SONDAJ R. Moldova – „statul de drept” promis de 25 de ani și care nu există. Cum depășim impasul?
Luni, 19 aprilie, la Strasbourg, a fost lansat oficial cel de-al treilea Plan de acțiuni al Consiliului Europei (CoE) pentru R. Moldova (2021-2024). R. Moldova este de 25 de ani membră a CoE, ani în care guvernările de la Chișinău au promis să reformeze justiția, să dea jos corupția, să edifice un stat de drept și, până la urmă, au compromis totul. Prezentă la eveniment, președinta Maia Sandu, la rândul său, a enunțat de la tribuna APCE aceleași angajamente. „Sunt hotărâtă să construiesc în Moldova un stat de drept… Combaterea corupției și reforma justiției sunt și prioritățile mele… Poporul nostru vrea și merită instituții care să lucreze în interesul oamenilor”, a punctat șefa statului.
Stela Jantuan, analistă politică
Acum 25 de ani, R. Moldova devenea cel de-al 36-lea stat membru al CoE, angajându-se în a edifica un stat de drept, cu un mecanism clar de protejare a drepturilor omului și un sistem echitabil de justiție. Dar realitatea s-a dovedit a fi cu totul alta. Clasa politică din R. Moldova nu doar că nu și-a respectat angajamentele, dar a și contribuit la deformarea sistemului judiciar, transformându-l într-un instrument politic şi de represiune împotriva propriilor cetățeni, care a și permis capturarea statului și a instituțiilor de drept. Lansarea celui de al treilea Plan de Acțiuni al CoE pentru Moldova poate fi ultima șansă de a începe construirea în R. Moldova a unui sistem de drept adecvat. Un singur lucru trebuie sa fie clar: edificarea unui stat de drept nu poate fi prioritatea doar a unei singure persoane în stat sau a unui partid politic. Ca să ieșim din acest cerc vicios al intereselor politice obscure, e nevoie de efortul conjugat al clasei politice și al întregii societăți. R. Moldova, în sfârșit, a intrat într-o noua paradigmă politică care permite acest lucru și trebuie să profităm de asta.
Alexandru Tănase, ex-președinte al Curții Constituționale
De-a lungul anilor, sala de ședințe a APCE a fost martora mai multor declarații din partea oficialilor moldoveni, care stârneau zâmbetul demnitarilor europeni, pornind de la antologicul salut proletar al ex-președintelui Voronin (2002), adresat lordului Russell Johnston – „buna ziua, tovarășe lord!” și terminând cu zâmbetul de pe chipul prof. Piotr Wach, când, în 2013, un fost oficial moldovean ne asigura de la Strasbourg că foarte curând vom intra în etapa de post-monitorizare. Nici mesajele dnei președintă nu s-au deosebit, ca și conținut, de cele ale predecesorilor săi. De fapt, a enunțat aceeași listă tradițională de probleme, valabilă încă din anii ‘90: reforma justiției, combaterea corupției, statul de drept. Din păcate, provocările și problemele fundamentale ale acestui stat sunt cu totul de altă natură. R. Moldova are o piață a muncii total subdezvoltată, incapabilă să atragă investii în tehnologii, unde de fapt se obțin profituri mari. Nu are industrie propriu-zisă. Avem o populație bătrână, iar la orizont ne așteaptă o catastrofă demografică. O parte a teritoriului național se află sub ocupație militară rusească, cu un regim care se declară parte a lumii ruse și ne scuipă cu dispreț în față, iar grație acordului de liber schimb își consolidează economia. Nouă ne vând curent electric, iar pe banii noștri se înarmează și își consolidează independența. Chiar e „păcat” să nu profiți de așa idioți! Și mai e ceva. R. Moldova a eșuat lamentabil la capitolul identitar. Și asta-i o altă problemă, una fundamentală pentru R. Moldova. Dar despre asta, aparte.
Andrei Strâmbeanu, scriitor, ex-deputat
Faptul că, în 25 de ani, R. Moldova nu a reușit, ba dimpotrivă, a eșuat să ajungă un stat în toată legea, are o singură explicație: el nu poate fi stat, el este o creatură artificială, creat după legitățile banditești ale celor care l-au creat: Stalin și Hitler. Este un stat care nu are nimic în comun cu democrațiile europene, poate CoE să aprobe și 30, nu 3 Planuri de acțiuni pentru Moldova… R. Moldova este un stat cu o democrație foarte convenabilă hoților și bandiților. Noi am crezut, la începutul anilor ‘90, că statul R.Moldova l-am creat noi, titularii acestei bucăți de moșii a lui Dragoș, dar, de fapt, a fost un produs gândit de Moscova și dat pe mâna la tot felul de lași și pungași, care-o slujesc. E un stat de hoți, nu de drept. A intrat prea mult pe mâini rele. Reunirea cu România, doar ea ne poate aduce scăpare.
Pentru conformitate, P.G.