Ultima oră Guvernul propune Parlamentului instituirea stării de urgență în R. Moldova
Cabinetul de miniștri a votat marți, 30 martie hotărîrea de Guvern, care presupune transmiterea Parlamentului a unui raport al Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, privind necesitatea declarării stării de urgenţă.
„Vă propun spre examinare proiectul hotărârii de Guvern, privind adresarea către Parlamentul R. Moldova cu propunerea de instituire a stării de urgență. Proiectul a fost elaborat pe baza raportului Comisiei Situații Excepționale, recomandărilor Consiliului Suprem de Securitate, dar și discuțiilor din societate”, a declarat ministrul Justiției Fadei Nagacevschi.
„Am așteptat ca instituțiile cu mandat deplin să acționeze mai incisiv pentru gestionarea crizei pandemice. Înțeleg, nu este o decizie ușoară ca un Guvern cu competențe limitate să-i fie pusă în sarcină gestionarea unei situații excepționale, care impune adoptarea unor decizii uneori radicale, dar nu avem de ales. Dacă Parlamentul ne va accepta demersul și va institui starea de urgență sper să acționeze consolidat și să nu ne obstrucționeze activitatea”.
Nagacevschi: Starea de urgență nu presupune închiderea economiei și a țării, ci reprezintă un instument care lărgește marja de acțiune a statului. Nu indicăm termenul pentru care să fie declarată stare de urgență, în speranța că Parlamentul va indica termenul adecvat.
„Este cazul să venim cu acțiuni restrictive mai dure. Consider că este absolut necesar ca acest subiect să fie examinat la modul serios de Parlamentul R. Moldova și politicienii să își asume o parte din responsabilitate în gestionarea crizei pademice din R. Moldova, oferind Guvernului în demisie pârghii suplimentare pentru gestionarea pandemiei”, a menționat prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi.