Testarea eficienței dezinfectanților, misiune imposibilă în R. Moldova
Pandemia de COVID-19 a făcut indispensabilă utilizarea dezinfectanților la nivel mondial, iar cererea tot mai mare a acestor produse a determinat apariția pe piață și a dezinfectanților contrafăcuți, care nu sunt eficienți împotriva luptei cu noul tip de coronavirus. Din aceste considerente, dar și pentru că pe eticheta unor produse antiseptice nu se regăsește concentrația ingredientelor, am decis să realizăm un experiment și să încercăm să testăm trei dintre cele mai populare produse autohtone de dezinfectare.
În timpul acestui experiment am constatat însă că procesul de testare nu este unul tocmai simplu, or, în R. Moldova, practic nu am găsit laboratoare care să accepte evaluarea dezinfectanților. Agenția Națională pentru Sănătate Publică, instituție responsabilă de înregistrarea produselor biocide pe piața din R. Moldova, a acceptat, inițial, testarea. La scurt timp însă, Nicolae Furtună, șeful instituției, a refuzat testarea, invocând diverse motive: „voi aveți nevoie să faceți show-uri”.
Singurii care au acceptat testarea au fost reprezentanții unei alte instituții de stat, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. Testarea celor trei produse, doar la capitolul concentrației substanței active, ne-a costat 5,7 mii lei.
Deoarece, în condițiile pandemiei, crește cererea de dispozitive medicale, la nivel mondial, a fost semnalată, în mai multe instanțe, circulația pe piață a produselor neconforme sau contrafăcute. Acest lucru a fost întâlnit și la începutul pandemiei în R. Moldova, atunci când ofițerii Direcției investigare a fraudelor economice din cadrul Inspectoratului Național de Investigație au documentat cinci cazuri de activitate ilicită privind producerea și comercializarea măștilor medicinale, dar și a gelurilor antiseptice. Totodată, pe piață sunt prezente mai multe tipuri de dezinfectanți, nu toate dintre acestea având inscripționate pe etichetă cantitatea conținută de alcool, or, pentru a fi eficienți împotriva virușilor, dezinfectanții ar trebui să conțină alcool în proporție de circa 70%. Din aceste considerente am selectat trei produse autohtone pentru a le testa.
ZdG și-a propus să testeze eficiența dezinfectanților și cantitatea de alcool din produsele antiseptice
Inițial, ZdG și-a propus să testeze eficiența dezinfectanților de pe piața din R. Moldova, precum și cantitatea de alcool conținută în produsele antiseptice. După ce am apelat însă la mai multe laboratoare din țară, am constatat că o astfel de testare amplă nu este posibilă, motiv pentru care am renunțat la verificarea eficienței produselor de dezinfectare. Nu am putut să evaluăm în cadrul mai multor laboratoare nici compoziția dezinfectanților, reprezentanții laboratoarelor declarând că nu realizează astfel de testări. Într-un final, am decis să apelăm la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), autoritatea responsabilă de înregistrarea produselor biocide. Deși, inițial, am primit un accept telefonic pentru testarea compoziției a trei produse, ulterior, șeful instituției a invocat mai multe motive pentru a refuza evaluarea dezinfectanților.
„Ce ține de compoziție, noi putem determina doar concentrația, cantitatea substanțelor active. Dacă acolo se conține alcool etilic și este declarat pe etichetă, atunci putem face și putem demonstra”, a declarat Ștefan Constantinovici, șeful secției expertiză sanitară din cadrul ANSP.
Ștefan Constantinovici a mai adăugat că ANSP poate verifica chiar și eficacitatea virucidă a dezinfectanților, doar că laboratorul era ocupat în acea perioadă, în contextul pandemiei de COVID. Într-un final, specialistul a precizat că testarea compoziției dezinfectanților este posibilă și că totul ar dura cam 2-3 zile, însă este necesară aprobarea lui Nicolae Furtună, pe atunci șef al ANSP, care a demisionat însă la 8 septembrie.
Epidemiologul-șef: „Nu putem să ne ocupăm de asta”
Apelat ulterior telefonic, Nicolae Furtună, a refuzat să dea curs solicitării noastre, invocând mai multe motive. Inițial, acesta a menționat că există reguli de colectare a mostrelor și, deși i-am comunicat că știm care sunt acestea și că vom putea prezenta dezinfectanții sigilați, însoțiți de bonurile de plată de la farmaciile de la care i-am procurat, Furtună a refuzat să accepte solicitarea noastră.
