Șeful armatei belgiene avertizează: După Ucraina, următoarele ținte ale Kremlinului ar putea fi R. Moldova și țările baltice
După Ucraina, următoarele ținte ale Kremlinului ar putea fi R. Moldova și țările baltice, a avertizat comandantul forțelor armate belgiene, Michel Hofman, scrie Politico.
Rusia „a arătat deja că are voința de a ataca un vecin”, a declarat amiralul Hofman pentru postul de știri belgian VRT, în timp ce vizita soldații belgieni staționați în România. Limbajul președintelui rus Vladimir Putin „este întotdeauna ambiguu. Este absolut posibil ca ei să aibă și alte idei mai târziu. Fie în sud, în R. Moldova, fie în statele baltice”, a spus el.
„Europa trebuie să se pregătească urgent și să arate clar că se poate apăra” și că „va contraataca dacă va fi necesar”, a spus Hofman, șeful forțelor armate belgiene.
Ucraina a respins invazia pe scară largă a lui Putin, care a început în februarie 2022 și nu dă semne de diminuare în ciuda rezistenței acerbe a forțelor de la Kiev.
„Rusia a trecut la o industrie de război. Chiar dacă forțele Moscovei par slăbite în acest moment din cauza războiului pe care îl duc împotriva Ucrainei, această slăbiciune este temporară. Dacă Rusia va câștiga războiul, își va reconstrui forțele armate”, a avertizat șeful armatei belgiene.
R. Moldova se învecinează cu Ucraina, iar una dintre regiunile țării – regiunea transnistreană – este susținută de Kremlin. Regiunea transnistreană nu este recunoscută de niciun stat din lume. Teritoriul și-a declarat „independența” în 1991. Acesta a fost urmat de conflictul armat din 1992, care a ucis câteva mii de oameni. R. Moldova nu a recunoscut secesiunea PMR. Relațiile dintre R. Moldova și regiunea transnistreană, unde este staționată până astăzi armata a 14-a, rămân nerezolvate.
La vest de Kremlin, țările baltice sunt protejate de clauza de apărare comună a NATO, iar un atac al trupelor lui Putin asupra Estoniei, Letoniei sau Lituaniei ar putea declanșa un conflict mai amplu.