Ultima oră! La sediul PAS au apărut agenți ai SPPS: noului președinte ales al R. Moldova i-a fost pus la dispoziție un automobil de serviciu și șofer
Joi, la amiază, 19 noiembrie, la sediul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) a apărut un agent al Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS). Reprezentanții PAS ne-au spus că, astăzi, noul președinte ales al R. Moldova, Maia Sandu, a fost notificat despre acordarea pazei de stat, a unui automobil de serviciu și șofer.
Acest lucru se întâmplă la patru zile de la afișarea rezultatelor preliminare finale, care au arătat că Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale din 15 noiembrie, urmând să fie prima femeie președintă a Republicii Moldova.
Șefa Serviciului de Presă al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Aurica Rusnac-Jardan, a declarat pentru ZdG că președintele ales a fost înștiințat că, atât ofițerul SPPS, cât și automobilul și șoferul, au fost puși la dispoziția Maiei Sandu, conform prevederilor legale. Astfel, responsabilii de la PAS ne-au comunicat că noul președinte ales al R. Moldova a acceptat protecția și paza de stat.
Solicitați de ZdG, responsabilii din cadrul SPPS ne-au confirmat câ începând de joi, 19 noiembrie, noul președinte ales al R. Moldova beneficiază de protecție și pază de stat, însă nu ne-au putut comunica la indicațiile cui a fost dispus acest lucru.
„Confirm că doamna beneficiază, de astăzi, de protecție și pază de stat”, ne-a comunicat Maia Angheni, șefa Serviciului de Comunicare al SPPS.
Întrebați de ZdG dacă la indicațiile președintelui în exercițiu al R. Moldova, Igor Dodon, i-a fost acordată pază și protecție de stat noului președinte ales al R. Moldova, Maia Sandu, reprezentanții Președinției ne-au îndemnat să reformulăm și să expediem întrebarea, iar vineri, în cadrul emisiunii „Președintele Răspunde” vom primi un răspuns în acest sens.
În timp ce noului președinte ales al R. Moldova, Maia Sandu, i-a fost dispusă pază și protecție de stat abia în a patra zi de la publicarea rezultatelor preliminare, în seara zilei de 13 noiembrie 2016, imediat după anunțarea datelor preliminare ale turului doi de scrutin prezidențial, Igor Dodon s-a pomenit protejat de angajați ai SPPS. Atunci ordinul a fost semnat de directorul SPPS, serviciul fiind în subordinea Guvernului. Dodon a cerut însă autorităților să nu-i mai păzească locuința înainte ca el să fie învestit în funcția de președinte.
Cine dispune acordarea pazei?
În 2016 a fost modificată Legea cu privire la Serviciul de Protecție și Pază de Stat, din 2008, astfel încât președintele țării a fost lipsit de dreptul de a decide acordarea protecției demnitarilor de stat, inclusiv de a decide asupra sediilor de lucru, reședințelor și obiectelor ce se afla sub protecția SPPS.
În iunie 2019 Legea însă a fost modificată, astfel încât SPPS a trecut în subordinea președintelui țării.
Conform modificărilor, „Președintele Republicii Moldova dispune acordarea protecţiei şi altor demnitari sau membrilor lor de familie, la solicitarea scrisă a instituţiilor interesate sau din iniţiativă proprie, dacă se constată o stare de pericol sau dacă există informaţii despre organizarea de acţiuni prin care s-ar atenta la viaţa, integritatea fizică, libertatea de acţiune şi sănătatea lor”.
Igor Dodon a pierdut alegerile prezidențiale în fața candidatei PAS, Maia Sandu. Rezultatele preliminare finale arată că Maia Sandu a acumulat 57,75% (943.486) dintre voturi, iar Igor Dodon – 42,25% (690 139).