Principală  —  IMPORTANTE   —   Senatoarea USR de București, candidata…

Senatoarea USR de București, candidata la funcția de guvernatoare a BNM, a obținut cetățenia R. Moldova

Sursa: Inquam Photos

Senatoarea Uniunii Salvați România (USR) de București și vicepreședinta în Biroul Național al formațiunii politice, Anca Dragu, propusă la funcția de guvernatoare a Băncii Naționale a Moldovei (BNM), a primit cetățenia R. Moldova. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către purtătoarea de cuvânt a PAS, Adriana Vlas, care nu a oferit detalii.

Anca Dragu a venit cu o reacție și susține că este o onoare pentru ea ca să contribuie la parcursul european al R. Moldova.

„Este o onoare pentru mine sa contribui la parcursul european al R. Moldova. Avem nevoie de instituţii puternice, independente, care să asigure stabilitatea economică a ţării şi prosperitate pentru toţi cetăţenii. Nu va fi un drum uşor, dar cu răbdare, determinare şi pricepere vom putea duce la bun sfârşit proiectul european”, a precizat Anca Dragu, conform Agerpres.

Vineri dimineață, 22 decembrie, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat că va propune plenului Legislativului numirea Ancăi Dragu în funcția de guvernator al BNM.

Potrivit lui Grosu, Anca Dragu are o experiență importantă în sectorul financiar-bancar și în politici publice și aderare la UE. Ea a lucrat mai mult de 15 ani în cadrul Băncii Naționale a României și al Fondului Monetar Internațional și a fost ministru al finanțelor publice în Guvernul României. În 2020 a fost aleasă președintă a Senatului României.

Pe 21 decembrie 2023, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, a fost revocat din funcție. Un proiect de hotărâre care prevede acest lucru a fost votat de 81 de deputați.

Revocarea din funcție a guvernatorului BNM a fost propusă după audierile organizate de Parlament cu privire la progresul acțiunilor în procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar. În document se constată „activitatea insuficientă și defectuoasă a Băncii Naționale a Moldovei în contextul auditului proceselor și persoanelor implicate în dosarul «Frauda Bancară»”. Totodată, în proiectul de hotărâre se stipulează că Octavian Armașu nu a îndeplinit condițiile de exercitare a atribuțiilor stabilite în legislație.