Principală  —  Blog   —   UE pe înțelesul meu/ 5…

UE pe înțelesul meu 5 realizări pe care le luăm cu noi în 2025

Foto: Guvernul/ Facebook

Se scurg ultimele zile ale anului 2024. Sunt zilele în care ne facem totalurile, trecem în revistă lecțiile învățate și analizăm reușitele înregistrate. În 2024  am făcut pași importanți ca țară, precum și ca echipă, pentru a aduce Europa acasă, în R. Moldova. În ultimul articol din rubrica UE pe înțelesul mEU din acest an, ne propunem să venim cu o sinteză a evenimentelor și proceselor în care s-a antrenat R. Moldova pentru a deveni mai europeană și mai prosperă.

5. Am lansat „UE pe înțelesul mEU”

Pornim această retrospectivă asupra progresului înregistrat în 2024 pe drumul nostru spre Uniunea Europeană chiar de acasă, din redacția Ziarului de Gardă.

În luna ianuarie 2024 anunțam lansarea rubricii „UE pe înțelesul mEU” la Ziarul de Gardă. Pagina noastră din ziar, a colegiului tinerilor Ziarului de Gardă, urma să vină o dată la fiecare două săptămâni cu informații utile și de interes pentru toți cei care vor să știe ce este și cum funcționează Uniunea Europeană.

Începând de la un scurt istoric al Uniunii Europene până la analizele domeniilor sectoriale precum politicile de mediu sau cele din domeniul energetic, am scris, redactat și publicat 24 de articole privind subiecte de actualitate, care au ajuns săptămânal în casele celor peste 15 mii de gospodării abonate la ziar.

Scriem despre această reușită de echipă, pentru că ne bucură și ne onorează deopotrivă. Pentru noi, tinerii și tinerele care am locuit și studiat (sau continuăm să o facem) în Uniunea Europeană, contează să știm că putem contribui la un proces ce ne depășește propriul interes individual. Aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană este proiectul nostru de țară, iar informându-ne despre acesta, fiecare dintre noi își poate descoperi rolul său în acest proces complex, însă atât de important.

4. R. Moldova se află în plin proces de screening

În perioada februarie – mai, R. Moldova și Comisia Europeană au trecut prin procesul de screening explicativ. Timp de 4 luni, funcționarii din cadrul Comisiei Europene au explicat legislația Uniunii Europene instituțiilor naționale din R. Moldova.

Grupată în 33+2 capitole, legislația europeană a fost examinată cu atenție de peste 160 de funcționari publici, care au participat fizic la reuniunile de screening explicativ ce au avut loc la Bruxelles. Alte câteva sute de persoane au participat on-line la discuțiile menite să aprofundeze înțelegerea funcționarilor asupra acquis-ului comunitar.

Începând cu luna iulie curent, R. Moldova a trecut la o nouă etapă a procesului de screening – cea bilaterală. Acum este rândul instituțiilor noastre să explice colegilor de la Comisia Europeană unde ne aflăm privind adoptarea și implementarea acquis-ului UE.  

Din cele șase grupuri tematice de capitole (cunoscute și drept clustere), R. Moldova a reușit deja să finalizeze examinarea capitolelor din clusterul I –  Valori fundamentale. Din acest grup de capitole fac parte următoarele: Capitolul 23 – Sistemul judiciar și drepturile fundamentale, Capitolul 24 – Justiție, libertate și securitate, Capitolul 5 – Achiziții publice, Capitolul 18 – Statistici, Capitolul 32 – Control financiar. Un element-cheie privind clusterul I – Valori fundamentale, ține de faptul că cele cinci capitole din cadrul acestuia vor fi deschise la început și închise la sfârșitul negocierilor de aderare. Acest fapt permite ca subiectele ce țin de statul de drept, de criteriul politic și cel economic, să constituie miezul negocierilor și să rămână în atenția publică pe durata întregului proces.

La 3 decembrie a demarat procesul de screening bilateral pentru al doilea grup de capitole tematice. În perioada imediat următoare, urmează să prezentăm legislația națională în raport cu alte nouă capitole care vizează economia, piața internă și competitivitatea. Chiar în această săptămână, un grup de funcționari din diverse instituții publice naționale se află la Bruxelles pentru a analiza împreună cu partenerii de la Comisia Europeană legislația R. Moldova aferentă Capitolului 4 – Libera circulație a capitalului și Capitolului 7 – Dreptul proprietății intelectuale. Se preconizează că R. Moldova va finaliza procesul de screening în al doilea semestru al anului 2025.

