Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană: „Suntem dispuși să mergem atât de departe cât R. Moldova este doritoare să meargă în relația cu noi”
Alianţa Nord-Atlantică este dispusă să meargă atât de departe cât R. Moldova este doritoare să meargă în relaţia cu NATO, a declarat miercuri, 5 aprilie, la Bruxelles, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, în cadrul unui interviu pentru Agerpres.
NATO a depăşit de mult în relaţia cu R. Moldova etapa Parteneriatului pentru Pace, a afirmat Geoană, după încheierea reuniunii miniştrilor de externe din statele Alianţei, care a avut loc marţi şi miercuri.
„R. Moldova e un partener de câteva decenii cu noi şi, evident, trezirea la trista realitate că Rusia este o ţară foarte agresivă şi care foloseşte forţa militară împotriva vecinilor săi i-a făcut să vină cu propuneri şi mai ambiţioase în parteneriatul deja existent cu NATO şi cu Uniunea Europeană”, a afirmat secretarul general adjunct al NATO.
„Acest pachet de capabilităţi de apărare şi de rezilienţă pe care R. Moldova ni l-a prezentat nouă ca organizaţie, statelor aliate la nivel bilateral, Uniunii Europene ca organizaţie, statelor membre UE în plan bilateral şi parteneriatului comun NATO-UE pentru R. Moldova este în atenţia noastră şi chiar miniştrii noştri de externe au subliniat nevoia de a susţine în mod suplimentar, în mod practic, în mod financiar, în mod politic R. Moldova şi ceilalţi parteneri aflaţi sub o presiune crescândă din partea Federaţiei Ruse”, a adăugat Mircea Geoană.
De altfel, el a inclus abordarea problemelor de securitate pe care le au ţările partenere – R. Moldova, Georgia şi Bosnia-Herţegovina – printre priorităţile pe care le va avea în cadrul mandatului său de secretar general adjunct al NATO, prelungit recent până în octombrie 2024.
Anterior, într-un interviu pentru presa din România, ministrul Apărării al R. Moldova, Anatolie Nosatîi, a dat de înțeles că în momentul de faţă o cerere de aderare la NATO este exclusă.