Principală  —  IMPORTANTE   —   Socialiștii susțin că Președinția trebuia…

Socialiștii susțin că Președinția trebuia să verifice dacă mesajul Marianei Durleșteanu prin care a anunțat că își retrage candidatura de la funcția de premier este veridic, înainte de a fi înaintat un alt candidat

În argumentarea sesizării făcută la Curtea Constituțională (CC) cu privire la suspendarea decretului președintei R. Moldova prin care Igor Grosu a fost desemnat candidat la funcția de premier, deputatul socialist Vasile Bolea susține că Președinția trebuia să verifice dacă mesajul Marianei Durleșteanu, postat pe Facebook, prin care a anunțat că își retrage candidatura de la funcția de premier, este veridic și dacă Durleșteanu, candidata PSRM la funcția de premier, a postat mesajul „nesilită de nimeni”. Declarația a fost făcută de către parlamentarul socialistul în cadrul ședinței CC în cadrul căreia este examinată sesizarea.

În contextul sesizării făcute de către PSRM, socialistul Vasile Bolea a declarat că până a desemna un nou candidat la funcția de premier, președinta R. Moldova, Maia Sandu, trebuia să verifice dacă postarea făcută de Durleșteanu este autentică.

„Prin intermediul unor mesaje false se acționează în alt mod decât cel firesc. (…) Noi consideram că, Președinția, odată ce a apărut acest mesaj trebuia sa întreprindă toate măsurile de rigoare în vederea concretizarii dacă este mesajul veridic, este poziția doamnei Durleșteanu, nesilita de nimeni și dumneaei într-adevăr susține această poziție oficial printr-un document. Președinția trebuia sa acțiuneze ca atare, fără a avea unele nuanțe de formalism precum că iată noi am venit, am vorbim despre totul și nimic și după aceasta a venit Președinția cu poziția ca îl înaintează pe domnul Grosu”, a declarat Vasile Bolea.

„Doamna Durlesteanu nu a fost de găsit la data de 16 martie de către mass-media pentru a confirma mesajul, pentru a confirma dacă dumneai a postat mesajul”. Cum a fost posibil că Președinția să afle într-o oră că mesajul Marianei Durleșteanu este adevărat?”, a adăugat socialistul Vlad Bătrâncea.

Consiliera președintei în domeniul justiției, Olesea Stamate, a menționat, în cadrul ședintei CC, că argumentele prezentate reprezintă opinia subiectivă a autorilor sesizării.

„Argumentele prezentate prezintă o opinie subiectiva a autorilor. (…) ”, a declarat Olesea Stamate.

Membrii CC examinează luni, 22 martie, legalitatea decretului președintei Maia Sandu, prin care l-a desemnat pe Igor Grosu la funcția de prim-ministru.

Curtea Constituțională a pronunțat la 19 martie, decizia prin care a respins cererea de suspendare a acțiunii decretului președintei R. Moldova, Maia Sandu, privind desemnarea lui Igor Grosu, în calitate de candidat pentru funcția de prim-ministru. De asemenea, Curtea a declarat admisibilă sesizarea nr. 60a/2021 depusă de socialiștii Vasile Bolea, Grigore Novac, Alexandr Suhodolski și Vlad Batrîncea, deputați în Parlament. 

Mariana Durleșteanu, pe care socialiștii au înaintat-o la funcția de prim-ministru, a anunțat marți, 16 martie, că își retrage candidatura. Despre retragerea candidaturii ei la funcția de premier, Durleșteanu a anunțat printr-un mesaj publicat pe pagina ei de Facebook, în timp ce deputații fracțiunii PSRM se află, la Președinție, la consultările cu președinta R. Moldova, Maia Sandu.