Socialistul Furculiță îndeamnă Guvernul care încă nici nu a fost învestit „să-și facă bine temele” și anunță că BECS îl va chema des la raport, sugerând că va veni și cu moțiuni împotriva miniștrilor: „Să se pregătească de pe acum”
Alegerile au trecut, totalurile au fost făcute, rezultatele au fost confirmate de către autoritatea electorală și a mai rămas doar validarea scrutinului de către Curtea Constituțională (CC) pentru ca R. Moldova să aibă un nou Parlament învestit, care să înceapă a lucra pentru cetățeni așa cum au promis deputații aleși în campania electorală.
Între timp, socialiștii care împreună cu comuniștii au obținut 32 de mandate în noul Parlament ales anunță că nu vor susține și vota viitorul Guvern pe care îl va înainta Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), formațiunea care în urma alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie a obținut majoritatea absolută în Parlament și poate forma de una singură viitorul Cabinet de miniștri.
Anunțul vine de la fostul lider al fracțiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Corneliu Furculiță, care a menționat, într-o declarație la postul Prime TV, că deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor nu-și vor da votul pentru Guvernul PAS.
Furculiță a venit și cu avertizări către viitorul Cabinet de miniștri, a cărui componență deocamdată nici nu nu se cunoaște. Acesta susține că „miniștrii trebuie să fie pregătiți pentru că vor fi chemați foarte des la raport în fața Parlamentului”, sugerând că urmează să fie înainte și moțiuni simple împotriva viitorilor miniștri a căror nume încă nu sunt cunoscute în spațiul public.
Socialistul susține că „deputații din opoziție vor desfășura un control parlamentar la sânge asupra actului guvernării.
„Opoziția trebuie să critice guvernarea. Care ar fi scopul dacă noi am vota această guvernare? Urmează un examen foarte dur pentru Guvern. Sunt mecanisme, instrumente, inclusiv moțiunile simple asupra miniștrilor și vom chema miniștrii să-și dea raportul, să se pregătească de pe acum, să-și facă bine temele, că vor veni foarte des în Parlament”, a spus Furculiță.
Pentru ca un ministru, conducător de instituție, întreprindere, funcționar public etc. să fie chemat la raport în plenul Parlamentului, o propunere în acest sens trebuie să fie aprobată de majoritatea deputaților prezenți la ședință.
Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) a câştigat clar alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, potrivit rezultatelor preliminare prezentate luni de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea voturilor din 100% dintre secţiile de votare.
În urma numărării voturilor din totalul celor 2 150 de secţii de votare, PAS a înregistrat un procent de 52,80% din voturi, depăşind astfel categoric Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS), care a fost votat de 27,17% din electorat. Datele CEC arată că Partidul Politic ȘOR a beneficiat de susţinerea a 5,74% dintre alegători.
Potrivit datelor preliminare finale, PAS obține 63 de mandate, Blocul Electoral al comuniștilor și socialiștilor ar obține 32 și Partidului Șor – 6 mandate.
Ce înseamnă majoritatea în Parlament
Potrivit legii supreme, majoritate parlamentară este considerată fracțiunea sau coaliția fracțiunilor, anunțată prin declarație, care cuprinde mai mult de jumătate din cei 101 de deputații aleși, adică 51 de deputați.
Majoritatea parlamentară formată deține voturile necesare pentru adoptarea proiectelor de legi în prima și a doua lectură, lectură finală. Legile organice și moțiunile simple depuse în Parlament se adopta cu votul majorității deputaților prezenți. Revizuirea Constituției se adoptă cu votul a două treimi din deputaţi.
În acest caz, potrivit rezultatelor preliminare furnizate de CEC, Partidul Acțiune și Solidaritate obține majoritatea parlamentară, mai exact 63 de locuri din cele 101 din Parlamentul de la Chișinău.
Potrivit Constituției, Parlamentul se alege prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat, pentru un mandat de 4 ani, care poate fi prelungit, prin lege organica, in caz de razboi sau catastrofa.
Curtea Constituțională a Republicii Moldova, la propunerea Comisiei Electorale Centrale, hotărăște validarea sau nevalidarea mandatului de deputat. Mandatul este nevalidat în cazul încălcării legislației electorale.
Parlamentul nou-ales se întrunește în ședință de constituire la convocarea Președintelui Republicii Moldova în cel mult 30 de zile de la alegeri, dacă au fost aleși cel puțin 2/3 din numarul total al deputaților.