The Times: Kremlinul a luat deja decizia de a ataca R. Moldova, pentru a ocupa portul ucrainean Odesa dinspre vest. Reacția Ministerului Apărării
Kremlinul a luat deja decizia de a ataca R. Moldova, pentru a ocupa portul ucrainean Odesa dinspre vest. Rusia vrea să deschidă un nou front împotriva Ucrainei dinspre R. Moldova, scrie cotidianul britanic The Times, citând surse militare ucrainene.
Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, Ala Diaconu, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Apărării al R. Moldova, ne-a comunicat faptul că, actualmente, nu există indici care ar arăta că R. Moldova este în pericol, menționând că instituțiile statului sunt în regim de alarmă încă de la începerea războiului din Ucraina și monitorizează atent situația.
Există o „serie de indicatori” care indică un atac în viitorul apropiat asupra fostului stat sovietic, care are doar 3.250 de soldați în armată. O preluare reușită a controlului ar duce la deplasarea trupelor rusești dinspre vest spre portul Odesa de la Marea Neagră, în Ucraina, mai notează cotidianul britanic.
„Credem că Kremlinul a luat deja decizia de a ataca R. Moldova. Soarta R. Moldova este crucială. Dacă rușii încep să preia controlul, noi vom fi, din punct de vedere militar, o țintă mai ușoară, iar amenințarea pentru Ucraina va fi existențială”, susțin sursele militare ucrainene.
Solicitată de ZdG, Ala Diaconu, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Apărării, a declarat că toate instituțiile statului sunt în regim de alarmă încă de la începerea războiului din Ucraina și monitorizează atent situația.
„În acest moment, nu există indici care ar arăta că R. Moldova este în pericol. Aceste constatări sunt împărtășite nu doar de autoritățile moldovenești, dar și de principalii noștri parteneri internaționali. Evaluăm constant riscurile de securitate și vom comunica publicului orice modificare de situație”, a declarat Ala Diaconu.
Anterior, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat într-un interviu pentru Digi 24 că NATO anticipează acțiuni de provocare, acțiuni sub drapel fals în R. Moldova, unde sunt deja în curs de derulare încercări de destabilizare, însă nu vede riscuri militare iminente pentru țara noastră. Este vorba mai degrabă de a crea dificultăți forțelor ucrainene din vestul Ucrainei, din zona Odesa.
Totuși, Mircea Geoană a spus că Alianța Nord-Atlantică rămâne extrem de atentă în ceea ce privește sprijinul pentru țările care sunt sub o astfel de presiune, cu atât mai mult cu cât conflictul din Ucraina riscă să fie unul de lungă durată, iar Kievul trebuie să fie sprijinit nu doar pentru a-și limita pierderile, ci pentru a câștiga acest război.
Pe 26 aprilie, după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), președinta R. Moldova, Maia Sandu, a declarat că autoritățile de la Chișinău urmăresc cu precauție și vigilență evenimentele care au loc pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol. În prezent, există tensiuni între diferite forțe din regiunea transnistreană care sunt interesate de destabilizarea situației. Totodată, autoritățile de la Chișinău au condamnat „orice provocări și tentative de a atrage R. Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară”. Șefa statului a declarat că Chișinăul insistă în continuare asupra soluționării pașnice a conflictului transnistrean.
De asemenea, președinta Sandu a precizat că autoritățile de la Chișinău vor intensifica patrulele și verificările pe teritoriul țării și la frontiere, vor crește nivelul de alertă în ceea ce privește securitatea obiectivelor de infrastructură critică și a nivelului de alertă în privința securității și ordinii publice.