Principală  —  IMPORTANTE   —   Maia Sandu este candidata PAS…

Maia Sandu este candidata PAS la alegerile prezidențiale din noiembrie

Maia Sandu este candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) pentru alegerile prezidențiale care vor avea loc în acestă toamnă. Consiliul Politic Național al PAS s-a întrunit astăzi, 18 iulie 2020, în regim online, în componența a 134 de membri și a decis unanim că va înainta candidatura Maiei Sandu la alegerile prezidențiale din noiembrie 2020. 

„Suntem gata să depunem toate eforturile pentru a învinge la alegerile prezidențiale împreună cu Maia Sandu, unicul candidat capabil să-l bată pe Igor Dodon”, a declarat Igor Grosu, prim-vicepreședinte al PAS.

„Această nominalizare este o onoare pentru mine, dar și o mare responsabilitate. Avem datoria să curățăm țara de politicienii care văd Moldova ca pe un sac fără fund, din care ei se îndestulează. Sunt sigură că, prin multă muncă, vom învinge în aceste alegeri. E vremea oamenilor buni, cei care știu cum trebuie să fie țara noastră. Împreună vom munci pentru o țară bogată, cu familii unite și copii fericiți, o țară în care legea este una pentru toți, iar dreptatea stă în capul mesei”, a declarat președinta PAS, Maia Sandu.

CV-ul Maiei Sandu:

După ce a absolvit Academia de Studii Economice, în 1994, la vârsta de 22 de ani, Maia Sandu a fost angajată în cadrul Ministerului Economiei (MEC), în calitate de consultant şi apoi specialist principal al Direcţiei colaborare şi organizaţii economice internaţionale. Ulterior, a devenit şefă adjunctă de direcţie. Din 1998 şi până în 2005, Maia Sandu a activat în calitate de economistă în cadrul Oficiului Băncii Mondiale din Moldova. Ulterior, revine la MEC, unde, în 2005 – 2006, lucrează în calitate de directoare a Direcţiei generale politici macroeconomice şi programe de dezvoltare. În acea perioadă instituţia era condusă de Valeriu Lazăr. După ce a plecat de la MEC, Maia Sandu s-a angajat  în cadrul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în calitate de coordonatoare de program, iar ulterior, conform CV-ului, a fost consultantă pe reforma administraţiei publice locale. În 2009-2010, Sandu obţine masterul la Harvard Kennedy School of Government din SUA. A rămas peste ocean, în Washington DC, devenind, în 2010, unul dintre consilierii Directorului executiv al Băncii Mondiale. A stat acolo până în 2012, atunci când a fost numită de Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) în funcţia de ministră a Educaţiei.

Maia Sandu a făcut parte din guvernele conduse de Vladimir Filat, Iurie Leancă şi Chiril Gaburici, toate formate de PLDM, partid cu care s-a asociat până în vara anului 2015. În iulie 2015, Maia Sandu a fost desemnată de PLDM drept candidată la funcţia de prim-ministru, doar că Partidul Liberal şi Partidul Democrat au refuzat să discute candidatura ei, după ce Sandu a venit cu mai multe precondiţii pentru a accepta funcţia. După acest episod, ea nu a mai intrat în componența guvernului PLDM-ist condus de Valeriu Streleţ, votat în iulie 2015.

În decembrie 2015, Maia Sandu s-a distanţat definitiv de PLDM, anunţând că fondează PAS alături de mai mulţi membri din echipa cu care a lucrat la Ministerul Educaţiei. În octombrie 2016 a fost desemnată candidat comun al dreptei proeuropene la alegerile prezidențiale din Republica Moldova. În turul II, a fost sprijinită de peste 766 000 de cetățeni.

În urma alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019 Maia Sandu a ajuns în Parlament, însă la scurt timp, la 8 iunie 2019, este desemnată și aleasă în funcția de prim-ministru al R. Moldova. La 12 noiembrie 2019, guvernul condus de Maia Sandu a fost demis prin moțiune de cenzură.


Alegerile prezidențiale vor avea loc la 1 noiembrie. Anterior și-au anunțat intenția de a participa în cursă și Andrei Năstase, liderul Platformei DA, dar și Octavian Țîcu, liderul Partidul Uniunii Naționale. Cât despre Igor Dodon, acesta refuză să răspundă cert dacă va intra în lupta pentru un nou mandat de președinte.