Statele UE vor achiziționa în comun gaze naturale, gaze lichefiate și hidrogen. Platforma de achiziție, deschisă și pentru R. Moldova. Reacția MAEIE – DOC
Consiliul European a aprobat o declarație prin care a reiterat angajamentul statelor UE de a achiziționa în comun gaze naturale, gaze lichefiate și hidrogen. Platforma de achiziție va fi deschisă pentru țările din Balcanii de Vest, precum și pentru cele trei țări asociate UE – R. Moldova, Georgia și Ucraina.
Uniunea Europeană își afirmă angajamentul de a elimina treptat dependența de importurile de gaze, petrol și cărbune din Rusia cât mai curând posibil. Un plan în acest sens urmează să fie elaborat de Comisia Europeană până la sfârșitul lunii mai 2022.
Totodată, Uniunea Europeană concluzionează faptul că prețurile ridicate la energie au un impact din ce în ce mai negativ asupra cetățenilor și întreprinderilor, fiind agravat și de agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei.
În context, Consiliul European și-a anunțat angajamentul de a fi alături de R. Moldova.
„Recenta sincronizare a fluxurilor de energie electrică din Ucraina și R. Moldova cu rețelele de electricitate ale UE este o realizare remarcabilă (…). Securitatea energetică și neutralitatea climatică pot fi atinse doar dacă Uniunea Europeană se bazează pe o piață internă a energiei electrice robustă și complet interconectată și pe o piață a carbonului care funcționează bine. Consiliul European a discutat despre modul în care se pot avansa lucrările privind monitorizarea și optimizarea funcționării acestora”, se arată în declarație.
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova (MAEIE) salută Concluziile Consiliului European din 24 și 25 martie, în Declarația finală a căruia este inclus angajamentul statelor membre de a achiziționa în comun gaze naturale, gaze lichefiate și hidrogen.
„Odată constituită, noua platformă va fi disponibilă atât statelor din Balcanii de Vest cât și celor trei țări asociate cu Uniunea Europeană, inclusiv Republicii Moldova. Este o realizare importantă pentru țara noastră și care va facilita în viitor achizițiile de gaze naturale. Totodată, Moldova va continua eforturile de sporire a rezilienței în sectorul energetic, cu accent pe diversificarea surselor de energie și sporire a eficienței energetice”, a declarat ministrul de Externe, Nicu Popescu.