„Sunt interesată să construiesc niște poduri pentru turul II”. Maia Sandu spune cu cine discută pentru a obține susținere la prezidențiale
Candidata desemnată de PAS pentru alegerile prezidențiale, Maia Sandu, afirmă că discută cu mai mulți lideri politici și primari de la diverse formațiuni despre sprijinul pe care ar putea aceștia să i-l ofere pentru turul II al scrutinului.
Ea a confirmat, în cadrul ediției din 4 septembrie a emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova, că s-a întâlnit ieri, la inițiativa acestuia, cu liderul PDM, Pavel Filip, cu care spune că a vorbit despre „îngrijorările în raport cu alegerile prezidențiale”, menționând că democrații nu au luat încă o decizie cu privire la participarea la scrutin.
Politiciana a precizat că i se pare firesc să discute cu lideri politici și primari despre susținerea în turul II, pentru că „chiar dacă fiecare partid are candidat în primul tur, e clar că vor lucra pentru propriul candidat, dar în turul II sunt interesată să construiesc niște poduri pentru turul II”.
Cât despre faptul că sunt mulți pretendenți de dreapta, președinta PAS a menționat că „e democrație, avem de unde alege”.
„Noi am spus dintotdeauna că avem un singur oponent în această campanie – Igor Dodon – și o să luptăm doar împotriva lui. Sperăm că și ceilalți candidați de pe centru-dreapta vor avea o asemenea atitudine, dar fiecare decide pentru el”, a accentuat aceasta, adăugând că ultima dată s-a întâlnit cu Andrei Năstase acum o săptămână, întâmplător, și au discutat „aceste subiecte”.
Totodată, Maia Sandu a precizat că discuțiile despre identificarea unui candidat comun sunt „mai simple” cu blocul electoral UNIREA, dar este un dialog „mai complicat” cu PUN.
„Înțeleg, în primul tur fiecare vrea să dovedească faptul că el este cel care va ajunge în turul II, sper că în turul II discuțiile vor fi mai simple”, a completat aceasta.
Politiciana a mai declarat că PPE, condus de Donald Tusk, a îndemnat PAS, Platforma DA și PLDM „să nu ne batem între noi, să nu ne transformăm în oponenți politici”.
Joi, 3 septembrie, au fost înregistrate grupurile de inițiativă propuse de șapte candidați desemnați pentru a participa la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie – Tudor Deliu (PLDM), Renato Usatîi (Partidul Nostru), Andrei Năstase (Platforma DA), Maia Sandu (PAS), Octavian Țîcu (PUN), Andrian Candu („Pro Moldova”) și Dorin Chirtoacă (Blocul electoral UNIREA), iar cele ale lui Ion Costaș și Aleksandr Kalinin au fost respinse, ultimul înaintând astăzi altă cerere.
Despre intenția de a candida independent la prezidențiale a anunțat astăzi și Constantin Oboroc.
Conform prevederilor Codului electoral, pentru a fi înregistraţi de CEC, toţi candidaţii la funcţia de preşedinte al R. Moldova depun liste de subscripţie, care conţin semnăturile a cel puţin 15000 şi nu mai mult de 25000 de alegători din cel puţin jumătate din numărul unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul doi ale Republicii Moldova. Se consideră conforme cu această prevedere unităţile administrativ-teritoriale de nivelul doi ale R. Moldova în care au fost colectate nu mai puţin de 600 de semnături.
Alegerile prezidențiale sunt programate pentru 1 noiembrie. Perioada de desemnare și colectare a semnăturilor susținătorilor candidaților la alegerile pentru funcția de președinte al R. Moldova este 1 septembrie – 1 octombrie.