Principală  —  IMPORTANTE   —   Șefa statului nu va convoca…

Șefa statului nu va convoca astăzi CSS-ul: „Președinta Maia Sandu a ajuns la București, însă este în contact permanent cu toate structurile relevante”

Foto: presedinte.md

Șefa statului, Maia Sandu, nu va convoca luni, 31 octombrie, Consiliul Suprem de Securitate (CSS) după ce o rachetă, doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean, a căzut în extremitatea de nord a localității Naslavcea din R. Moldova, aflată la hotar cu Ucraina. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către Irina Gotișan-Sotnic, șefa Direcției informare și comunicare cu mass-media a Președinției, care a menționat faptul că președinta Maia Sandu a ajuns la București, însă este în contact permanent cu „toate structurile relevante”.

„Instituțiile au reacționat prompt astăzi. Președinta Maia Sandu a ajuns la București, pentru vizita de lucru de mâine și este în contact permanent cu toate structurile relevante”, a declarat Irina Gotișan-Sotnic.

Președinta Maia Sandu va efectua marți, 1 noiembrie, o vizită de lucru la București. În cadrul acesteia, lidera de la Chișinău va participa la Conferința Internațională „Femeile parlamentare din România și promovarea egalității de gen ca angajament național”, organizată de Parlamentul României. În aceeași zi, președinta Maia Sandu va avea întrevederi bilaterale cu președintele României, Klaus Iohannis, și cu prim-ministrul Nicolae Ciucă. De asemenea, șefa statului se va întâlni cu membrii Clubului Oamenilor de Afaceri din Basarabia.

În dimineața zilei de luni, 31 octombrie, o rachetă doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean a căzut în extremitatea de nord a localității Naslavcea din R. Moldova, aflată la hotar cu Ucraina. Potrivit responsabililor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), nu au fost înregistrate victime, dar ferestrele mai multor locuințe din Naslavcea au fost distruse.

„Autoritățile ucrainene au informat că în această dimineață a avut loc un atac cu drone asupra barajului Dnestrovsc1, de pe teritoriul Ucrainei, care este la o distanță de 10 km de barajul Naslavcea. Atacul rusesc nu a afectat barajul, dar au fost atacate componentele electrice aferente barajului ucrainean, vizate fiind transformatoarele electrice. Autoritățile ucrainene anunță că nu există pericol de inundații”, anunță MAI într-un comunicat.

Ulterior, Ministerul Apărării a anunțat că sistemele de supraveghere aeriană ale Armatei Naționale nu au detectat zboruri ilegale în spațiul aerian al R. Moldova: „Fragmentele rachetei doborâte nu au fost depistate de stațiile de radiolocație din cauza dimensiunilor și suprafeței mici de reflecție ale acestora”.

Pe 31 octombrie, rușii au lansat mai multe rachete asupra Ucrainei. Șeful administrației din Cernăuți, Ruslan Zaparaniuk, a anunțat că în urma atacurilor rusești a fost afectată infrastructura critică. „Infrastructura critică a fost deteriorată în regiunea Cernăuți, în urma loviturilor cu rachete rusești”, a anunțat Zaparaniuk pe Telegram.