„Nu putem să ne ocupăm de asta. Pentru noi, astăzi, asta nu este obiectiv și nu este necesitate stringentă. Eu am COVID-ul care mă dă jos de pe picioare”, a declarat Furtună.
După mai multe insistențe, dar și pus în fața declarației că am primit acceptul lui Ștefan Constantinovici, epidemiologul-șef, Nicolae Furtună, a intervenit cu o nouă scuză: „încărcătura laboratoarelor”, deși Constantinovici ne comunicase anterior că un laborator din cadrul Agenției ar fi liber și disponibil pentru testarea dezinfectanților. „Voi aveți nevoie să faceți show-uri”, a conchis Furtună.
Câteva zile mai târziu după refuzul telefonic, directorul ANSP ne-a expediat și un răspuns oficial în care, de această dată, a invocat un nou motiv pentru a refuza testarea dezinfectanților.
„Componența substanțelor active în produsele biocide supuse înregistrării este parte componentă a recepturii produselor, declarată de producător cu prezentarea rezultatelor testărilor respective, efectuate în laboratoarele acreditate. La etapele de producere, respectarea valorii indicatorului de activitate a substanței active ține de obligativitatea producătorului și este un indicator de calitate al produsului care este determinat de laboratoarele acreditate în domeniul determinării calității produselor chimice cu utilizarea metodelor, declarate de producător în documente de producere. În acest context, vă comunicăm că ANSP nu este acreditat pentru testarea chimică a substanțelor active în produse biocide”, se menționează în răspunsul semnat de Nicolae Furtună.
După refuzul reprezentanților ANSP, am apelat la mai multe laboratoare din țară, inclusiv private, dar și la cele universitare, însă toate au declarat că NU pot testa dezinfectanți. Într-un final, am încheiat un acord cu Agenția Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale (AMDM), reprezentații căreia s-au arătat dispuși, contra cost, să determine concentrația de alcool etilic în cei trei dezinfectanți selectați de către ZdG.
Virusul, învins de dezinfectanții cu o concentrație de 70% de alcool
Am decis să testăm cantitatea de alcool din dezinfectanți în contextul recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) care a precizat că pentru ca un dezinfectant să fie eficient împotriva noului tip de coronavirus, acesta trebuie să fie pe bază de alcool în proporție de minim 70%.
Marcela Chilianu, șefa Serviciului Sanitar Epidemiologic a Spitalului Clinic Republican (SCR) „Timofei Moșneaga”, subliniază că pe piață există diferite tipuri de dezinfectanți, cu diferite concentrații, însă cei pe bază de alcool sunt printre cei mai eficienți împotriva noului tip de coronavirus.
„Pentru COVID-19 se recomandă a fi folosit un dezinfectant pe bază de alcool. S-a demonstrat că alcoolul, în calitate suficientă, aduce la denaturarea membranei proteice și este mai efectiv împotriva COVID”, precizează Marcela Chilianu.
Cât privește tipurile de dezinfectanți, Marcela Chilianu declară că acestea pot fi împărțite în două mari categorii: cele cosmetice și cele pentru uz medical, care se mai numesc și biocide. Diferența dintre cele două categorii este materializată prin certificările și testările la care dezinfectanții au fost supuși.
„Un dezinfectant cosmetic nu are astfel de testări, sau dacă și le are, acestea sunt niște testări mici. Totodată, dezinfectanții cosmetici nu sunt atât de toxici și pot fi folosiți pe scară largă de către consumatori. Dar, în instituțiile medicale trebuie neapărat să fie folosite produse antiseptice care sunt testate, pentru că ele au o cantitate mai mare de soluție dezinfectantă, însă asta înseamnă, automat, că acestea sunt și mai toxice”, declară Chilianu.
Produsele selectate pentru testare
În procesul de selectare a dezinfectanților pentru testare, am decis să alegem trei produse autohtone, două dintre care au câștigat cele mai multe contracte cu spitalele din țară, dar și un gel antibacterian, găsit pe larg în farmacii.
Unul dintre dezinfectanții testați a fost „ChemiDEZ Skin Gel”, produs de către „Chemix Grupp” SRL, pe a cărui etichetă nu este indicată cantitatea de alcool conținută. Potrivit unor specificații tehnice, prezentate în cadrul unei achiziții publice, „Chemix Grupp” indică o concentrație de 72% etanol în compoziția „ChemiDEZ Skin Gel”.
Firma „Chemix Grupp” a fost fondată în 2008 și îl avea în calitate de proprietar, până nu demult, pe consilierul municipal socialist, Dinari Cojocaru, tot el fiind finul de cununie al fratelui președintelui R. Moldova, Alexandru Dodon. În iunie 2020, cota de 66% a lui Dinari Cojocaru a ajuns la o oarecare Cristina Franțuz, o tânără în vârstă de 28 de ani din Bălți.
L-am contactat telefonic pe Dinari Cojocaru, pentru a afla de ce a renunțat la cota de 66% și cine este cea care a preluat afacerea, însă acesta a precizat că nu oferă interviuri, iar la mesaje nu a răspuns. Contactat telefonic, și directorul financiar al „Chemix Grupp” a refuzat să ne ofere detalii despre cine este noua fondatoare a companiei.
Cel de-al doilea dezinfectant selectat a fost „Farmol-Cid”, găsit pe larg în mai multe spitale, dar și farmacii. Spre deosebire de primul produs selectat, pe eticheta acestuia este indicată concentrația de alcool în proporție de 73%.
„Farmol-Cid” este produs de SRL „Luxfarmol”, o companie rezidentă a zonei economice libere „Tvardița”, care a fost înregistrată în 2008. Fondatori ai companiei figurează Maria Bacova (50%) și SRL „Distrimed” (50%), fondată și administrată de către un oarecare Gheorghe Apostol.
Ultimul produs selectat pentru testare a fost gelul antibacterian pentru mâini „Cosmeplant”, fabricat de către „Viorica Cosmetic” SA. Deși produsul are trecut alcoolul în lista ingredientelor, producătorul nu a indicat concentrația acestuia.
„Viorica Cosmetic” face parte din grupul „DAAC Hermes”, specializat în importul de autoturisme, al cărui președinte este consilierul socialist Vasile Chirtoca. Omul de afaceri a candidat la primăria capitalei din partea Partidului Comuniștilor la alegerile locale din 2015, însă a acces în primărie în calitate de consilier municipal. În 2019, Chirtoca a ajuns să fie al doilea în lista Partidului Socialiștilor, iar în urma alegerilor noi, a acces, din nou, în Consiliul Municipal.
Costul testării a trei produse — circa 6 mii de lei
Anatastia Babileva, șefa laboratorului pentru controlul Calității Medicamentelor din cadrul AMDM, ne-a comunicat că testarea produselor a fost efectuată prin intermediul unei metode recomandate de către OMS, și anume, cromatografia gaz-lichid. La modul practic, această metodă este utilizată pentru separarea și analiza unor compuși care pot fi volatizați fără descompunere.
Deși, inițial, responsabilii de la AMDM ne-au comunicat că testarea ar urma să dureze vreo lună, rezultatele au fost gata în doar o săptămână. Verdictul – toate cele trei produse sunt conforme.
Potrivit rezultatelor oferite de către specialiștii de la AMDM, conținutul de etanol în produsele „ChemiDEZ Skin Gel” și „Farmol Cid” este de 70%, limita minimă recomandată pentru lupta cu virusul COVID-19, iar cantitatea de etanol a gelului antibacterian – 71%. În lipsa altor laboratoare alternative, ZdG nu a putut repeta testarea dezinfectanților pentru a compara rezultatele obținute.
Testarea celor trei produse a costat, în total 5,7 mii lei, asta în timp ce salariul mediu pe economie este de circa 7,6 mii de lei.
Liderii la licitații
În perioada pandemiei, produsele dezinfectante au fost unele dintre cele mai solicitate bunuri de către instituțiile medicale din țară. Criza de pe piața dezinfectanților la nivel internațional a afectat și R. Moldova, mai ales în condițiile în care importatorii au fost descurajați să mai aducă marfă de peste hotare în legătură cu o hotărâre de Guvern prin care agenții economici au fost restricționați să-și pună un adaos comercial de pe urma căruia să poată avea profit. În aceste circumstanțe, producătorii autohtoni de dezinfectanți au devenit indispensabili nu doar pentru sistemul medical din țară, dar și pentru alte instituții, inclusiv pentru simpli cetățeni.
O simplă analiză a informațiilor disponibile pe tender.health, o platformă deschisă care stochează datele privind achizițiile publice în domeniul sănătății pentru combaterea COVID-19 în R. Moldova, arată că instituțiile medicale din țară au cumpărat, în această perioadă, produse dezinfectante de la doi mari lideri de pe piața autohtonă.
Unul dintre cei mai populari dezinfectanți care au ajuns în spitalele din R. Moldova este „Farmol-Cid”, unul dintre produsele testate de către ZdG. Dezinfectanții au ajuns în instituțiile medicale prin intermediul mai multor furnizori, cum ar fi „Distrimed” SRL, „Dita EstFarm” SRL sau „Romedcom” SRL. Conform datelor de pe portalul tender.health, care însă sunt incomplete, doar în perioada martie – mai, în spitalele din țară au fost livrați dezinfectanții „Farmol-cid” în valoare de circa 350 de mii de lei. Contactat telefonic, Gheorghe Apostol, unul dintre fondatorii „Luxfarmol”, a precizat că produsele „Farmol-Cid” au ajuns să fie livrate în spitale datorită prețului mic comparativ cu cel al competitorilor.
În spitale au fost solicitați și dezinfectanții „Chemidez Skin Gel&Lichid” și „Pasdez”, produse de către „Chemistry Trading” SRL, firmă care figurează ca și producătoare a dezinfectanților fabricați de către „Chemix Grupp” SRL. La fel ca și în cazul „Farmol-Cid”, conform datelor disponibile de tender.health, doar în perioada martie-mai, spitalele au procurat dezinfectanții de marca „Chemidez Skin” în valoare de circa 837 mii de lei.
ZdG a scris, în aprilie, curent, că unul dintre beneficiarii crizei provocate de coronavirus a fost anume compania consilierului Dinari Cojocaru, ai cărui dezinfectanți au fost utilizați în majoritatea instituțiilor medicale din țară. Dezinfectanții fabricați de „Chemix Grupp” și produși de „Chemistry Trading” au fost printre principalii beneficiarii ai licitației pentru achiziționarea centralizată de dezinfectanți pentru toate spitalele din țară pentru 2020, anunțată în decembrie 2019 și finalizată cu desemnarea câștigătorilor în martie 2020.
În iulie 2020, produsele Chemistry Trading SRL au fost, din nou, desemnate câștigătoare în cadrul licitației centralizate pentru procurarea dezinfectanților pentru combaterea COVID-19, necesare conform necesităților instituțiilor medico-sanitare din R. Moldova. Potrivit rezultatelor achiziției, făcute publice de către Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS), compania „Dezmed-CV” SRL urmează să livreze în spitalele din țară circa 1,1 milioane de litri de „Virodez”, un produs pentru dezinfectarea și curățarea suprafețelor și dispozitivelor medicale. Produsele Chemistry, ce urmează a fi livrate instituțiilor medico-sanitare din R. Moldova, se ridică la valoarea totală de circa 366 de mii de lei.
Procedura de înregistrare a dezinfectanților
În R. Moldova autoritatea responsabilă de înregistrarea produselor biocide este ANSP. Reprezentanții Agenției susțin că procedura de înregistrare este una riguroasă și nicidecum una simplă.
„Pentru înregistrarea produselor biocide, agentul economic sau reprezentantul companiei trebuie să prezinte către ANSP o cerere cu privire la înregistrare și un set de documente necesare pentru înregistrare”, declară Natalia Capsamun, medic epidemiolog, precizând că documentele sunt analizate de către o comisie din care fac parte experții ANSP, ai Agenției Mediului și ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).
În cazul în care producătorul este autohton, ANSP-ul testează produsele dezinfectante. În cazul în care producătorul este străin, acesta prezintă, odată cu cererea de înregistrare și testările efectuate asupra produsului, care trebuie realizate în laboratoare acreditate la nivel internațional.
Potrivit Regulamentului sanitar privind stabilirea condițiilor de plasare pe piață a produselor biodistructive, cererile pentru înregistrarea produselor trebuie soluționate de către ANSP în termen de 120 de zile. În iunie curent, Guvernul condus de premierul Chicu, a aprobat însă un nou Regulament sanitar privind punerea la dispoziție pe piață și utilizarea produselor biocide. Una dintre cele mai importante prevederi ale acestui regulament implică micșorarea termenului în care un agent economic își poate înregistra produsul – de la 120 la 30 de zile.
Totodată, agenții economici pot apela la înregistrarea provizorie. Mai exact, ANSP poate permite, pentru o perioadă de maxim 120 de zile, punerea la dispoziție pe piață a unui produs biocid care nu îndeplinește condițiile de înregistrare, în vederea utilizării limitate a acestuia, în condițiile în care este necesară utilizarea acestora în condițiile existenței unui pericol pentru sănătatea publică. Reprezentanții ANSP ne-au comunicat că, în perioada pandemiei, au fost înregistrate provizoriu mai multe produse biocide, dar au evitat să ne ofere denumirea și cifra exactă.