3. Planul de creștere economică (Growth Plan) pentru R. Moldova

La 10 octombrie, aflată în vizită la Chișinău, Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat un sprijin de 1,8 miliarde de euro pentru Planul de creștere economică a Moldovei.

Planul de creștere economică reprezintă cea mai importantă formă de stimulare a economiei țării. Acesta ne va sprijini în procesul dezvoltării economiei de piață, fapt care va facilita integrarea noastră pe piața unică europeană. De la integrarea R. Moldova în zona UE „roam like at home”/ roaming la tarife ca acasă până la construcția de spitale moderne, Planul de creștere economică pentru R. Moldova vine să ne ajute să devenim mai competitivi și rezilienți în fața provocărilor.

Prin intermediul Planului de creștere, reformele demarate în vederea aderării la UE vor accelera, aducându-ne și mai aproape de calitatea de stat-membru european.

2. Prima Conferință Interguvernamentală Moldova – Uniunea Europeană

25 iunie 2024 – în orașul Luxemburg are loc prima Conferință Interguvernamentală Moldova – Uniunea Europeană. În cadrul acestei reuniuni, cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, reprezentate de miniștrii pentru Afaceri Europene sau miniștrii de Externe, împreună cu delegația R. Moldova, condusă de prim-ministrul Dorin Recean, au marcat evenimentul istoric al  deschiderii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

La Conferința Interguvernamentală, R. Moldova a acceptat cadrul de negociere propus de către Uniunea Europeană. Acesta prevede explicit faptul că aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană se va baza pe meritele noastre proprii în procesele de reformă și de îndeplinire a criteriilor de la Copenhaga, iar dinamica acesteia va deriva din progresele pe care le vom înregistra. Cadrul de negociere reiterează faptul că R. Moldova va trebui să adopte și să aplice acquis-ul comunitar la momentul aderării, cu posibilitatea acceptării anumitor măsuri tranzitorii clar prestabilite.

În cadrul Conferinței Interguvernamentale am prezentat poziția noastră generală de negociere. În acest mod, am declarat obiectivul nostru ferm de a deveni stat membru cu drepturi depline al Uniunii Europene prin angajamentul cert de a ne alinia la valorile, principiile și standardele UE. Poziția generală de negociere a R. Moldova menționează faptul că Uniunea Europeană reprezintă proiectul de pace, dezvoltare și modernizare de care ne dorim nu doar să beneficiem, ci și la care să contribuim activ. La fel, R. Moldova își asumă angajamentul clar de a se alinia treptat la acquis-ul Uniunii Europene, cu posibilitatea de solicitare a perioadelor de tranziție pentru anumite sectoare identificate pe parcursul negocierilor de aderare.

1. Integrarea europeană este înscrisă în Constituția R. Moldova

20 octombrie 2024 – în această zi, noi, cetățenii R. Moldova, am fost chemați să ne facem vocea auzită în cadrul unui referendum republican privind modificarea Constituției R. Moldova.

1 531 392 de alegători și-au exprimat opinia în cadrul referendumului. Am urmărit cu emoție numărarea voturilor în noaptea alegerilor și am răsuflat ușurați când am trecut pragul de 50%+1.

În pofida corupției politice fără precedent, a campaniilor de dezinformare și a rețelelor organizate de manipulare a opiniei publice, 50,35% dintre cetățenii care au participat la referendum au ales cinstit și conștient integrarea europeană a R. Moldova. Împreună, am înscris ziua de 20 octombrie în manualele de istorie. Următorul plan este să înscriem R. Moldova în rândul statelor membre ale Uniunii Europene.

Drept urmare a votului nostru la referendum, astăzi, Legea supremă a statului R. Moldova prevede ireversibilitatea parcursului nostru european. Indiferent de schimbările care ar putea surveni pe arena politică în anii care vor veni, integrarea europeană va rămâne obiectivul strategic al R. Moldova.

Ce înseamnă acest lucru la modul practic? Siguranța că indiferent de orientările politice și strategiile urmărite de actorii politici din R. Moldova, procesul de integrare europeană a R. Moldova va fi de neclintit.

Pe scurt, 2024 a fost un an intens, plin de provocări complexe, dar și de reușite remarcabile.

Alexandrina Garuța, Tinerii de Gardă