Țările din formatul NB8, declarație privind situația energetică din R. Moldova: „Ne menținem angajamentul ferm de a sprijini țara în gestionarea provocărilor energetice actuale”
Reprezentanții țărilor din formatul NB8 au publicat marți, 7 ianuarie, o declarație prin care își arată sprijinul față de R. Moldova „în gestionarea provocărilor energetice actuale”. NB8 susține că decizia concernului rus „Gazprom” de a sista livrările de gaze naturale către țara noastră urmărește „subminarea stabilității politice și economice din R. Moldova”.
Din formatul Nordic-Baltic 8 (NB8) fac parte Danemarca, Estonia, Finlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Norvegia și Suedia.
Astfel, reprezentanții celor opt țări susțin că vor colabora cu Comisia Europeană și cu alți parteneri-cheie pentru a intensifica asistența internațională pentru R. Moldova.
„Felicităm autoritățile moldovenești pentru măsurile pe care le-au luat pentru a asigura stabilitatea aprovizionării cu gaze și electricitate în aceste circumstanțe dificile (…). Îmbunătățirile recente ale infrastructurii și creșterea capacităților de transport au sporit în mod semnificativ reziliența Moldovei la presiunile energetice externe, reflectând angajamentul țării de a-și consolida securitatea energetică.
Ne menținem angajamentul ferm de a sprijini Moldova în gestionarea provocărilor energetice actuale și în avansarea reformei sectorului său energetic. Aceste eforturi sunt esențiale nu numai pentru dezvoltarea durabilă a Moldovei, ci și pentru stabilitatea întregii regiuni, în special având în vedere obiectivele mai largi ale Europei în materie de securitate energetică și agresiunea rusă continuă împotriva Ucrainei”, se menționează în declarație.
Într-un mesaj pe platforma X, ministrul de Externe al R. Moldova, Mihai Popșoi, le-a mulțumit miniștrilor de Externe din formatul Nordic-Baltic 8 (NB8) pentru sprijinul anunțat.
„Vă mulțumim, dragi prieteni! Puterea noastră este în unitatea noastră! Într-o declarație comună, țările NB8 promit să colaboreze cu Comisia Europeană și alți parteneri pentru a intensifica asistența internațională pentru Moldova”, a scris ministrul.
Thank you, dear friends! Our strength is in our unity! In a joint statement, #NB8 countries pledge to work with the @EU_Commission & other partners to step up international assistance to #Moldova. pic.twitter.com/uPWUoEyPoY
— Mihai Popșoi (@MihaiPopsoi) January 7, 2025
Compania rusă „Gazprom” a suspendat livrarea gazelor naturale către „Moldovagaz” începând cu data de 1 ianuarie 2025. În legătură cu potențiala criză umanitară în regiunea transnistreană din cauza nerespectării de către Federația Rusă a contractului livrărilor de gaze naturale consumatorilor din stânga Nistrului, R. Moldova se află în stare de urgență începând cu 16 decembrie 2024.
Luni, 6 ianuarie, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis că localitățile din Zona de Securitate, care sunt controlate de autoritățile constituționale, dar suferă din cauza crizei energetice din regiunea transnistreană, vor fi asigurate cu energie electrică și gaze naturale din dreapta Nistrului.
Astfel, pentru localitățile Varnița și Copanca, compania Premier Energy urmează să creeze infrastructura necesară pentru a le conecta la rețeaua sa. Lucrările vor dura minim 10 zile pentru Copanca și minim 25 de zile pentru Varnița.
Totodată, va fi asigurată racordarea la rețelele de gaze naturale gestionate de către operatorii de distribuție licențiați din cadrul grupului SA „Moldovagaz” a consumatorilor finali din s. Pohrebea, s. Coșnița, s. Pîrîta, s. Doroțcaia, s. Molovata Nouă, s. Roghi, s. Cocieri, s. Corjova și s. Vasilievca din r-nul Dubăsari, s. Hîrbovăț și s. Varnița din r-nul Anenii Noi, s. Fîrlădeni, s. Hagimus şi s. Copanca din r-nul Căușeni.