Ultima oră! Mariana Durleșteanu anunță că își retrage candidatura pentru funcția de premier: „Nu sunt păpușa nimănui”
Mariana Durleșteanu, pe care socialiștii au înaintat-o la funcția de prim-ministru, a anunțat marți, 16 martie, că își retrage candidatura. Despre retragerea candidaturii ei la funcția de premier, Durleșteanu a anunțat printr-un mesaj publicat pe pagina ei de Facebook, în timp ce deputații fracțiunii PSRM se află, la Președinție, la consultările cu președinta R. Moldova, Maia Sandu.
„Nu sunt păpușa nimănui, așa cum unii din clasa politică încearcă să manipuleze. Am acceptat această provocare pentru că nu sunt indiferentă față de situația gravă din țară, am acceptat fiindcă am obosit să observ cum cetățenii sunt capturați de către politicienii certați cu morala. (…) Am decis să îmi retrag candidatura de la funcția de Prim-Ministru al Republicii Moldova. Nu îmi pot permite ca numele și reputația mea să fie folosite pentru reglări de conturi între clanurile politice, eu am acceptat nominalizarea doar din dorința de a contribui la depășirea crizelor și a mișca țara înainte. Mă retrag acum, însă promit că nu plec din viața publică, iar experiența amară din ultimile luni, m-au determinat să mă implic și mai mult în viitor în viața țării, să îmi ajut cetățenii, să lupt pentru ei. Vreau sa cred și sper puternic că în viitoarele alegeri anticipate va fi loc pentru o nouă clasă politica, cu o veritabilă fibra morală, iar toate vor permite să transformăm spre bine țara, să aducem mai multă Europă acasă. Eu contez pe solidaritatea, specifică nouă, moldovenilor, și promit să mă implic plenar a face schimbarea pentru care mi-am dat votul. Doresc să mulțumesc doamnei Președinte al Parlamentului pentru invitație și doresc tuturor sănătate multă și prosperitate”, a scris Durleșteanu pe Facebook
În timp ce Durleșteanu anunță că își retrage candidatura de la funcția de premier, deputații fracțiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor se află la Președinție, acolo unde poartă discuții cu șefa statului în legătură cu situația politică din R Moldova.
La 11 februarie curent, în timp ce prim-ministra desemnată, Natalia Gavrilița, își prezenta în plenul Parlamentului programul de Guvernare, PSRM a propus propriul candidat pentru funcția de premier. Despre asta a anunțat atunci președintele socialiștilor, Igor Dodon, care a declarat că Mariana Durleșteanu este candidata propusă de socialiști.
Președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor (PSRM), Corneliu Furculiță, a anunțat că 54 de deputați – din PSRM, transfugii din „Pentru Moldova”, Partidul Șor și trei deputați independenți – au semnat pentru constituirea unei majorități parlamentare, pentru desemnarea candidatului PSRM pentru funcția de premier.
Ulterior, și Platforma DA a venit cu propriul candidat pentru funcția de premier, înaintându-l pe liderul Platformei, Andrei Năstase, la această funcție.
După ce Guvernul Gavrilița a obținut zero voturi în plen, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a chemat fracțiunile parlamentare la consultări.
În urma consultărilor, șefa statului a înaintat-o repetat pe Natalia Gavrilița pentru funcția de prim-ministră, declarând că „există dubii că acele persoane care și-au pus semnătura pentru susținerea candidatului PSRM pentru funcția de premier și-ar fi exprimat voința în mod liber”.
La 23 februarie, magistrații CC au declarat drept neconstituțional decretul președintei Maia Sandu privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier. Prin decizia magistraților CC, Înalta Curte obligă președinta să anunțe noi consultări cu fracțiunile parlamentare pentru desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru.
Citește și: