Sondaj IRI: numărul partidelor care ar accede în Parlament, la eventuale alegeri parlamentare anticipate. Cum arata topul încrederii în politicieni
Un sondaj realizat și prezentat de Institutului Republican Internațional (IRI) miercuri, 21 aprilie arată că, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, cinci partide ar avea șansa de a accede în Parlamentul de la Chișinău. Este vorba de PAS, PSRM, Partidul Politic „Partidul Nostru”, Partidul Politic „ȘOR” și Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr.
Potrivit sondajului realizat de Institutului Republican Internațional (IRI), dacă duminica viitoare vor avea loc alegeri parlamentare anticipate, cinci partide ar accede în Legislativul de la Chișinău. Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) ar obține cele mai multe voturi (33%), Partidul Socialiștilor ar obține 19% din sufragii, pe locul trei s-ar clasa Partidul Politic „Partidul Nostru”, care ar aduna 6% și respectiv Partidul Politic „ȘOR” și Partidul Platforma DA, fiecare acumulând câte 5%.
În ceea ce privește opțiunea respondenților deciși, datele se schimbă. Astfel, în urma unor eventuale alegeri parlamentare anticipate în Parlamentul de la Chișinău ar accede doar două partide: PAS, care ar aduna 34% din sufragii și PSRM, care ar obține 21 la sută din voturi.
Partidul Politic „Partidul Nostru”, condus de Renato Usatîi, Partidul Politic „ȘOR” al lui Ilan Șor, Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr, condus de Andrei Năstase și Partidul Comuniștilor în frunte cu Vladimir Voronin ar obține câte 4% fiecare, mai exact nu ar atinge pragul electoral de 6 la sută pentru a ajunge în Legislativ.
Tot în contextul situației politice, respondenții ar fi fost întrebați cine este politicianul, în opinia lor, în care au cea mai mare înceredre. În topul preferințelor s-ar regăsi președinta R. Moldova, Maia Sandu, fiind urmată de liderul socialiștilor Igor Dodon, iar pe locul trei s-ar clasa liderul Partidului Platforma DA, Andrei Năstase.
Topul este completat de liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, acesta fiind urmat de Ilan Șor, deputatul condamnat la 7 ani și jumătate de închisoare în dosarul fraudei bancare și care în vara anului 2019 a părăsit ilegal țara și că a fost anunțat în căutare națională și internațională și de liderul comuniștilor, Vladimir Voronin.
Sondajul a fost coordonat de Ipsos în numele institutului de cercetări Center for Insights in Survey Research (CISR) al Institutului Republican Internațional, fiind finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Lucrul în teren a fost realizat de Magenta Consulting.
Datele au fost colectate pe tot teritoriul Moldovei ( cu excepția regiunii transnistrene ) în perioada 9 februarie 2021 – 16 martie 2021, prin intermediul interviurilor telefonice asistate de computer (CATI), utilizând un cadru de sondaj dual ce include atât telefonia mobilă cât și ceda fixă.
Eșantionul, inclusiv un supraeșantion pentru Chișinău, constă din 2 001 rezidenți permanenți din R. Moldova cu vârsta de peste 18 ani și cu drept de vot. Marja de eroare pentru eșantionul național nu depășește ±2.4 puncte, pragul de încredere fiind de 95 de procente. Marja de eroare pentru eșantionul Chișinău nu depășește ±4.2, pragul de încredere fiind de 95 de procente.
Citește și: