Principală  —  IMPORTANTE   —   Trei partide politice de opoziție…

Trei partide politice de opoziție cer explicații de la autorități după ce S.A. „Energocom” a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES. Platforma DA: „Solicităm demisia de urgență a lui Andrei Spînu și Oleg Serebrian”

Foto: moldgres.com

Reprezentanții a trei partide de opoziție din R. Moldova, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Platforma DA și Partidul Social Democrat European (PSDE) cer explicații de la autorități după ce viceprim-ministrul Andrei Spînu a anunțat că întreaga cantitate de gaze naturale livrată de concernul rus „Gazprom” în luna decembrie va ajunge în regiunea transnistreană. Astfel, reprezentanții formațiunilor politice au critica semnarea de către S.A. „Energocom” a contractului de livrare a energiei electrice cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES) pentru luna decembrie.

Platforma DA a publicat o notă informativă prin care solicită Guvernului „demisia de urgență” a ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, precum și a ministrului pentru reintegrare, Oleg Serebrian.

„(…) Autoritățile de la Chișinău au anunțat cu mult zgomot că au negociat cu autoritățile neconstituționale de la Tiraspol cedarea în favoarea acestora a întregului volum de gaze (5,7 milioane de metri cubi pe zi) pe care R. Moldova îl primește de la Gazprom. În schimb, R. Moldova urmează să primească 50% din volumul necesar de energie electrică la un preț de 73 USD/MW, ceea ce înseamnă o majorare cu 11 USD decât prețul achitat anterior. Mai mult ca atât, autoritățile de la Chișinău s-au angajat să faciliteze activitatea Uzinei Metalurgice de la Râbnița, prin emiterea autorizațiilor necesare, cât și în eventualitate, deschiderea unor conturi în băncile din R. Moldova, astfel încât, afacerile tenebre din stânga Nistrului să prospere și mai mult. Chiar și cele mai simple calcule economice arată o înțelegere în detrimentul intereselor naționale (…).

Astfel, ținând cont de prejudicierea intereselor naționale prin această decizie, precedată de licitații dubioase în domeniul energetic, incompetență, suspiciuni de corupție, fraudă și sabotaj, Platforma DA solicită: Parlamentului R. Moldova: instituirea unei Comisii speciale de anchetă pe marginea înțelegerilor dubioase din domeniul energetic. Guvernului R. Moldova: demisia de urgență a ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, precum și a ministrului pentru reintegrare, Oleg Serebrian. Organelor de drept: investigarea tuturor circumstanțelor legate de sabotaj, corupție și trafic de influență discutate în jurul situației energetice. Președinția R. Moldova: inițierea consultărilor pe marginea unui program și guvern anticriză, cu atragerea capitalului uman din afara PAS (…)”, arată un comunicat al partidului.

Între timp, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) cere Procuraturii Generale (PG) pornirea unei anchete penale pe faptul „subminării economiei naționale și susținerii separatismului”. În același timp, formațiunea politică solicită explicații de la Procuratura Anticorupție (PA) cu privire la ancheta desfășurată pe „cauza contractului semnat în octombrie 2021 cu Gazprom, care a avut drept efect limitarea volumului zilnic livrat R. Moldova și acceptarea achitării tarifelor de transport pentru tot ce depășește 5,7 mln metri cubi de gaze”, precum și „publicarea imediată a contractului semnat cu Tiraspolul”.

„Coaliția pentru Unitate și Bunăstare condamnă acțiunile Guvernului de la Chișinău de a salva regimul separatist din stânga Nistrului și de a menține R. Moldova într-o dependență critică față de Rusia. Ignorând interesul național, Guvernul actual a semnat un nou contract secret, care prevede transmiterea integrală a volumelor de gaze rusești importate de Moldovagaz S.A. către regiunea separatistă, în schimbul a 50% din volumul de curent necesar R. Moldova, produs de CTE Cuciurgan, la un preț de 73 dolari per MW.

CUB califică drept o bravadă ieftină campania Guvernului prin care a îndemnat cetățenii să suporte consecințele scumpirilor, motivate prin „asumarea prețului independenței” și „respingerea șantajului Rusiei”. Transmiterea integrală a volumelor de gaze naturale regimului separatist, la prețuri mici, în condițiile unui deficit enorm cu care se confruntă consumatorii din R. Moldova, este un act premeditat contra intereselor naționale, a economiei și a cetățenilor săi. Repornirea economiei transnistrene va menține condiții de concurență neloială mărfurilor moldovenești, iar mai multe întreprinderi pot intra în faliment în scurt timp.

