Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ DOC. Guvernul propune…

ULTIMA ORĂ DOC. Guvernul propune Parlamentului declararea stării de urgență pe întreg teritoriul R. Moldova pentru o perioadă de 30 de zile

Guvernul propune Parlamentului declararea stării de urgență pe întreg teritoriul R. Moldova pentru o perioadă de 30 de zile, 22 octombrie–20 noiembrie curent.

„Toți pașii pe care-i întreprindem acum sunt necesari pentru a asigura securitatea energetică a țării, să putem aloca resurse financiare pentru procurarea gazelor din surse alternative și să ne asigurăm că readucem presiunea în sistemul de gaze naturale la un nivel corespunzător”, a declarat prim-ministra Gavrilița.

Potrivit documentului, în perioada stării de urgență, 22 octombrie – 20 noiembrie, Comisia pentru Situații Excepționale va emite dispoziții privind instituirea unui regim special de procurare a gazelor naturale în regim rapid; alocarea mijloacelor financiare pentru asigurarea procurării volumelor necesare de gaze naturale; adoptarea deciziilor necesare în scopul asigurării unor acțiuni rapide de asigurare cu gaze naturale, inclusiv prin derogare de la prevederile normative; dispunerea, la necesitate, a raționalizării consumului de gaze naturale și de alte resurse energetice; adoptarea deciziilor de împuternicire a furnizorilor și distribuitorilor să acționeze în scopul procurării, transportării și distribuției gazelor naturale pe întreg teritoriul țării; coordonarea activității mijloacelor de informare în masă privind informarea populației despre cauzele și proporțiile situației excepționale etc.

PAȘII CARE URMEAZĂ A FI FĂCUȚI ASTĂZI PENTRU A ACHIZIȚIONA GAZE NATURALE DIN SURSE ALTERNATIVE:

  1. Ședința Comisiei pentru Situații Excepționale va audia raportul pe sector și va lua decizia să solicite de la Guvern și Parlament instituirea stării de urgență. O altă decizie va fi instituirea unui centru de dirijare în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență pentru coordonarea fluxului de informație și gestionarea rapidă a situației.
  2. După ședința Comisiei pentru Situații Excepționale va avea loc ședința de Guvern, în care se va solicita Parlamentului instituirea stării de urgență.
  3. Prim-ministra, Natalia Gavrilița va merge în Parlament pentru a explica de ce este nevoie de instituirea stării de urgență și va solicita votul Parlamentului în acest sens.
  4. După votul în Parlament va urma o altă ședință a Comisiei pentru Situații Excepționale în care se va pune la dispoziția companiei Energocom resurse financiare și se va solicita oferte pentru volumele de gaz necesare. Oferta a fost deja publicată în această dimineață.
  5. Compania Energocom va achiziționa volumele de gaz natural care vor veni în rețeaua națională și astfel ar urma să fie readusă presiunea în sistem la una normală.

„Pe 13 octombrie CSE a constatat apariția unei situații excepționale, de alertă pe piața gazelor naturale. În pofida acțiunilor întreprinse, instrumentele folosite în acest moment nu sunt suficiente pentru depășirea situației create, iar competențele Comisiei nu oferă soluțiile și mecanismele necesare. În acest context, este necesar ca CSE să aprobe anumite măsuri, decizii urgente, în termini rapizi, ce prevăd inclusiv derogări de la actele normative, ceea ce cadrul actual nu ne permite”, a specificat secretarul de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Constantin Borosan, în cadrul ședinței Guvernului din 22 octombrie.

În R. Moldova a fost instituită stare de alertă în sectorul energetic miercuri, 13 octombrie. După ședința Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a precizat că starea de alertă este o etapă necesară pentru a preveni declanșarea unei situații de urgență și pentru a fi pregătiți de orice scenariu.

Prim-ministra, Natalia Gavrilița, a declarat pe 19 octombrie că R. Moldova începe procesul de achiziționare a gazelor naturale din „surse alternative” prin intermediul companiei Energocom. Prim-ministra Gavrilița nu a menționat însă volumul de gaze pe care Guvernul intenționează să-l cumpere și nici prețul.