Starea de urgență expiră ASTĂZI. Guvernul anunță că are la îndemână instrumentele necesare pentru a acționa în cazuri excepționale, fără a prelungi măsura
Starea de urgență instituită în R. Moldova expiră astăzi, 30 decembrie. Autoritățile au anunțat că măsura nu va mai fi prelungită după această dată, întrucât au pregătit mai multe pachete legislative care să permită gestionarea unor situații în afara stării de urgență.
În prezent, Guvernul are la îndemână instrumentele necesare pentru a acționa în cazuri de urgență, fără instituirea măsurii de stare excepțională, a declarat recent la postul public de televiziune Moldova 1, președintele Parlamentului, Igor Grosu. Oficialul a precizat că Legislativul nu va mai prelungi starea de urgență, instituită odată cu declanșarea războiului din Ucraina, notează moldova1.md.
„După expirarea stării de urgență actuale nu o mai extindem. Înțelegem că nu mai poate fi extinsă. De aceea am transpus, că vorbim de securitatea energetică, că vorbim de protejarea spațiului informațional, că vorbim de protejarea pieței de cereale, că vorbim de Legea Magnitsky. Persoanele care sunt sub sancțiuni. Deci, deja o parte din aceste instrumente sunt transpuse în legile ordinare (…). Rămân ultimele detalii pe dimensiunea energetică și Guvernul are tot instrumentariul la îndemână pentru a acționa, fără a recurge la situația de urgență”, a precizat șeful Legislativului, conform sursei citate.
Anterior, premierul Dorin Recean a precizat că cele 12 posturi TV cu licențele suspendate nu vor putea emite nici după încheierea stării de urgență.
„Eu și anterior am vorbit că Guvernul pregătește și a adoptat mai multe pachete legislative care să permită Guvernului să gestioneze astfel de situații, în afara stării de urgență. Prin urmare, cele 12 televiziuni care sunt despre propagandă și despre finanțare ilegală, despre propagandă și deservirea unor grupări criminale nu vor putea să emită în eter mai departe”, a menționat Recean.
Potrivit unui document în posesia căruia a intrat Ziarul de Gardă, Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională din cadrul Agenției de Investiții a impus „sistarea temporară a valabilității actelor permisive ale companiilor” care gestionau canalele de televiziune cu licența suspendată.
Aceasta este măsură identificată de autorități pentru ca televiziunile cu licență suspendată să rămână în afara grilei TV și după suspendarea stării de urgență. Potrivit surselor ZdG, scrisoarea a fost transmisă companiilor distribuitoare de servicii media audiovizuale.
Ultima dată, starea de urgență în R. Moldova a fost prelungită pentru 30 de zile, începând cu data de 1 decembrie. Ministrul afacerilor interne, Adrian Efros, a declarat în plenul Parlamentului că autoritățile de la Chișinău în continuare trebuie să ia în calcul „orice scenariu în legătură cu evoluția acțiunilor militare, implicarea factorului extern, precum și potențialele consecințe alea acestora asupra R. Moldova”.
Starea de urgență pe întreg teritoriul țării a fost declarată de către Parlament pe 24 februarie 2022 (ziua când Rusia a invadat Ucraina, n.red.), la propunerea Guvernului R. Moldova, pentru a permite luarea deciziilor prompte și gestionarea eficientă a riscurilor și amenințărilor care pot apărea, potrivit unei note informative a Legislativului.