Principală  —  IMPORTANTE   —   SONDAJ/ Starea excepțională: o decizie…

SONDAJ Starea excepțională: o decizie anti-Covid sau anti-anticipate?

De la 1 aprilie până pe 30 mai, în R. Moldova a fost instituită starea de urgență. S-a întâmplat după ce Parlamentul a eșuat în cea de-a doua tentativă de alegere a unui nou guvern și a lăsat ușile deschise spre anticipate. Starea de urgență a fost votată pe 31 martie de către deputații PSRM și de cei din platforma parlamentară „Pentru Moldova”. Opoziția s-a opus, calificând decizia drept una politică, în situația în care, pe perioada stării de urgență, legea nu admite dizolvarea parlamentului. Socialiștii resping acuzațiile și susțin că instituirea stării de urgență nu are vreo conotație politică și doar oferă „pârghii” suplimentare Guvernului în demisie în lupta cu pandemia.

Ecaterina Mardarovici, Clubul Femeilor „50×50”

Starea de urgență este o decizie politică. Dovadă este modul și graba cu care a fost votată ea de majoritatea toxică din Parlament. Dacă era o îngrijorare sinceră pentru diminuarea pandemiei, am fi avut și votul opoziției… Decizia a avut ca scop amânarea alegerilor anticipate și păstrarea accesului la banii publici. Vaccinul se cumpără pe bani mari, iar „șmecherii’’ în astfel de situații vor face bani… Acum, cel mai important lucru pe care trebuie sa-l facă opoziția parlamentară și cea extraparlamentară, dar și societatea civilă care monitorizează activitatea instituţiilor publice, e să stăm cu ochii pe modul în care sunt cheltuiți banii publici și bunurile publice. Cât privește argumentul despre instituirea stării de urgență anti-Covid este o poveste pentru cei care au insomnie.

Alexei Busuioc, membru CALM

Este o decizie sută la sută anti-anticipate. COVID-ul este un fel de paravan. Având frică că vor pierde alegerile, socialiștii au înscenat această „grijă față de cetăţeni” și protejarea lor de pandemie. Duminica aceasta au avut loc alegeri parlamentare în Bulgaria. Având asigurate toate măsurile antiepidemice de protecţie, alegerile s-au desfășurat fără probleme. Socialiștii fac panică pe loc gol. Noi avem nevoie de schimbări urgente la guvernare. Iar asta înseamnă că avem nevoie de anticipate.

Ion Negrei, istoric

Decizia este una împotriva anticipatelor. Ca ea să fi fost una antiepidemică, guvernul trebuia să prezinte parlamentului, pe 31 martie, nu doar solicitarea de instituire a stării de urgență, ci și un plan de acțiuni, cu un buget clar de cheltuieli… Guvernul a venit cu un plan de acțiuni abia peste câteva zile și acela formal, pentru care personal prim-ministrul Ciocoi și-a cerut scuze. Nu despre plimbările prin parcuri trebuie să fie planul de acțiuni, ci despre cantitățile de vaccin care trebuie cumpărate: când, de unde, din ce bani? Preparate, echipamente medicale, aparataj de oxigenare, soluții alternative… A trecut o săptămână, ce s-a schimbat? Nimic, pentru că interesul nu ăsta le este. Interesul trilateralei Dodon-Șor-Sîrbu a fost să amâne anticipatele pe cât mai târziu, ca să aibă timp să se pregătească de ele.

Alecu Reniță, Asociația „Parlamentul-1990”

Pandemia face prăpăd. Peste 5 mii de oameni morți. Fără sacrificiul medicilor, pierderile s-ar fi dublat sau triplat. Autorul acestui genocid este Dodon, asistat de gruparea socialistă și șoristă din Parlament și Guvern. Dacă Dodon nu se instala, la început, în fruntea comisiei de combatere a pandemiei, ci îi lăsa pe medici să administreze starea de lucruri, procesele de răspândire a bolii nu ajungeau unde au ajuns. În ansamblu, toate partidele parlamentare au manifestat o neglijență crasă față de pandemie. Starea de urgență votată de clanul Dodon-Șor nu are nimic în comun cu pandemia și cu diminuarea consecințelor acesteia. Încă până la 24 decembrie 2020, era clar că Dodon-Șor-Plahotniuc nu vor anticipate. Fățărnicia lor și pretinsa disponibilitate de a merge la anticipate nu urmărea alt scop decât să înșele naivii din opoziție, să adâncească criza pandemică, economică și socială, să crească revolta în societate și s-o compromită pe Maia Sandu. Din păcate, cu foarte mici excepții, în opoziție nu avem oameni de stat, cu viziuni și strategii de a învinge clanul Dodon-Șor, asistat masiv de serviciile secrete rusești. Au trecut mai mult de 3 luni de când alegătorii l-au gonit pe Dodon de la Președinție, iar el conduce și dă sarcini Guvernului și Parlamentului. Dodon trebuie izolat urgent și dat pe mâna justiției. După izolarea sa, banda de corupți din Parlament și Guvern se va destrăma și vor apărea posibilități reale ca pandemia, prin vaccinare masivă, să fie diminuată și în vară-toamnă să fie organizate alegeri anticipate.

Pentru conformitate, P.G.