținea că deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au formulat un document pe care urmează să-l prezinte în Legislativ spre aprobare, document prin care deputații din Parlamentul de la Chișinău, care îl vor semna, se vor angaja public să nu voteze cele două candidaturi care ar urma să fie propuse pentru funcția de prim-ministru, astfel încât să fie posibilă, potrivit Constituției, declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. Declarațiile au fost făcute de președinta R. Moldova, Maia Sandu, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi”, de la postul TVR Moldova.
Curtea Constituțională a declarat la 18 ianuarie inadmisibilă sesizarea PAS privind posibilitatea de auto-dizolvare a Parlamentului.
Potrivit președintei CC, Domnica Manole, Constituția R. Moldova conține soluții privind dizolvarea Parlamentului înainte de expirarea termenului de patru ani. Astfel, dizolvarea Parlamentului este posibilă numai în condițiile prevăzute de articolul 85 din Constituție.