Spînu, despre construcția liniei electrice aeriene pe direcția Vulcănești – Chișinău: „Vom fi conectați la o linie de tensiune înaltă cu România”
Construcția liniei electrice aeriene pe direcția Vulcănești – Chișinău va spori securitatea aprovizionării cu energie electrică a R. Moldova. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă de către ministrul Insfrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.
„Prin acest proiect va spori securitatea aprovizionării cu energie electrică, vom fi conectați la o linie de tensiune înaltă cu România. Prin această linie electrică se va putea livra aproximativ 600 Megawatt de energie electrică”.
Potrivit lui Spînu, consumul total maxim al R. Moldova este de aproximativ 1 100 de Megawatt pe întreg teritoriul țării, dintre care 800 pentru malul drept al Nistrului.
„De asemenea, R. Moldova va deveni parte a unei pieți energetice competitive și sigure, atât la nivel național cât și la nivel regional european, ceea ce în final va însemna un preț mai mic pentru energia plătită de moldoveni și securitatea livrărilor garantată”, a spus vicepremierul.
Contractul de construcție a liniei electrice aeriene de 400 kV de transport a energiei electrice pe direcția Vulcănești – Chișinău a fost semnat între Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE) şi compania indiană KEC International, desemnată câștigătoare a licitației internaționale.
„Contractul a fost atribuit către KEC International – companie multinațională, al doilea cel mai mare producător de piloni de transmisie a energiei electrice din India și una din cele mai mari companii din lume de construcție a liniilor de transport de energie electrică”.
Contractul de construcție a liniei electrice aeriene a fost semnat pe 12 noiembrie curent.