Șefa statului, la discuții cu reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la Chișinău și cu reprezentanți ai societății civile despre Conceptul privind crearea instanței judecătorești specializate anticorupție
Președinta Maia Sandu a avut miercuri, 14 iunie, discuții pe textul documentului de concept privind crearea instanței judecătorești specializate anticorupție. La discuții au participat reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la Chișinău, parteneri de dezvoltare, reprezentanți ai societății civile și ai presei specializate în domeniile justiției și anticorupție, anunță Administrația Prezidențială de la Chișinău.
„Șefa statului a prezentat obiectivele și elementele de bază ale conceptului creării instanței judecătorești specializată în examinarea cazurilor de corupție mare. În discuții au fost făcute mai multe sugestii pentru îmbunătățirea inițiativei. Procesul de consultări va continua în următoarele săptămâni”, se arată în nota informativă a Președinției.
Marți, 13 iunie, instituția prezidențială a anunțat despre elaborarea conceptului privind crearea instanței judecătorești specializate anticorupție, care a fost solicitată în urma ședinței Consiliului Suprem de Securitate (CSS) din luna martie 2023.
Potrivit documentului publicat, „pentru realizarea obiectivului de luptă cu corupția și în special pentru a asigura celeritatea examinării dosarelor complexe de corupție, dar și calitatea examinării lor, se propune crearea instanţei judecătorești specializate anticorupție. Stabilirea unor criterii dedicate la numirea judecătorilor şi specializarea lor pe dosarele de corupție va garanta atingerea acestor obiective”.
Aceasta va fi o instanţă separată de primul nivel (judecătorie specializată), iar pentru examinarea apelurilor, va fi creat un colegiu specializat la Curtea de Apel Chişinău. Astfel, în competenţa judecătoriei vor fi toate cauzele de la Procuratura Anticorupție si toate contestațiile pe actele Autorității Naționale de Integritate (ANI) inclusiv cererile de confiscare a averii nejustificate.
Conform conceptului, instanţa va avea până la 15 judecători, selectați prin concurs de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în bază de merit şi experiență, și numiți, inclusiv prin transfer, de către preşedinta R. Moldova. Aceștia vor avea salariu „apropiat de cel al unui judecător la Curtea Supremă după reformă (în jur de 45 mii lei). Salariul grefierilor și asistenților la fel va fi semnificativ majorat”.