În aceste condiții, CUB așteaptă clarificări urgente de la actualul Guvern: cine a purtat negocierile la Tiraspol și cine își asumă răspunderea pentru efectele sale politice și economice? Când a avut loc ședința de Guvern la care s-au discutat instrucțiunile transmise oficialilor care au „născut” aceste înțelegeri cu Tiraspolul? Care este sensul păstrării Moldovagaz care va funcționa doar pentru regimul separatist de la Tiraspol? Cine va restitui creditul oferit Moldovagaz, scadent în luna mai, 2023? Cine va primi în continuare compensațiile din facturile populației – Energocom sau Moldovagaz?”, se arată într-un comunicat al partidului.

Și Partidul Social Democrat European (PSDE) a publicat o notă informativă prin care cere explicații de la autorități în legătură cu „achiziționarea resurselor energetice și costurile acestora pentru populație”. PSDE cere:

„Publicarea contractelor de achiziționare a resurselor energetice, în particular a energiei electrice procurate de la Centrala de la Cuciurgan, cu publicarea oficială a fundamentării economico-financiare de stabilire a prețului anunțat de 73 de dolari SUA per MW în comparație cu 62$/MW în octombrie curent (în condițiile diminuări în această perioadă a prețului achiziționării gazelor din Federația Rusă), precum și a contractelor de aprovizionare cu gaze naturale din alte surse. Totodată, solicităm prezentarea publică a informațiilor documentate privind achitările ce vor fi efectuate de Moldovagaz către Federația Rusă pentru volumele de gaz livrate în stânga Nistrului și sursa de achitare.

Prezentarea raționamentului economic și politic de cedare către partea stânga a Nistrului a întregii cantități de gaze pe care o primim de la Gazprom (5,7 mln. m3 pe zi): cost – beneficiul în raport cu procurarea energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan versus energia ce poate fi contractată din România; Prezentarea publică a unei informații de sinteză asupra tuturor contractelor de aprovizionare cu gaze naturale și energie electrică, din octombrie 2021 până în prezent, care ar reflecta: părțile contractante, volumul, prețul, originea gazului, condițiile de livrare și costurile, termenii; Cerem Consiliului Concurenței investigarea posibilelor înțelegeri de cartel și combaterea practicilor anti-concurențiale de către furnizori la procurarea energiei verzi (…)”, arată un comunicat al partidului.

Întreaga cantitate de gaze naturale livrată de „Gazprom” în luna decembrie va ajunge în regiunea transnistreană după ce S.A. „Energocom” a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES) pentru luna decembrie, a anunțat sâmbătă, 3 decembrie, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Astfel, malul drept va achiziționa în luna decembrie aproximativ 204 mii MW, la preț de 73 de dolari per MWh, în schimbul a 5,7 milioane de metri cubi de gaze.

Luni dimineață, 5 decembrie, în cadrul unei conferințe de presă, viceprim-ministrul Andrei Spînu a venit cu mai multe precizări după ce a fost semnat contractul cu MGRES.

„(…) Obiectivul nostru este în primul rând, să nu uităm că suntem la început de iarnă, este să avem energie electrică, căldură și gaz pentru toți cetățenii. Eu vă rog să nu uităm de acest obiectiv primordial. Nu știu ce au declarat așa-numitele autorități (din regiunea transnistreană n.red), dar calculele noastre și aivi vreau încă o dată să vă asigur că la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale facem toate calculele atunci când luăm o decizie. Aceste calcule arată că nu are cum și nu este suficient gaz pentru a susține acele declarații. Să nu uităm care este cea mai mare provocare a țării noastre în această iarnă și pornind de la această provocare – securitatea energetică, am luat această decizie complicată, dar rațională și în interesul în primul rând al oamenilor și a economiei malului drept (…). Să nu mai aveți cumva impresia că în momentul în care luăm anumite decizii nu discutăm cu toți partenerii noștri (…)”, a declarat Spînu.

Viceprim-ministrul Andrei Spînu: „Astăzi, CSE va dispune revederea tarifului la energia electrică și ANRE va trebui să-și revadă decizia”