Principală  —  IMPORTANTE   —   Tabletele pentru deputați au fost…

Tabletele pentru deputați au fost montate, sistemele informaționale testate, dar votarea se face tot cu mâna ridicată

Foto: agora.md

Tabletele pentru deputați, necesare în procesul de vot electronic, au fost furnizate Parlamentului, acestea fiind deja instalate în sala de ședințe. Totuși, sistemul de vot electronic nu funcționează întrucât dezvoltatorul nu a pus la punct întreg softul necesar.

În cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului deputatul PAS, Mihai Popșoi, s-a arătat nedumerit de ce sistemul de vot electronic nu funcționează, întrucât recent s-au testat sistemele informaționale.

„Am înțeles că au fost testate sistemele informaționale și parcă urma mâine-poimâine să votăm electronic. La ce etapă este procesul? Că întârzie este puțin spus”, a întrebat Mihai Popșoi.

Secretarul general al Parlamentului, Adrian Albu, a precizat că implementarea sistemului de vot electronic va fi posibilă până la sfârșitul anului curent, întrucât dezvoltatorul nu a pus la punct întreg softul necesar.

„Cu părere de rău, dezvoltatorul încă nu este gata să ne predea acest soft și s-a extins programul până la sfârșitul anului. Este problema dezvoltatorului, nu a Secretariatului Parlamentului”, a precizat Albu.

Oficialul a precizat pentru ZdG că tabletele au fost livrate instituției pe 1 iunie curent și instalate pe parcursul aceleiași luni.

„Este în interesul tuturor ca acest sistem să funcționeze, nu să facem unu, iar peste o săptămână să se spună că nu funcționează. Ne trebuie un sistem funcțional. Măcar asta s-o facem în acest Parlament”, a comentat și președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

De menționat că tabletele pentru deputați, necesare în procesul de vot electronic, au fost livrate cu întârziere din cauza efectelor pandemiei la nivel internațional.

Compania „Fors-Computer” a câștigat anterior licitația repetată cu privire la procurarea tabletelor pentru Parlament. Agentul economic a câștigat anterior aceeași licitație, însă nu și-a îndeplinit obligațiile. Secretarul general al Legislativului declara atunci că livrarea dispozitivelor nu a a avut loc, de fapt, „din vina producătorului, care nu avea suficiente segmente Intel”.

Deputații au testat sistemul electronic de vot în 2014, care a eșuat, fiind necesari bani suplimentari, oferiți ulterior de PNUD.